Kit (és mit) szolgálhat Kövesi?

Egyelőre eldöntetlen, kié legyen a nemrég létrehozott Európai Ügyészség vezetője. Az említett csúcsszerv a tervek szerint 2021-ben kezdi meg működését, feladata: az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szembeni eljárás. Az új szervezet felállítását 22 tagállam támogatta, mint ismeretes Magyarország – Lengyelország, Írország, Svédország, illetve az EU-ból távozó Egyesült Királyság mellett – nem csatlakozott a nemzeti szuverenitást igencsak sértő projekthez.

Az európai főügyészi tisztségre a három legesélyesebbnek tartott jelöltek: a román Laura Codruta Kövesi, a francia Jean-François Bohnert és a német Andrés Ritter  tűntek, mostanra mindössze a román és a francia maradtak versenyben. A Költségvetési Ellenőrző Szakbizottság (CONT) kedden 12-11-1 arányban, a Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Szakbizottság (LIBE) szerdán 26-22-1 arányban hozta ki győztesnek a román jelöltet a francia Jean-François Bohnert és a német Andrés Ritter előtt. Előző héten az EU-tagállamok nagyköveteinek titkos szavazását Bohnert nyerte 50 ponttal, Kövesi és Ritter 29-29 pontot ért el.

A jelenlegi állás szerint Kövesi első számú esélyessé lépett elő. A háttérben folyó további politikai egyezkedések még okozhatnak ugyan meglepetéseket, de a jelenlegi állás szerint a Juncker és Timmermans rokonszenvét elnyert, személyesen Soros, illetve az általa kilóra megvett EP-képviselők támogatására is számító román jelöltnek áll a zászló. Mindenestre az tény, hogy bírja az Európai Néppárt támogatását.

Mint ismeretes a romániai korrupcióellenes ügyészség amerikai nyomásra alakult, egyes vélemények szerint a CIA közvetlen befolyása alatt álló Kövesi feladata az volt, hogy megszabaduljon a román politikai osztály előbbiek által megbízhatatlannak tartott tagjaitól. Ez volt az előfeltétele a NATO rakétaelhárító rendszere romániai telepítésének. Kövesi teljesített is: öt év alatt kilenc minisztert, huszonegy parlamenti képviselőt és hat szenátort csukatott le. Igaz, nem mindig a törvényes előírások szerint eljárva.

Csakhogy egy idő után világossá vált – legalábbis a jelenlegi román kormánykörök ezt állítják –, hogy a Kövesi által vezetett korrupcióellenes ügyészség és a legfőbb román titkosszolgálat párosa párhuzamos államként kezdett működni: jóváhagyása nélkül senki sem rúghatott labdába a román politikában. Ami még ennél is   súlyosabb: a jogbizonytalanság érzete, amit azáltal keltett, hogy a DNA bármikor és bárkit lehallgathat, elvihet.

A jelenlegi balliberális hatalom – nyilván nem önzetlenül, hisz emberei is rácsok mögé kerültek, kerülhetnek – vért izzadt a Kövesit és klikkjét inkrimináló bizonyítékokért, amelyeknek köszönhetően végül sikerült elmozdítaniuk a DNA éléről. Ekkor jött – mint valami mentőöv – a jelöltség az Európai Ügyészség élére, ami mögött sokan ismét az amerikaiakat vélik felfedezni.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Történelemhamisítástól temetőlopásig

Igen, itt bármikor bármi megtörténhet, sőt, annak az ellenkezője is… Feltéve, ha valakik úgy akarják. …

5 hozzászólás

 1. Weber és az Epp frakció is támogatja?

 2. gyurcsányiviktor

  Szégyen, hogy ennek a nőnek kinéző egyednek magyar vezetékneve lehet.
  Nem lehetne megkérni a volt férjét, hogy vonja vissza a névhasználati engedélyt ?
  Képzelem, ő hogy szégyelli magát szegény.

 3. Szép teljesítmény, öt év alatt ennyi politikust lecsukatni, de miért nem az egészet?

 4. A címben feltett kérdésre nem nehéz a választ megtalálni. Ha igaz ami a cikkben szerepel egy három betűs céget és felügyeli majd a tagállamokat, hogy az USA érdekeltségeket ne érje sérelem, a többiek meg ahhoz igazodnak majd, mert megmutatja a helyes irányt és mint ügyes pásztorlányka terelget, terelget!
  A román hatóságok meg kidobhatják a róla szóló aktáikat és a bizonyítékokat, mert védett helyzetben lesz, az Ügyészséghez meg Románia is csatlakozott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük