Hogy mik vannak!

Lassan lejártnak tekinthető a nyári uborkaszezon, ezért tán nem túlzottan szigorú az elvárás, hogy méltóztassanak már komolyan venni magukat a politikusok. És nem utolsósorban minket, választópolgárokat.

Meglehetősen viccesnek tűnik a Mike Pompeo amerikai külügyminiszter aláírásával nyomatékosított közlemény, amelyben arról értesítik a PSD bebörtömzött ex-elnökét, Liviu Dragneat és családjtagjait, hogy ném léphetnek az Amerikai Egyesült Államok területére, mivelhogy súlyos korrupciós ügyek fűződnek a nevükhöz. A közleményben még hozzáteszik: a beutazási tilalom által Washington a jogállamiság és a korrupcióellenes harc fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Azon túlmenően, hogy Dragneat bizony nem korrupció miatt ítélték el, ismerős a történet, hisz mindenütt a világon az USA a korrupcióellenes harc ürügyén avatkozik az országok belügyeibe. Ezt tette korábban Ukrajna esetében is, s ezt teszi most is.

Kinek használ? – teszik fel ilyenkor a szokásos kérdést. A válasz egyértelmű: a közelgő elnökválasztáson újrázni próbáló Iohannis támogatását célozza a nem túl rafinált módszer. Miért kedves az USA-nak Iohannis? Kizárólag azért, mert a washingtoni megítélés szerint az ő elnöksége biztosíthatja az amerikai érdekek legszélesebb körű érvényesüléséhez szükséges feltételeket. Ez és csakis ez a fontos, az érdek! Az sem számít, ha közben enyhén szólva nevetségessé teszi magát a külügyminiszter.

Az időjárás Európában is mintha megbolondult volna, a kánikula erdélyi tájainkon is tombolt. Talán ennek tudható be az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak legutóbbi kijelentése is, aki azt fájlalta, hogy Marosvásárhely kegyvesztett magyar alpolgármestere, Makkai Gergely nem az RMDSZ-t, hanem Dorin Florea polgármestert képviseli. Mi ez, ha nem a helyi önkormányzatok működési elvéről alkotott téves elképzelés bizonyítéka? A magyar alpolgármester a város összes magyar lakójának az érdekeit kellene képviselje, s nem csupán az RMDSZ-ét. Mivelhogy köztudomásúlag az RMDSZ nem fedi le a teljes magyar lakosságot.

Kétlem, hogy az említetteknek kizárólag az időjárás lenne az okozója…

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

2 hozzászólás

 1. „Mivelhogy köztudomásúlag az RMDSZ nem fedi le a teljes magyar lakosságot.”

  Egyre kevesebb magyart „fed le”, mivel egyre többen ismerik fel valódi tevékenységét.

  • Akkor miért szavazzák meg?!
   Akkor miért nem álltak a polgári párt mellé?
   Az erdélyi magyarok között sok a balos. Sajnos.
   No meg, gondolom, felnőttek a lakótelepekre a regátból betelepített románok gyerekei is, és azok nrm a magyarokra szavaznak.
   Az RMDSZ az erdélyi MSZP-SZDSZ.
   A logojuk is az MSZP logojának egy darabja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük