Egy tragédia évfordulójára

Négy esztenedeje, 2015. október 3o-án, a bukaresti Colectiv nevű szórakozóhelyen történt az a tűzeset, amely végül 64 halálos áldozattal járt. A tragédia okairól azóta is csak gyakran egymásnak ellentmondó feltételezések láttak napvilágot, számos összeesküvés-elmélet született, s ami a legfontosabb: nem mindenik teljesen alaptalan. Annyi biztos: a tragédia utáni heves tüntetések következményeként lemondott a Victor Ponta-kabinet.

Az azóta történtek hű képet festenek a romániai közállapotokról, arról a fejetlenségről, nemtörődömségről, hányavetiségről amellyel a hatóságok a hasonló eseteket kezelik. A médiából tájékozódók számára – a román újságírók gyakran előbbre járnak a tények feltárásában, mint azok a szervek, amelyeknek ez lenne a feladatuk – egyértelmű: akik fényt deríhetnének a tragédia részleteire, akik megnevezhetnék a felelősöket azok vagy képtelenek erre, vagy szándékosan elmulasztják ezt megtenni.

Közismert: a hasonló szórakozóhelyek tulajdonosi háttere általában igen tarka, gyakran az alvilág is nagy szerepet játszik benne. Természetesen élvezve a szalonképesnek tartott réteg  – a politikumra gondolok elsősorban! – háttértámogatását. Hogy milyen érdekösszefonódások alakulhatnak ki egy-egy hasonló műintézmény körül, arról sokat lehetne mesélni. Székelyföldi kisvárosokban gyakran nem is szükséges nagyon mélyre ásni ahhoz, hogy felszínre kerüljenek a nem túlzottan rejtett összefüggések, beszél arról többnyire nyíltan az utca. A szigorú követelmények – megfogalmazódik a gyanú: azért ilyen szigorúak, hogy ne lehessen megfelelni nekik – teljesítése gyakorlatilag lehetetlen sokak számára, ezért – nem élnénk Romániában, a korlátlan lehetőségek országában, ha nem így történne – aztán jó balkáni szokás szerint megpróbálják megkerülni őket. Mi kell ahhoz, hogy sikerrel járhasson az ember? Elsősorban kapcsolatok: egy-egy befolyásos ember a megfelelő helyen, ahol elintézhető ez-az, főleg az, hogy hunyjanak szemet a hiányok, a mulasztások felett. Persze a szemet hunyók, a kijáró emberek nem önzetlenül „segítenek”… Megvan itt mindennek és mindenkinek az ára. Valamint a korrupciós potenciálja. A többség szemében ezek függvénye az egyén társadalmi rangja is. Szomorú, de így igaz.

Szinte az évfordulóra időzítve hozta nyilvánosságra az egyik bukaresti bulvárlap – mert abban egyezzünk meg, nem lehet véletlen, hogy most és nem máskor került elő az a fránya dokumentum – azt a videófelvételt, amelyből kitűnik, a kiérkező tűzoltók enyhén szólva nem voltak a helyzet magaslatán, amikor nekiláttak a mentésnek. Az érintett felek vádaskodásai, az összeesküvés-elméletek gyártása az eset kapcsán feltételezhetően a végtelenségig tart majd. Annak függvényében, hogy mikor kinek milyen politikai és egyéb természetű érdeke fűződik ahhoz, hogy újra előhozzák a feledés homályából. Egyvalami biztos: az ügy főleg az áldozatok hozzátartozóinak szempontjából megnyugtató lezárására belátható időn belül nem számíthatunk.

Nem élnénk Romániában, ha nem így lenne…

Ez is érdekes

Miféle hídszerep?

Összegyűltek, hogy ne legyenek szanaszét, mármint a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői. Hiába na, amióta …

5 hozzászólás

 1. Jáger László

  Nem ismerem az eseményeket ezért nincs róla véleményem!!!
  Csak ennyi….
  barátilag
  J.L.

  • Jáger László2019-10-28 : 12:05
   Nem ismerem az eseményeket ezért nincs róla véleményem!!!
   Csak ennyi….
   barátilag
   J.L.

   Ezek szerint a Népszava, a HVG, a Magyar Narancs, a 24.hu, a 444.hu (és a többi “független objektív” média) sem számolt be erről a tragédiáról. Ez nem meglepő, és szomorú. De ami Bukarestben történt, az még sokkal szomorúbb.

  • De neked mindig oda kell piszkitani,mintha muszaj lenne. Szerintem te egy nagyon beteg valami lehetsz Jager: feltunesi zavar,ADHD,onkontroll hianya – csak hogy az egyszerubbekkel kezdjuk..
   De nem baj,latunk teged JAger,es mar ismerunk is…

 2. Hajdó Jolán

  Négy éve?Akkor nem 1995-ben történt ahogy a cikk írja,hanem 2015-ben!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.