RMDSZ-kongresszus – Paroles, paroles, paroles…

A látványos díszletek ellenére sem bírták a rendezők elfedni a rideg valóságot: meglehetősen laposra, mondhatni unalmasra sikeredett a produkció, amit az RMDSZ XIV. kongresszusa címén előadtak. Az elfogadott dokumentumokról az elemzők, a média majd ezek után mond el mindent, sőt annál többet is…

A meghívott magyar és román pártok képviseletében mikrofonhoz lépők őszintétlen, olykor szemforgató módon hamis hangfekvésű felszólalásaik által sokakban visszatetszést keltettek. A román politikusok nyilván a saját pillanatnyi pártérdekeik szerint kígyóztatták gondolataikat, hajlították mondataikat. Valami hasonló lehet a magyarázata annak is, ahogyan a magyar kormánypártok nevében felszólalók udvarolták körül az RMDSZ-t. Mondjuk: Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének feltétlen RMDSZ-imádata ismert, de azért azt kijelenteni, hogy ha ne adj Isten egyszer az RMDSZ annyira meggyengülne, hogy kiesne a bukaresti parlamentből, akkor helyette oda, illetve az erdélyi önkormányzatok élére nem másik magyar párt kerülne, hanem senki, s ez a hatékony magyar érdekképviselet végét jelentené, szerintem túlzás. Bár, ha a felvidéki MKP esetére gondolunk, a veszély valósnak tűnhet. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is mondott egy meredeket: valódi politikai sikertörténetnek nevezte az RMDSZ-t, hozzátéve: pártja célja a szövetséggel közösen megvalósítani egy Kárpát-medencei magyar sikertörténetet. Bár azzal a kijelentésével teljes mértékben egyetérthetünk, hogy közös feladat rávenni Brüsszelt, hogy döntsön az őshonos kisebbségek védelméről.

Az egyetlen beszéd, ami őszintesége, egyenessége okán kilógott a sorból, az Mezei János, a Magyar Polgári Párt nemrég megválasztott elnöke nevéhez fűződik. Miután méltatta az RMDSZ-szel fennálló szövetségi viszonyt, a vargabetűk után a saját útjára lépni próbáló polgáriak elnöke kijelentette: az MPP addig marad partner, amíg az együttműködés az erdélyi magyar nemzeti közösség javára történik, s nem önös politikai érdekeket vagy hatalomvágyat szolgál. A májusi EP-választásokra való jelöltállításra vonatkozó tárgyalásokra utalva kijelentette: reméli, hogy a választások tétje megfontolt döntésre sarkallja a “szövetségieket”.

Megjegyzendő, hogy a másik kispárt , az Erdélyi Magyar Néppárt képviselője nem volt jelen a kongresszuson, de elnöke, Szilágyi Zsolt azért „megüzente”, hogy továbbra is fenntartják a koalíciós javaslataikat. Csak úgy zárójelbe: nem tudni, mire alapozzák elvárásaikat, de azt talán maguk sem tagadják, hogy az utóbbi évek tétlensége, látszatmunkája alapján nem várhatják el, hogy komolyan vegyék őket. Sőt, azt is megkockáztatom: ha netán létrejönne a Szilágyi által szorgalmazott koalíció, s jelöltjük bejutna az EP-be, csak akkor kerülne végveszélybe a párt. Az önálló indulással járó megmérettetést, s a kemény napi munkát vállalva talán még van esélyük a túlélésre…

A kérdésre, hogya kongresszus után mi is lehet az ábra, illetve milyen a jövőkép, amiről Kelemen Hunor régi-új elnök beszélt, a leginkább a cím adja meg a választ: szavak, szavak, szavak…

Ez is érdekes

Miféle hídszerep?

Összegyűltek, hogy ne legyenek szanaszét, mármint a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői. Hiába na, amióta …

3 hozzászólás

 1. Idézet: “”Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is mondott egy meredeket: valódi politikai sikertörténetnek nevezte az RMDSZ-t,…””
  Szerintem Kocsis fiatal, nem Erdélyben él, és “képzett demokrata”, ezért TERMÉSZETESEN sikeresnek ítéli azt a pártot, mely három évtizede bírja a választók döntő többségének feltétlen bizalmát. Tehát vélhetően ezért ítélhette sikertörténetnek az RMDSZ múltját.

 2. Ha az sikertörténet, hogy három évtized kevés volt az Erdélyben élő magyarság valós, tényleges összefogására.
  Legfeljebb összefosására volt elég ez a nagyon is sok energia, egyes emberek hatalmának megtartására, és a román éppen ezeket a politikusnak nem nevezhető humanoidokat használják (ki) ravasz magyarellenes intézkedéseik kivitelezéséhez.
  Kocsis úr nem említette a marosvásárhelyi egyetem és több (inkább sok!) egyházi tulajdon vissza adása körüli időhúzó, a problémákat eliminálni akaró becstelen román huzakodást. Amihez remek partnerek némi konc fejében az RMDSz vezetői…

  • OLSZAL írásában nem mindent értek. Nem értem milyen összefogásról ábrándozott, vagy ábrándozik még mindig??? Ki fogjon össze kivel, mikor és hol???
   Idézet: “”Kocsis úr nem említette a marosvásárhelyi egyetem és több (inkább sok!) egyházi tulajdon vissza adása körüli időhúzó, a problémákat …””
   Ez természetes! Mert ez az RMDSZ kongresszusa volt, és nem célzatos politikai akciózás. A román állam számonkérése nem erre a kongresszusra való.
   Tudjuk, az RMDSZ rengeteg mulasztást, hibát követett el közel 30 év alatt. Csak regényes terjedelemben lehetne összefoglalni. De e “folyamatos tény” ellenére az erdélyi magyar választók döntő többsége (85-90%-a) minden választáskor feltétlen bizalommal támogatta az RMDSZ-t. Vagyis a leadott szavazatokkal időről-időre megerősítette a pártot abban a tudatban, hogy mindent REMEKÜL CSINÁL. Markó Bélát is békén hagyták a választók. Markó is hihette, hogy kiválóan vezeti kiváló pártját. A többség nem kritizálta a pártot, és nem kért számon rajta semmit. Ez a valóság! Ez a tény! Erről OLSZAL meg más se feledkezzen meg!!!
   Tudjuk, az RMDSZ “centrum-szervezet” módjára teljesen rátelepedett az erdélyi magyarságra. Mindent a kezében tartott. Néhány év után látni lehetett volna, hogy nam hasznos ez az erős központosítás. DE A TÖBBSÉG EZZEL DEM TÖRŐDÖTT. Az erdélyi magyar többség a közönyösségbe, az érdektelenségbe “menekült”, és mindent ráhagyott Markó Béla bandájára.
   DE MIÉRT TÖRTÉNT ÍGY???!!! Erről írjon OLSZAL!
   Miért nem tiltakozott soha senki a mindent egyedül a kezében tartó Markó Béla és az ő szűk csoportja ellen? Vagyis a semmittevése, megalkuvása, hazudozása, parttalan és soha meg nem valósított igéretei ellen??? Erről írjon OLSZAL.
   Az RMDSZ az utóbbi néhány évben egy kicsit változott. Talán jobb képviselője lett a magyarságnak. De ettől függetlenül most is lehetett volna kritizálni. Mégsem kritizálta senki a pártot! Miért?
   Szerintem előbb az erdélyi magyarságnak kellene megváltoznia. Ebbe a folyamatba besegíthetne az RMDSZ is!!! De egyelőre nem teszi!
   Ha lesz határozott, tömegesen követelt elvárás az RMDSZ irányába, ha nő a választók nyomása a pártra, akkor a képviselet változhat, lehet aktívabb, eredményesebb.
   (De amig a többség úgy “logikázik” mint OLSZAL, addig változást nem lehet remélni.(!!!))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.