Korrupció, vagy amit akartok

Olvasmányainkból tudjuk, nap mint nap bőrünkön is tapasztaljuk, hogy Románia, ha nem is a világ, de Európa egyik legkorruptabb országa. Igen, a korlátlan lehetőségek országa, ahol pénzzel, kapcsolatokkal mindent el lehet érni. Nélkülük viszont semmit. Ezt szolgálja a központosított állami rendszer, a hatalmi berendezkedés, a burjánzó bürokrácia. Amióta külön erre a célra felállított ügyészségi különítmény – igen, a híres-hírhedt DNA-ról van szó – irányítja a korrupcióellenes küzdelmet, “harcol” a jelenség és az ilyen-olyan rendű és rangú korrupt politikusok és különböző hatalmi körök holdudvarába tartozó úgynevezett üzletemberek lebuktatásán, azóta folyamatosan “éleződik” a helyzet. És nő az áldozatok száma. Hatalmi és ellenzéki oldalon egyaránt.

Sokáig az elképzelések szerint alakultak a dolgok – pontosabban: az amerikai elvárások szerint, akik az általuk joggal megbízhatatlannak tartott teljes román politikai elit lecserélésére, az irántuk feltétlen hűséget vállalókkal való helyettesítésére számítanak, természetesen az általuk támogatott DNA-vezér, a vitatott Laura Codruța Kövesi által –, de aztán 2016 legvégén a posztkommunista párt, a PSD nyerte meg a választásokat. A jelenlegi kormánykoalíció pártjainak első emberei, akik a törvényhozás két házának elnökei maguk is a DNA célkeresztjébe kerültek. Így aztán legott neki is láttak – az RMDSZ aktív támogatásával! – a maguk, elsősorban a két pártelnök, Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu érdekei szerint enyhíteni a büntetőtörvényköny vonatkozó paragrafusain.

A kormánypártok közben úgy döntöttek, eltávolítják Kövesit a DNA éléről, ami által sikerült magukra haragítaniuk a nemzetközi közvéleményt, beleértve Brüsszelt és az amerikai külügyi adminisztrációt, valamint az előbbiek támogatását élvező, amúgy súlytalan román ellenzéket. Leszámítva az RMDSZ-t, amely csendben megszavazta a politikusai számára is kedvező törvénymódosításokat, de amúgy nyíltan nem kötelezte el magát teljesen a koalíció mellett. Magyarán: továbbra is a már megszoktt kétkulacsos politikát folytatja, a kedvező alkalomra várva, hogy újra kormányra kerülhessen. A többit – mint például az oktatási ügyeket, amilyen a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraindítása, illetve a magyar nyelvű orvosképzés – Orbán Viktorra és a Fidesz–KDNP-re bízza.

A legújabb fejlemények szerint Dragneat, hivatali visszaélésre való felbujtás miatt, alapfokon három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amire Iohannis azonnali lemondásra, a politikai életből való távozásra szólította fel legfőbb ellenlábasát. A PSD válaszul belengette az államelnök hivatalból való felfüggesztésének lehetőségét. Az ok: az alkotmánybírósági döntés érvényesítésének, azaz a DNA-elnök Kövesi leváltásának elmulasztása. Hogy mi következik, következhet ezután, azt a román politikusok állhatatlanságának, kiszámíthatatlanságának, kétszínűségének ismeretében nehéz lenne megmondani.

Egyvalami biztos: nem jók és rosszak, nem igazak és hamisak állnak egymással szemben, hanem  érdekek, kőkemény hatalmi érdekek. A korrupció pedig, minden ellene folytatott “elszánt” küzdelem ellenére, továbbra is él. Él és virágzik.

Ez is érdekes

Székely István levelét megírta, avagy vakvágányon az erdélyi magyar politika

Történt, hogy Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, ha jól értelmezem, valamiféle párbeszédet …

egy hozzászólás van

  1. A cikk első három mondata a lényeg! Ez az igazság! Azonban ezt fel lehet fogni pozitívan is, mert így legalább el lehet intézni mindent egycsapásra és nem kell hónapokat vagy éveket várni…Románia a lehetőségek országa, akárcsak az USA 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük