Legfőbb bűnünk: magyarságunk

Elgondolkoztató és egyben aggasztó helyzetre mutat rá az a kutatás, amelynek a romániai magyarellenességre vonatkozó fejezetét az elmúlt héten  mutatták be Sepsiszentgyörgyön.  A Székelyföldi Közpolitikai Intézet és a Bálványos Intézet szakemberei által ismertetett következtetések szerint a románok többsége elfogadó a magyarokkal szemben: családjába is befogadna vagy alkalmazna magyarokat, vásárolna tőlük vagy kiadná a lakását magyaroknak. A magyarok is nyitottak a románokkal szemben, ám esetükben nagyobb az ellenállás a családjukba való befogadás kapcsán. Ez némiképp érthető is, hisz – ezt a gyakorlatban tapasztaljuk – a vegyes családokban általában a többségi nemzethez tartozó fél anyanyelve érvényesül.

A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezett románok közel egyharmadát zavarja a magyar szó, akár társaságában, akár az utcán hallja. Ami még súlyosabb:  kétharmaduk elvárja, hogy amikor egy román megjelenik egy magyar társaságban, azonnal váltsanak román nyelvre. Valószínűleg ugyanők azok, akik úgy vélik, a magyarok nem is akarnak megszólalni románul. A megkérdezett többségiek 55 százaléka nyilatkozta azt, hogy megengedő, ha más nemzetiségűek helytelenül, akcentussal vagy akadozva beszélnek románul. Ez az arány a magyar kisebbségre vonatkoztatva már mindössze 21 százalék. A kettős mérce nyilvánvaló: amit másoknak elnéznek, azt a magyarnak nem.

A kutatás következtetése szerint a magyar kisebbséget akkor fogadná el a román többség, ha tagjai nyelvet váltanának. Azaz: Románia a magyarokat csak akkor fogadná el, ha feladnák identitásukat. Merthogy az anyanyelv az identitás legfőbb hordozója. Ez egybecseng azzal, hogy a román nemzetpolitika szemszögéből tekintve a magyarok kockázati tényezőt jelentenek. Ebből következően a hatalom kezdetektől fogva a magyarkérdés végleges megoldására törekszik, ami köztudott módon csak akkor tekinthető végérvényesen megoldottnak, ha már egyetlen magyar sem létezik Romániában.

Sarkosan: bizonyos szemszögből tekintve – ennek a román fociultrák is hangot adtak már – a halott magyar a jó magyar.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Bezzegrománia a csőd szélén

Állandósulni látszik a kormányválság Romániában, jelenleg úgy fest, senkinek sem szívügye a patthelyzet feloldása, mindenki …

11 hozzászólás

 1. Jáger László

  Én magyar vagyok és mindenkivel barátságban szeretnék élni!!!
  Nem gyűlölök senkit és erre kérek mindenkit
  Szeressük 1mást gyerekek!!
  Ez nem kerül semmibe…
  Hiszen magyarok vagyunk!!
  barátilag
  J.L.

 2. Saját tapasztalataimból merítve a magyarok/székelyek életét – nem túlzás! – a nap 24 órájában megkeserítik az oláhok.
  Igen, látszólag békésen élnek egymás mellett, mint szomszédok, akár segítenek is egymáson, amíg a román legkisebb érdeke nem csorbul. Azt pedig nagyon könnyen találnak. Már a magyar szó is elég, ha nem érti.
  Azaz állandó feszültség, készenléti helyzet is elég ahhoz, hogy még véletlenül se érezze magát jól az ember, ha magyar és “csak” turista. Akkor sem.

  • A Szekely es a roman egyutteles pontosan olyan mint a Szumir es az Akkad volt . Erdemes beleolvsni Hammurabi torveny kony veben
   hogy jobban megertsuk a dolgokat es felforrjon a verunk .

 3. gyurcsányiviktor

  Na, ja, a gyilkos rabló gyűlöli a gyilkosságai és rablásai áldozatait …
  Most akkor mi, magyarok is rendeljünk el szabadrablást, amikor a rommá lőtt bucuresti-ben adjuk majd a katonai közigazgatást ?
  Ó, nem, ez nem megoldás.
  Ez csak a vlach (ún. román), mindenkit eláruló, ocsmány söpredék sajátsága. A patkányoké.

 4. Állítólag stalini mondás: a román nem nemzet hanem foglalkozás.

 5. Szalay Miklós

  Egy összefoglaló írás a nemzetről, nemzeti identitásról, a nemzetek egységéről és törésvonalairól.

  https://egyvilag.hu/temakep/074.shtml

 6. Jáger László

  Szabad még ide írni vagy már nem!!!???..
  Csak szerényen kérdezem!!???…
  Vagy már kérdezni sem szabad!!!???…
  barátilag
  J.L.

 7. Jáger László

  Azkor lesz
  Pártiumban
  Erdélyben
  Székelyföldön autonómia
  amikor a pina dalol…
  Ha ezt eddig nem sikerült kivívni ezután reménytelen a fogyó magyarsággal….
  Fölösleges az erőlködés!!…
  Én így látom…
  barátilag
  J.L.

 8. Jáger : Ceausescu 8000 márka/ fő pénzt kért a hazamenetelért (kitelepítésért), Te maradtál Ceau.. nál, ezért probléma neked a Fidesz retorika, mert hontalan a hozzá állasod. Ez van és kész, ilyenek is vannak, csak nem kell eljátszani az aggódót, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük