Restart?

Miközben egyre zavarosabb a helyzet a párt belső ügyeit illetően – a kizárt egykori vezetők, beleértve a tavaly leváltott Biró Zsolt elnököt, az alapszabályzat megsértésével vádolják, óvások, illetve bírósági eljárások kilátásba helyezésével próbálnak nyomást gyakorolni a tisztogatást kezdeményező jelenlegi elnökre –, Mezei János tizenkilencre lapot húzott: az egy alomból származó két alakulat – Magyar Polgári Párt és Erdélyi Magyar Néppárt – (újra)egyesítését szorgalmazta. A párt választmánya az országos elnökséget bízta meg azzal, hogy az egyesülés megvalósíthatóságának részleteiről tárgyalásokat folytasson az Erdélyi Magyar Néppárttal – áll az említett vezetőtestület csütörtökön kiadott közleményében.

A két autonomista tábor egyesítése régi vágya a jobboldali elkötelezettségű, polgári értékeket valló, nemzeti érzelmű erdélyi magyar szavazóknak: gyakorlatilag az Erdélyi Magyar Néppárt 2011-es megalakulásától kezdődően szorgalmazzák. Az MPP 2008-as bírósági bejegyzésével – az RMDSZ évekig akadályozta a hivatalos elismertetést, ott tett keresztbe a polgáriaknak, ahol tudott –, az az évi helyhatósági választásokon elsősorban Székelyföldön elért biztató eredményeivel gyakorlatilag megteremtette a politikai pluralizmust, a választás szabadságát az erdélyi magyar választók számára. Aztán a frissen alakult politikai közösséget is utolérte a magyar átok: a legfőbb vezetői közötti személyi konfliktusok miatt a Reform Tömörülés egykori RMDSZ-platform hangadói kiváltak az MPP-ből és magalakították a Néppártot. A Tőkés László védnökségét élvező Néppárt és a Szász Jenő alapító elnök által vasmarokkal kézben tartott polgáriak külön-külön vágtak neki a 2012-es választásoknak, s értek el együttvéve is a négy évvel korábbival szinte azonos eredményt. A csalódás a szavazópolgárok körében igen nagy volt.

Mindeközben a két csoport újraegyesítésének, egy akolba terelésének esélyei egyre csökkentek, annak ellenére –  vagy éppen amiatt? –, hogy a végleg összeférhetetlennek bizonyult két erős egyéniséget a Fidesz kivonta az erdélyi napi politikából. Mint emlékezetes Tőkés Lászlót EP-mandátumhoz juttatta a Fidesz, Szász Jenőt pedig az akkor létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetésével bízták meg. A helyzet még reménytelenebbé vált, amint  nyilvánvalóvá vált, hogy új elnöke, Biró Zsolt az MPP-t az RMDSZ uszályába kötötte, annak függelékeként működtette. Megfosztva ezáltal annak minden esélyétől, hogy valaha önálló politikai akarat kinyilvánítására alkalmas legyen.

Ilyen körülmények között – minden szabályzatellenességre vonatkozó kétely dacára is! – üdvözlendő az MPP-ben most beindult, a két jobboldali párt összeolvadását célzó kísérlet. Csak az újraegyesült jobboldali, polgári erők lehetnek képesek az RMDSZ-ből kiábrándult, apátiába süllyedt erdélyi magyar választópolgárok megszólítására, urnákhoz csalogatására.

 

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

3 hozzászólás

 1. Ha csak a két pártvezetés dönt az egyesülésről, akkor a választók ÚJRA azt élik át, hogy “megint a nagyokosok szórakoztak”, és ezt találták ki. Vagyis elkerülendő a választók spontán ellenérzéseit, valahogy BE KELLENE VONNI az erdélyi magyarságot az egyesülés politikai tervének MEGVALÓSÍTÁSÁBA.(!!!)
  Például ki kellene deríteni, hogy az egyesült párt terve VONZ-E PLUSZ TAGSÁGOT? Vagyis INTENZÍV tagság toborzással kellene kezdeni az egyesülés folyamatát.
  Az egyesült párt programjának elkészítésébe is be kellene vonni a “mezei” szavazókat, és a felduzzasztott párttagságot.
  Mert el kell hitetni az erdélyiekkel, hogy ezt a pártot nem román magas rangban lévő katonatisztek vezetik, és NEM irányítja HÁTTÉRBŐL az SRI, és a román “elit”. Meg kell győzni az erdélyieket, hogy ezt a pártot, ezt az érdekképviseletet az erdélyi magyarság irányítja. Ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor biztosan sikertelen lesz az egyesülés.

  • A kipcsakokat kéne vezetőnek megtenni, ők biztos nem vinnék falnak a derék igazi magyarokat.Nazarbajev elnök elvtárs is biztos segítene.

   • toplák (19-10-27) “A kipcsakokat kéne vezetőnek megtenni”
    Minden vélemény fontos!
    Nekem NAGY CSALÓDÁS, hogy a javaslatom csak ezt az egy beírást eredményezte. Nem bíztató, inkább aggasztó a helyzet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük