Lesz, ami lesz…

Igencsak lényeglátó megállapításokat tett az erdélyi magyarság helyzetét összefoglaló előadásában Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester az RMDSZ helyi szervezetének szerdai tisztújító ülésén. A Van-e magyar jövő Erdélyben? kérdésre megfogalmazott válaszokból tisztán kitűnik, mik lehetnek a közössége sorsát szívén viselő politika szervezet, egyén feladatai a következő néhány évben, évtizedben.

Íme a lényeg: Trianon után a román állam a magyar közösség eltüntetését tűzte ki célul – mutatott rá Antal. Ezt szolgálták – rendszerektől függetlenül – mindazok a politikai, gazdasági és etnikai homogenizációs törekvések, amelyeket ennek a célnak az elérése érdekében hoztak. Sorra váltak román többségűvé az erdélyi nagyvárosok: Kolozsvár, Nagyvárad, Szatmárnémeti. Székelyföld egykori fővárosa, Marosvásárhely „eleste” után ma már Sepsiszentgyörgy a román etnikai terjeszkedés fő célpontja. Bár, ha hinni lehet a statisztikáknak, Székelyföldön megváltoztak a demográfiai trendek: a román lakosság létszáma nagyobb arányban fogyatkozott, mint a magyar.

Antal Árpád kimondta a sokak által tagadott tényt : amióta a román hatalom számára nyilvánvalóvá vált, hogy számításaik nem váltak be, az erdélyi, különösen a székelyföldi magyarság életképesebbnek bizonyult, mint ahogyan azt hitték, beindította a magyarság elleni hibrid hadjáratot. Ami gyakorlatilag a nem hagyományosan katonai eszközök kombinált módon történő bevetését, azaz a propaganda, a gazdasági eszközök, a lélektani hadviselés, a félrevezetés, a szabotázs, a bomlasztás összehangolt és körmönfont alkalmazását jelenti.

Mindezek ellenére a székelyföldi elvándorlás mértéke jóval alacsonyabb, mint egyes román régióké, ahonnan a lakosság közel fele vándorbotot fogott. Igaz, a háromszéki 21,98 százalékos fogyás sem szívderítő. A megoldás kézenfekvő: a gyerekvállalás. „A legjobb válaszunk mindarra, amit a román állam velünk szemben végez az, ha sok gyereket vállalunk. Ha bátor a közösség és mer sok gyereket vállalni, akkor nyerni tudunk” – állítja a szentgyörgyi polgármester. Aki megfogalmazta a célt is: Sepsiszentgyörgy – mára a legnagyobb magyar többségű erdélyi város – legyen Székelyföld szíve! Ez tiszta beszéd. Sőt, tekintve a jelenlegi nemzetpolitikai kontextust, nem is elérhetetlen.

„Most alapozzuk meg a következő száz évet, ehhez pedig Sepsiszentgyörgyön olyan közpolitikákat kell kialakítani, amivel el tudjuk érni, hogy az erdélyi magyar fiatalok ide jöjjenek tanulni, bulizni, dolgozni és családot alapítani” –  vázolta fel Antal Árpád.

Nem tehetem meg, hogy ne emlékeztessek: korábban, amikor 2000-ben Marosvásárhelyen először választottak román polgármestert, már hallottunk hasonlót. Akkor az RMDSZ elnöke, Markó Béla ígért Vásárhely-stratégiát szinte azonos célokat megfogalmazva…

Aztán lett, ami lett.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

2 hozzászólás

  1. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a nagy szabadságharcokos, mint a Momentum, AI, HB, stb mikor fogja felemelni a hangját a határon túlra szorult magyar kisebbségek érdekében, mert eddig a pl a melegekért állandóan felszólaltak, pedig az nem is kisebbség, hanem egy deviáns magatartásforma.

    • Ez igaz, viszont a magyar kormány is terítéken tarthatná ezt a kérdést állandó jelleggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük