A szekusok már a spájzban vannak?

Az ismert vélekedés szerint rendkívüli helyzetek, rendkívüli lépéseket követelnek. Ki mit tart rendkívüli helyzetnek, lépésnek, nos, az már egészen más kérdés. Abban talán egyetérthetünk, hogy a jelenlegi ukrajnai háborús helyzet valóban rendkívüli. A háborúban közvetlenül érintett feleknek mindenképp, de azoknak is, akik – egyelőre? – csak közvetetten érintettek, mint a szomszédos országok lakossága. Hogy az érintettek közül ki hogyan reagál a háborús helyzetre, az elsősorban az illető országok, népek pillanatnyi szellemi, lelki és erkölcsi állapotától függ. No meg a kulturális, civilizációs és történelmi hagyományaitól.

A szemfüles médiaorgánum értesülései szerint – de az is lehet, hogy szándékos kiszivárogtatás esete áll fenn – a román katasztrófavédelmi hatóság felállított egy munkacsoportot, amelynek az lenne a feladata, hogy a neten álhírek, félretájékoztatás, valamint propaganda után kutasson, mégpedig az ukrajnai háború kontextusában.

Hogy nem ártatlan, kellően át nem gondolt kezdeményezésről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy már konkrétan megnevezték azt is, milyen kifejezések után kutakodnak majd: például, ha valahol korrupciót vagy inkompetenciát emlegetnek a román kormánnyal vagy az államfővel kapcsolatban, akkor az érintettek számíthatnak a megtorlásra. Továb megyek: ha a tervezett fürkészprogram például a nyomor, lopás, lenyúlás szavakat fedezné fel a NATO-val, Romániával, Brüsszellel, stb. összefüggésben, akkor a vétkesek máris számíthatnak a gondolatrendőrség közbelépésére, s gondolom a megtorlásra is. Hát így vagyunk. Mi lenne ez, ha nem a régi szekus üldözésekre emlékeztető eljárás?

Arra felé mutat a következő eset is. Ha valaki még nem tudta: alig oldották fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetet, s az azzal járó korlátozó intézkedéseket, a kormány máris újabb megszorításokra lehetőséget adó állapot – megfogalmazásuk szerint krízishelyzet –  bevezetésének lehetőségét fontolgatja. Mit fontolgatja: helyezi kilátásba. Ezúttal az orosz-ukrán háború jelentheti az okot, vagy pusztán ürügyet. Mindenesetre ez derül ki abból a törvénytervezetből, amely egyelőre csak munkapldányként került a média kezébe, s került azonmód nyilvánosságra, de amelyen az illetékesek – értsd: védelmi minisztérium – saját bevallásuk szerint is „dolgoznak”.

Mindezek alapján úgy tűnik, egyesektől a katonai diktatúra bevezetésének szándéka sem áll távol. Mit mondjak? Már csak ez hiányzik.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük