A szekusok már a spájzban vannak?

Az ismert vélekedés szerint rendkívüli helyzetek, rendkívüli lépéseket követelnek. Ki mit tart rendkívüli helyzetnek, lépésnek, nos, az már egészen más kérdés. Abban talán egyetérthetünk, hogy a jelenlegi ukrajnai háborús helyzet valóban rendkívüli. A háborúban közvetlenül érintett feleknek mindenképp, de azoknak is, akik – egyelőre? – csak közvetetten érintettek, mint a szomszédos országok lakossága. Hogy az érintettek közül ki hogyan reagál a háborús helyzetre, az elsősorban az illető országok, népek pillanatnyi szellemi, lelki és erkölcsi állapotától függ. No meg a kulturális, civilizációs és történelmi hagyományaitól.

A szemfüles médiaorgánum értesülései szerint – de az is lehet, hogy szándékos kiszivárogtatás esete áll fenn – a román katasztrófavédelmi hatóság felállított egy munkacsoportot, amelynek az lenne a feladata, hogy a neten álhírek, félretájékoztatás, valamint propaganda után kutasson, mégpedig az ukrajnai háború kontextusában.

Hogy nem ártatlan, kellően át nem gondolt kezdeményezésről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy már konkrétan megnevezték azt is, milyen kifejezések után kutakodnak majd: például, ha valahol korrupciót vagy inkompetenciát emlegetnek a román kormánnyal vagy az államfővel kapcsolatban, akkor az érintettek számíthatnak a megtorlásra. Továb megyek: ha a tervezett fürkészprogram például a nyomor, lopás, lenyúlás szavakat fedezné fel a NATO-val, Romániával, Brüsszellel, stb. összefüggésben, akkor a vétkesek máris számíthatnak a gondolatrendőrség közbelépésére, s gondolom a megtorlásra is. Hát így vagyunk. Mi lenne ez, ha nem a régi szekus üldözésekre emlékeztető eljárás?

Arra felé mutat a következő eset is. Ha valaki még nem tudta: alig oldották fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetet, s az azzal járó korlátozó intézkedéseket, a kormány máris újabb megszorításokra lehetőséget adó állapot – megfogalmazásuk szerint krízishelyzet –  bevezetésének lehetőségét fontolgatja. Mit fontolgatja: helyezi kilátásba. Ezúttal az orosz-ukrán háború jelentheti az okot, vagy pusztán ürügyet. Mindenesetre ez derül ki abból a törvénytervezetből, amely egyelőre csak munkapldányként került a média kezébe, s került azonmód nyilvánosságra, de amelyen az illetékesek – értsd: védelmi minisztérium – saját bevallásuk szerint is „dolgoznak”.

Mindezek alapján úgy tűnik, egyesektől a katonai diktatúra bevezetésének szándéka sem áll távol. Mit mondjak? Már csak ez hiányzik.

Ez is érdekes

Székely István levelét megírta, avagy vakvágányon az erdélyi magyar politika

Történt, hogy Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, ha jól értelmezem, valamiféle párbeszédet …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük