Kelemen Hunor megvilágosodása

Néha előfordul, hogy egy-egy politikus  hirtelen megvilágosodik, s attól kezdve radikálisan másképpen látja a világot, s benne a maga és választói helyzetét.

Remélhetőleg valami hasonló történhetett az RMDSZ elnökével is. Egy minapi interjúban Kelemen Hunor egyebek mellett a következőket mondta: Románia egy helyes utat választott az EU-csatlakozással, de erre a lépésre teljesen felkészületlen volt. Hagyományai erre nem voltak, és a Titu Maiorescu-féle „tartalom nélküli formák” visszaköszönnek a 21. században is. Az ország mindent csak mímel anélkül, hogy átvenné magát az értékrendet, mindenben felületes. Mondhatni imitáló társadalom vagyunk. Az alkotmányunk francia eredetű, de azért nem egészen. A büntető törvénykönyvünk és a büntetőeljárási törvénykönyvünk francia eredetű, de azért mégsem teljesen olyan, mint a franciaországi jogszabályok. Imitáljuk a Nyugatot, az intézményeit, az eljárásait, értékrendjét, de nem vesszük át. Átvételük hosszú folyamatot feltételez, és ez minimum egy száz esztendős probléma. Ettől szerintem nem lehet eltekinteni. Ha visszafele nézve nem látjuk a történelmi perspektívát, és nem próbáljuk megérteni a jelent, akkor nagyon nehéz továbblépni. Ezért elkeserítő, ami most történik. Azt látom, hogy Románia hajlamos megismételni az elmúlt közel száz év hibáit.” 

Hogy nem új a felfedezés, azt éppen a Kelemen által idézett Titu Maiorescu A mai román kultúra iránya ellen című 1868-as tanulmánya a bizonyíték, melyben a szerző azt írja, hogy Romániában lekoppintották, leutánozták és meghamisították a modern civilizáció minden formáját. “Látszatra, a külszín formáinak statisztikája szerint, a románok ma birtokolják majdnem a teljes nyugati civilizációt. Van politikánk és tudományunk, vannak hírlapjaink és akadémiáink, vannak iskoláink és van irodalmunk, vannak múzeumaink, zeneművészeti főiskolánk, van színházunk, sőt van egy alkotmányunk is. De a valóságban mindezek holt termékek, alapzat nélküli igények, test nélküli szellemek, igazságot nélkülöző illúziók, és így előkelő osztályok románjainak a műveltsége a nullával egyenlő, értéktelen…” – vélekedik a kritikus hangú szerző. Most fogózzanak meg: 150 évvel ezelőtt.

Lényegében azóta sem változott semmi.

És erre az RMDSZ elnöke csak most döbbent rá!

No comment.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

5 hozzászólás

 1. bozgor gyerek

  Hát ha megismétli a 100 év hibáit akkor még másfélszer nagyobb lesz .

 2. Többszáz éve tudjuk, hogy a kultúra nélküli mocsok oláh a magyarokkal is csak piszkoskodni tud. Ezért szavaz olyan oláh „elitre” a választásokon, amely e téren a kedvére való. Csak addig színlel barátságot, amíg nem szembesítik ezerszáz éves magyar államszervező erővel, tudással, kultúrával és történelemmel, vagy amíg az oláh ősnyelv albán eredetét nem dörgölöd az orra alá.

  Ehhez nincs szükség semmitmondó, hajuknál fogva előráncigált idézetekre, sem arra, hogy tudjuk, ki a f.szom az a Titu Maiorescu!

  • Szentgyörgyi László

   Az átlagpolgárnak lehet, hogy nincs szüksége – bár egy kis tájékozódás senkinek sem árt -, az RMDSZ elnökétől, és bárkitől, aki nevünkben „politizál” joggal elvárható, hogy némileg képben legyen, s ne most fedezze fel azt, amit egy román irástudó már másfél száz éve jelzett, s amit egyébként minden erdélyi magyar a bőrén érezhet… Feltéve, ha nem túl vastag ama bőr…

 3. A románok legnagyobb problémája, hogy nem találják meg a saját történelmi identitásukat, a több nemzetiségű Romániáét pedig végképp nem és erre nem is törekednek. Helyette belekapaszkodnak egy hamis történelmi identitásba és megpróbálják lemásolni a „nyugatot”. Nem csoda, ha ez nem sikerül. Románia nem a nyugati, hanem a bizánci hagyományokat viszi tovább, annak is a legrosszabb tulajdonságait.
  Románia jövőjét és fejlődését csak az alapozhatná meg, ha a Romániában élő összes nemzetiséggel együttműködve kialakítaná SAJÁT eszmei alapjait és politikai rendszerét, amiben minden nemzetiség tudna békében élni és fejlődni. Ennek legfontosabb eleme Székelyföld autonómiájának biztosítása, ami a románok számára nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelentene. Amíg a román soviniszták ezt nem látják be és folytatják az értelmetlen szélmalom harcot, addig Románia csak vegetálni fog egy sehova nem vezető zsákutcában, amitől mind a románok, mind a magyarok csak szenvednek.

  • zolatiguszti

   A probléma az hogy az összes nemzetisége megjegyzés igazából csak egyre vonatkozik a Székelység-Magyarságra.És már lassan az se lesz mert elüldözik.Mi csak nyerünk velük , ha nem is örülünk annak hogy így jártak, de a románok akkor kivel fognak össze?
   Az elmúlt 100 évben létszik mit sikerült kihozni a megszállt Erdélyből pl? Még mindig fejlettebb a legtöbb román régiónál….igazi zárvány romániában. Még az erdélyi románok is morognak rajta hogy elviszik tőlük a lét a bukarestiek.
   És mi lesz a történelmi tanulság? Nos pl az hogy ha elfoglalsz egy területet akkor szard le az tt lakó idegen népet, nyugodtan etnikai tisztogass, öldököld, kínozd őket ahol éred, és folyamatosan zaklasd és fosztogasd őket.Mindezt abbéli félelmükben , hogy a magyarok egyszer visszaveszik Erdélyt.
   Románok! Szerintetek ezek után ha a Magyarok visszaveszik Erdélyt, miután elüldöztétek onnan a , összeset, fognak majd foglalkozni az etnikai határokkal veletek szemben?
   Hát megmutattátok a sikeres stratégiát.Szarj le mindent ölj pusztíts, rabolj.
   Szerintem megcsináltátok.
   Csak még nem tudjátok mikor dől rátok a kredenc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük