Képmutatók cselekedetei

Teljesült Klaus Iohannis kívánsága: megbukott a kormánya, a Ludovic Orban által vezetett kabinet. Hogy-hogy, kérdezhetné bárki, az államfőnek van kormánya, s nem Romániának? Hát valahogy így van ez ebben a balkáni „sajátos” demokráciában, amelyben minden megtörténhet, s annak az ellenkezője is. Elismerem: első hangzásra akár furcsának is tűnhet, hogy az államfő saját kormányának a bukását szorgalmazza, készítse elő. Pedig pontosan ez történt. Tulajdonképpen mi is?

Azt már annak idején, az Orban-kormány beiktatásakor nyilvánvalóvá tette Iohannis, hogy nem elégszik meg annyival, hogy az európai néppárti tagságot nyert liberális pártja kormányozzon, a törvényhozásban is abszolút többséget szeretne. Ezt pedig előrehozott parlamenti választások árán reméli megszerezni. Mégpedig a lehető leghamarabb. Miért a sietség? Azért, hogy a jelenlegi törvényhozás mandátumának lejártáig, azaz idén őszig ne veszítsen sokat jelenlegi támogatottságából. Ami kényelmes többség megszerzését vetíti előre. Legalábbis a jelen pillanatban.

Csakhát a jelek szerint az idő nem az Orban-kabinetnek dolgozott, minden egyes kormányzással telt nappal veszített valamit népszerűségéből, a szeptemberre esedékes, még a szocik által törvénybe iktatott nyugdíjemelés belengetett elmaradása pedig nem várt következményeket vonhatott volna magával, különös tekintettel az őszi választásokra. Ezért aztán addig provokálták a sorsot – a kormányzati felelősségvállalásokkal, az utolsó estén kiadott huszonnégy sürgősségi kormányrendelettel az alkotmányosság határait feszegették, vagy meg is szegték –, amíg a parlament ki nem szavazta őket a hatalomból. Megnyitva ezáltal az utat az előrehozott választásokhoz. Hogy eljutnak-e a célig, azt egyelőre nem tudni. Mert, mint korábban jeleztem, itt semmi sem az, aminek tűnik…

Vitatott és ellentmondásos szerepet játszott a történetben az RMDSZ: három hónappal a szoci kabinet megbuktatása után, újra összebútorozva egykori szövetségesével, ezúttal a kormánybuktatókat buktatta meg. Hiába érveltek azzal a tulipánosok, hogy a kétfordulós polgármester-választás miatt támogatták az Orban-kabinet menesztését, a választópolgárok a jelek szerint nem díjazzák az effajta állhatatlanságot: a legutóbbi felmérés szerint nem érnék el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

4 hozzászólás

 1. Tehetős Totó

  A képmutató Sz.Gy.a Bogdan Rares nevével jelzett PNL-t mosdatja. Alig vették fel a „néppárti” frakcióba, a Basescu féle PMP-vel együtt a Fidesz ugatói lettek. Na mész te Lacika a …csába! Hojsz.
  S örülj annak, hogy Kelemenék nem csináltak segget a szájukból, hisz első perctől elmondták feltételüket. Nehogy már az erdélyi magyarok a nemzeti liberálisok miatt gyászba esnének. Esetleg ti Vásárhelyen Puci Pardaillanért.

  • – TEHETŐS – beírása jó példa arra, hogy a szerelem mindent felülír. Az UDMR iránti erős vonzalom TEHETŐS részéről gátja a szövegértelmezésnek és a valóság elfogadásának.
   Például TEHETŐS írta: „… Sz.Gy.a (-) PNL-t mosdatja.” De ez hülyeség, mert ilyen tartalom nincs a fenti szövegben.
   Idézet: „Kelemenék nem csináltak segget a szájukból…” Ez biztos? És mikor nem csináltak segget? —
   Idézet : „Nehogy már az erdélyi magyarok a nemzeti liberálisok miatt gyászba esnének.” Ez megint TEHETŐS kitalálása, mert a fenti szöveg nem gyászolja a PNL.
   Szerintem a fenti írás „nem érte el” TEHETŐST, aki ezt erős képzelgéssel pótolta.

   • Tehetős Totó

    Zsémbike!
    Egy nagy (és gonosz) oláj azt mondta: Ori noi, ori ei!
    Ehhez igazodjanak a fanyalgók, akik semmilyen alternatívát (AfSb) nem kínálnak csak szétvernének mindent. Mikor a csóré seggünkkel maradunk a vicces román parlamenten kívül es, na akkor leszünk csórók…s úgy járunk, mint a felvilgosodott felvidékiek. Ettől még lehet kritizálni, bármit, per se!

    • TEHETŐS : „Ettől még lehet kritizálni, bármit, per se!”
     Nem erről írtam! Azt írtam, hogy „”a fenti írás “nem érte el” TEHETŐST, aki ezt erős képzelgéssel pótolta.”” Vagyis fontos, hogy NE HÜLYÍTSÜK EGYMÁST! (Meg magunkat sem.)
     Másfelől: az RMDSZ reméljük lecserélhető lesz. A magyar érdekképviselet LÉTE nagyon fontos, de az UDMR nagyon „belefáradhatott”, mert gyengén csinálják! Csereérettek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük