Márki-Zay kolozsvári látogatása elé

Helybe jönne a pofonért az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter már tavaly jelezte szándékát Székelyudvarhely polgármesterének, hogy ellátogatna a székely anyavárosba. Gálfi Árpád, miután a fecebookon kikérte az udvarhelyi polgárok véleményét, válaszlevélben tájékoztatta Márki-Zayt, hogy nem szeretnének részt venni az anyaországi ellenzék kampányában, tehát látogatása nem időszerű.

Csakhát emberünk kitartó, mondhatnám: csökönyös alak, bejelentkezett másutt is. Mint aki „házhoz jönne a lóf@szért”. Megesett ez már mással is. Négy évvel korábban például Vona Gábor, az akkoriban éppen néppártosodóban levő Jobbik elnöke, aki szintén magkapta a magáét: „a disznóólat sem bíznám rád”, vágta a fejéhez az egyik jelen lévő a marosvásárhelyi Színház-téren. Márki-Zay ezúttal sem járt jobban, mint utólag, hónapokkal a levél megszületése után, kiderült, négy megyei önkormányzat – Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár –, illetve négy megyeszékhely – Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Szamárnémeti – RMDSZ-es vezetője szintén kosarat adott neki.

„Tisztelettel jelezzük ugyanakkor, hogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást: december 5-e bűne nem évült el. Csalódást okoz számunkra, hogy Önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy Önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei” – áll a levélben, amelyben visszautasították Márki-Zay közeledését. Azt is hozzátették, hogy az országgyűlési választások után minden magyar politikai szervezet képviselőjével tárgyalnak, mert hisznek abban, hogy a magyar nemzet egységét helyre kell állítani.

Mindezek ellenére Márki-Zay kitart szándéka mellett, ha minden igaz, holnap, március 22-én közönségtalálkozón vesz részt a kolozsvári Planetárium Caféban. A kolozsvári magyar egyetemi oktatók zömének globalista, liberálbolsi elkötelezettségét ismerve, talán lesz hallgatósága is. Az viszont holtbiztos, hogy másutt nagyobb érdeklődésre aligha számíthatna. Ezt bizonyítják az RMDSZ házi alapítványa által megrendelt közvéleménykutatás adatai is. A január 21. és február 17. között készült felmérés szerint Márki-Zayt a megkérdezettek mindössze 61,8 százaléka ismeri. 7,6 százalék válaszolta azt, hogy megbízik benne, 54,2 százaléka viszont kedvezőtlen véleménnyel van róla.

Sokatmondó, hogy a magyar állampolgársággal rendelkezők körében a kormánypártok támogatottsága 90,8 százalékos, míg az ellenzék alig 1,9 százaléknyi szavazatra számíthat.

Hát így állunk alig két héttel a választások előtt.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

egy hozzászólás van

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük