Emberünk Fred, Manfred, avagy madarat tolláról…

Mielőtt közös ismerősünkről, aktuálpolitikai szempontból tekintve egyelőre még barátunkról, az EB elnöki székére aspiráló bajor Weberről, a néppárti spitzenkandidatról fejtenénk ki véleményünket, hadd ejtsünk néhány szót a Románia elnöki tisztségét viselő Klaus Johannisról.

Ha ragaszkodunk a pontossághoz, márpedig ragaszkodunk, akkor a romános írott formát, a Iohannist kell használnunk, nem másért, de a bakszász így módosította a nevét. Mint ismeretes, a 2015-ös elnökválasztás alkalmával az erdélyi magyarok 80 százalékának voksával  (is) nyerte el az államelnöki tisztséget. Amit aztán azzal hálált meg, hogy kényszeresen igyekezett tudomást sem venni létezésünkről. Olyannyira nem, hogy úgymond román nemzeti liberálisként – emlékeztetőül: a PNL-nek az elnöki székéből került az államfői posztra – tagadta a közösségi jogok még csak szóba hozását is. Ismerjük be: hiába reménykedtünk abban, hogy egy kisebbségi politikus talán érzékenyebben, nyitottabban viszonyul az erdélyi magyarok követeléseihez, mert csalódnunk kellett. Eddigi elnöki tevékenysége során azt igazolta, hogy nem más, mint a magyargyűlölő román politikusok egyike. A rendszerváltás óta az elnöki pozíciót betöltők közül ő volt az első, aki március 15-e alkalmával nem köszöntötte az erdélyi magyarokat. Nem semmi.

És akkor itt van a másik „barátunk”, a Manfred – lehetne ő akár Fred is, ha a helyzet netán úgy kívánná –, a néppárti csúcsjelölt az EB elnöki tisztségre. A szemforgató, puha gerincű kis bajorra, ha nem korábban, de a Sargentini-jelentés kapcsán történt szavazáskor biztos felfigyelhettünk. Hogy mikor és kik ültették el benne a gondolatot, hogy ilyen magasra kell törnie, és főleg: hitették el vele, hogy alkalmas is lenne a feladatra, nos, arra magunk is kíváncsiak lennék. Lehet, hogy Merkel mutti volt, s ha igen, akkor nem lehet kétségünk a feladat mibenléte felől sem, sőt arról sem, hogy eszközembernek kiválóan megfelel. Mert mit láttunk, tapasztaltunk tőle az utóbbi hónapokban? Azt, hogy mindig, mindenütt azt mondja, amit tőle éppen elvárnak. Annyit alakoskodott már, hogy komoly kétségeink lehetnek afelől, hogy lenne bár egy őszinte gondolata bármiről. Azt mondják azok, akik még mentséget keresnének számára, hogy kampány van, ilyenkor ez a szokás. Hát nem. Az egyenes beszédnek még a politikában sincs alternatívája. Lehet, hogy ez csak ósdi, kereszténydemokrata berögzültség? Kétségbeejtő, hogy ilyen emberre bíznák a sodródó hajó – akarom mondani: Európa – kormányzását, akire mifelénk még a „disznyóólat” sem bíznák.

Már csak hab a tortán, ahogyan ennek a két alaknak az útja találkozott, hol, ha nem éppen Bukarestben. Manfred el volt ragadtatva barátjától, s azt találta mondani, hogy szerencsére létezik egy ember, aki megmutatta, hogy továbbra is bízni lehet a román jövőben, és ez nem más, mint Klaus, a “kitűnő vezető”.

Mit lehet ehhez még hozzáfűzni? Erre találták ki a mondást, hogy madarat tolláról, embert barátjáról.

 

Ez is érdekes

Ha a zsidókét lehet, az erdélyi magyarokét miért nem?

  Nem tudtam, mi hiányzott még a boldogsághoz, de amióta megjelent a hír, hogy a …

26 hozzászólás

 1. Csúszómászó féreg.

 2. tücsökciripel

  Klaus Johannis
  Már a keleti provinciákba is rómaiakat ültetnek? Legalább nem kell tolmács, pontosan megértik egymást a birodalmi nyelven.

 3. Az a baj, hogy a többi jelölt még rosszabb. Azok viszont legalább vállalják, hogy ballibsik, míg ez a féreg több kapura játszik.

 4. “az erdélyi magyarok 80 százalékának voksával (is) nyerte el az államelnöki tisztséget.”
  És ebben most Fletó, a sátánnpája a segítségére sietett. Csángóknak egy egy magyar nyelvű mise, Csíksomlyó megszentségtelenítése árán.

  • csakafidesz

   Én kövekkel dobálnám meg a Bergogliot, mert amit “pápaként” művel az nemcsak Jézus Krisztus tanításával megy szembe, hanem az Egyház érdekeivel is. Jézus ezt mondta: “Én vagyok az út, az igazság, az élet. Senki sem mehet az Atyához, csak Én általam”. A hamis pápa pedig azt hirdeti, hogy a többi vallás hívei is éppen úgy üdvözülnek. Ezzel máris felmerül a kérdés, hogy akkor minek van még az Egyháza ott a Vatikánban? Menjen haza nyugodtan mindenki és higgyen abban amiben akar, mert úgyis üdvözül. Ha Mekka felé hajlong és ordít akkor is üdvözül. Milyen keresztény az aki a saját hitét nem óvja más tanítások, vallások terjedésétől?

 5. “hiába reménykedtünk abban, hogy egy kisebbségi politikus talán érzékenyebben, nyitottabban viszonyul az erdélyi magyarok követeléseihez”
  Ritka kivétellel, a szászok sosem álltak a magyarok mellé. Tulajdonképpen az erdélyi zsidóság sem.

  • csakafidesz

   Ööö, izé. Szóval ez nem igaz. A szászok 90%-a éppen úgy utálta ceusescut, mint a magyarok. Én jártam szászok között. Németül beszéltem hozzájuk, ők magyarul válaszoltak.

 6. Terék István (fb), sajnos teljesen igazad van. Már csak kármentés lehetséges, de az is kétséges.

 7. remélem O. V. nem nevezi többet Mannie-t barátjának.

 8. Hogyan is énekelte Koncz Zsuzsi a Bródy Jancsi nótáját?:
  “A vén Frédi King már rég nem király…”

  A németség Németországban is oda fog jutni, ahová a “kiváló” Klaus Oláhországában. Ezt szánják nekünk is. Nein, danke.

 9. Karcsi bácsi.

  Tartózkodni kell a szavazáskor vagy előtte egy pillanattal kilépni !

 10. Weber és Timmermans ! Ebben a két emberben annyi keresztény érték fedezhető fel , mint egy nílusi krokodilban. Rájuk nézve és halva beszédüket, József Attila “Tiszta szívvel” című versének alábbi sora jut eszembe.: “Se apám,se anyám,se Istenem se hazám.” Sajnos , hogy itt tartunk.Ahhoz,hogy mi között választhatunk, csak szüleimtől örökölt jólneveltségem gátol meg. De azért bízzunk , a remény hal meg utoljára.

  • Karácsony Márta

   Mondjuk úgy, hogy pestis és kolera között lehet választani..

   • csakafidesz

    Sajnos a migránsok körében vannak ilyen választások. Keveset írnak arról hányféle betegséget hurcoltak be máris. A megerőszakolt asszonyok és lányok esetleges megbetegedéseiről sem írnak. Pedig sokszor súlyosabb, mint az erőszak. AIDS-t kap a szerencsétlen és az nem gyógyítható..
    Az EU most a pestis és kolera szabad behurcolását akarja.
    Van egy érdekes hely. Dubrovnikban (egykori Raguza) a kikötővel szemben van egy járványkórház és ott bizony karanténba tették azokat akik feltehetőleg betegen érkeztek. Most az “emberi méltóság megsértése miatt” nem szabad megvizsgálni a betolakodókat, hogy egészségesek-e.

  • Maczucza József

   Az Orbánt nem lehetne valahogy betolni ? Biztos jobb lenne, mint ez a két semmirekellő.

 11. Nem igazán értem, hogy miért ezt az elrománosodott szászt szidjátok.
  Ha jól olvastam (márpedig biztos, hogy jól!) a magyarok 80%-a rá szavazott.
  Hol itt a probléma vele?
  Talán inkább a magyarok összetartása hiányzik épp úgy mint idehaza
  Nna kérem, ez inkább elgondolkodtató…Sajnos.

  • Hát ez a szász nem románosodott el, igazi, vérbeli szász. Odatették, hogy eljárjon, hiszen a román vagy megteszi vagy nem, ahogy éppen azt jónak látja. Azt gondolom, hogy akik odatették, jócskán be is dolgoztak a választási kampányba annak idején, jól számolva azzal, hogy egy kissebbség hajlamos egy másik kissebbségben megbízni. Ezt a hajlamot óriási remény segítette, amely a legtöbb magyarnál elhallgattatta a józan észt. Pedig voltak olyanok is akik az eddigi tapasztalatokat nem felejtették és nem is szavaztak a bakszászra, de túl kevesen.
   Az összetartásuk talán hajszálnyival nagyobb (lenne) mit a hazaiaknál, de ilyen súlyos kissebbségi helyzetben sok a félelem, az áruló, az érdekdiktálta, a vegyes házasság,…

 12. Janos Szabo

  TARTÓZKODNI KELL ! PONT !

 13. Nem tudom miért hőbörgünk. Ez tradíció. Korábban is összedolgoztak. Az egyik igérgetett, a másik annak megfelelően hátbatámadott. Nem újdonság.

 14. “lehetne ő akár Fred is”
  Szerény véleményem szerint nem lehetne!
  Bár a Piszok Alfréd, (Rejtő és Fülig James szerint) is mindig keverte,SEHOL nem olvastam,hogy Magyarország ellen dolgozott volna. Ez a manfred,meg nem férne a Hidegek Tanácsába bele. Meg királynak sem akarta megválasztatni magát,csak a fiát.
  Valami azt súgja nekem,hogy nem oly sokára kapni fog valamit aminek nem fog örülni. 🙂

 15. “Szakálla nincs, és nem is olyan öreg
  titokban most is táncol
  Nehéz a dallam vagy komplikált a szöveg
  Miért nem énekel velünk, Weber úr?

  Miért van az, hogy egyre csak
  a régi nótát fújja?
  Vigyázzon hé, mert úgy marad
  Miért nem énekel velünk, Weber úr?

  Legyen most szent a béke
  ha nem akar, nem felel
  Ha nem akar új dalt megtanulni
  nem bánom én, elég, ha jól figyel

  A zűrzavar, ha csak ez a baj
  csupán csak pillanatnyi
  De élvezzük, ha nagy a ricsaj
  Mért nem énekel velünk, Weber úr?

  Eljön még majd az az idő
  hogy zokogunk sírja mellett
  De addig még, ha akad egy nő
  Miért nem énekel velünk, Weber úr?

  Legyen most szent a béke
  ha nem akar, nem felel
  Ha nem akar új dalt megtanulni
  nem bánom én, elég, ha jól figyel.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük