Fertőtlenítőszer helyett szenteltvíz

Minden előzetes (és utólagos) figyelmeztetés, nyögvenyelősen bevezetett óvintézkedés, részleges kijárási tilalom, veszélyhelyzet kihirdetése ellenére, a román kormány belügyminisztere – szembemenve Iohannis államelnök felhívásával – most úgy látta jónak, hogy az ortodox húsvét idejére enyhítsen a kijárási tilalom szigorán. Ami egyet jelent az egészségügyiek eddigi erőfeszítéseinek a lenullázásával. Következésképpen a belügyminisztérium és az ortodox egyház az egyezmény által – nagypénteken és nagyszombaton a hívek szabadon felkereshetik a templomaikat – gyakorlatilag a koronavírus-járvány terjedésének aktív elősegítőivé váltak. Hogy nem a levegőbe beszélek, azt bizonyítja az eset, amikor alig három hete a kolozsvári ortodox katedrális előtti téren a pópák a hatósági rendelkezéseket és az alapvető egészségügyi elővigyázatossági szabályokat felrúgva, ugyanazzal a kanállal osztották a vírust a híveknek.

A belügyminisztérium meghátrálása azt jelzi, hogy Románia, minden ellenkező látszat ellenére, nem tekinthető szekularizált államnak, itt az ortodox egyház tevékenyen beleszól a napi politikába. Az a tény pedig, hogy az alig egy héttel korábbi római katolikus és protestáns húsvét idejére szóba sem jött a szigorú rendelkezések bármiféle lazítása, bizony egyéb kérdéseket is felvet: mint például a szabad vallásgyakorlás, a különböző vallási felekezetek egyenlősége, stb… Nem beszélve arról, hogy a tömegek ellenőrizetlen utcára vonulásával felerősödhet a járvány terjedése, ami a szükségállapot elnyúlását, a kijárási tilalom meghosszabbítását vonhatja maga után. A nagy kérdés: meddig bírja az állam az erejét meghaladó anyagi erőfeszítést, mikor roppan össze a járvány és a pénzhiány terhe alatt? Ilyen körülmények között szóba sem jöhet a gazdaság újraindítása, ami beláthatatlan következményekkel járhat a tartalékait felélő munkavállalók és munkáltatók további sorsát illetően. A Nemzetközi Valutaalap szerint év végére 10 százalékos munkanélküliségre, a gazdaság jelentős visszaesésére számíthatunk.

A leírtak alapján egyértelmű: Románia a járvány terjedését nem a fertőtlenítőszerek, hanem a szenteltvíz által reméli megakadályozni. Mit lehet ehhez még hozzátenni? Semmit.

Esetleg: Isten irgalmazz nekünk!

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

egy hozzászólás van

  1. Romániában, a Regácban beköszöntött a XVII.-XVIII. évszázad fordulója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük