A másik Orbán

 

„A PNL – mármint a román nemzeti liberális párt, merthogy náluk még a liberálisoknál is túlteng a nemzeti jelleg, sz. megj. – elítéli Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatait, amelyek sértik a románok érzelmeit egy olyan évben, amikor a nagy egyesülés centenáriumát ünnepelik” – közölte Orban Ludovic, a liberálisok pártelnöke még tavaly nyáron, pontosabban a Tusványos utáni napokban.

Mi válthatta ki a liberális román politikus nemteszését? Talán az, hogy Viktorunk előadásában egyebek mellett partnerséget ajánlott Magyarország szomszédjainak abban, hogy a magyarokkal közösen építsék újjá a Kárpát-medencét, beleértve a gyorsvasútak és autópályák, illetve az energiahálózatok összekötését, valamint a haderőfejlesztések összehangolását. Mindehhez kölcsönös tiszteletre van szükség – tette hozzá. „Doktorminiszterelnökúr” azt is jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep a centenárium (az Erdély és Románia egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés), de annak megértését is kérte, hogy a magyarok számára „ezen nincs mit ünnepelni”. Nos, ez bőszítette fel Ludovicot, s ragadtatta ismételten magyarellenes kijelentésekre.

Érdekes fazon ez a mi Lajosunk. Nevezhetjük akár így is, hisz a Brassóban vegyes házasságból született legényke apja magyar volt. Csakhát az egykori Lajcsi mára virtigli román politikussá vált. Sőt, magyargyűlölő román politikussá. Ezt bizonyítják legutóbbi kijelentései is. Az egyik ellenzéki hírportálnak adott interjújában azt nehezményezi, hogy az RMDSZ kongresszusán határozatban szögezték le: ezentúl a piros-fehér-zöld zásszlót az erdélyi magyarság hivatalos jelképeként is tekintik.

Többek között ezért sem kormányozna együtt az RMDSZ-szel, amely alakulat képviselői egyébként is egy dolgot mondanak neki, de aztán egészen másként szavaznak a parlamentben. Mondja ezt a janicsár-lelkületű Ludovic, azaz egykori Orbán Lajcsi.

Egyébként a PNL, a román nemzeti liberális párt az Európai Parlament jobboldali, konzervatív pártokat tömörítő, nevében kereszténydemokrata EPP tagja, a Fidesz és az RMDSZ politikai partnere. Elkerülhetetlenül Voltaire jut eszünkbe: „Ments meg, Uram, barátaimtól, ellenségeimmel magam is elbánok.”

Ez is érdekes

Ha a zsidókét lehet, az erdélyi magyarokét miért nem?

  Nem tudtam, mi hiányzott még a boldogsághoz, de amióta megjelent a hír, hogy a …

5 hozzászólás

 1. Ha az apja tudta volna, hogy milyen egy gané szemét oláh lett a fiából Lajoskából, akkor inkább a születésekkor megfolytotta volna.

  • bölcsbagoly

   Tudhatta, hiszen román nőt vett feleségül s nem törődött vele, hogy az románnak neveli a fiait!

 2. A zsido torvenyek szerint is csak az zsido kinek az annya zsido.

 3. “a gyorsvasútak és autópályák, illetve az energiahálózatok összekötését, valamint a haderőfejlesztések összehangolását.”

  Mert hogy ez a három bizony összefügg, és nyilván a NATO elvárása.
  A többi pedig Lajoska ócska mellédumája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük