Egy biztos: a bizonytalanság

Tovább tart a bizonytalanság a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum körül, miután a legfelsőbb bíróság érvényetelenítette az iskola létrehozásáról szóló 2018-as miniszteri rendeletet. Ezek szerint a tanintézet működési engedély nélkül maradt. Hogy milyen következményekkel járhat az ominózus bírósági döntés, az egyelőre nem tudható, legfennebb sejthető… Tény, hogy minda az iskola igazgatója, mind az RMDSZ megszólaló politikusai úgy nyilatkoztak, hogy megvan a megoldásuk a problémára. Engedjék meg, hogy kételkedjem.

A vita, az ellenségeskedés tárgyát képező iskolaépületet 1903 és 1905 között, a diákotthonként működő kisebb épületet 1908-ban építtette az egyház, és az 1948-as államosításig az előbb említett gimnázium működött bennük. Az 1989-es rendszerváltásig az Unirea (Egyesülés) vegyes tannyelvű főgimnázium használta. Az államosítást 1998. január 8-án, a 7/1998 számú törvénnyel vonták vissza. A 2004-es visszaszolgáltatáskor az újrainduló katolikus oktatásnak a Bolyai Farkas Elméleti Líceum adott otthont. Az egyházi ingatlanban, a várossal kötött bérleti szerződés alapján, továbbra is az Unirea működött. A 2014. december 15-én kötött új szerződés értelmében a 2014. július 29-ei önkormányzati döntéssel újraalakult Római Katolikus Teológia Líceum a 2015-2016-os tanévet már saját otthonában kezdhette el.

A politikum által feltüzelt helyi románság – beleértve a bérlő Unirea iskola román tanulóinak szüleit – elérte, hogy a hírhedt korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében vizsgálatot indított Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen az iskola 2014-es létrehozásakor elkövetett vélt törvénytelenségek miatt. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek. Ekkor folyt bele az ügybe a magyar kormány, 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, elállt szándékától.

Az iskola újraalapítására vonatkozó jogszabály 2018 februárjában született, ezt azonban az alkotmánybíróság egy hónappal később alkotmányellenesnek minősítette. Végül az oktatási tárca 2018 augusztusában elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját, immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven. A Népi Mozgalom Párt (PMP) és Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői bizottsága 2019 áprilisában ismét pert indított a katolikus iskola törvénytelennek vélt létrehozása miatt. A tanintézet létrehozására és igazgatójának kinevezésére vonatkozó miniszteri rendeleteket első fokon 2019 novemberében érvénytelenítette a marosvásárhelyi táblabíróság. Ezt az ítéletet emelte jogerőre most a legfelsőbb bíróság.

A konkrét esetet végiggondolva arra a következtetésre juthatunk, hogy a román állam, illetve a politikum által befolyásolt társadalom irányunkba megnyilvánuló „jóindulatán” túl, bizony önmagunk is közrejátszottunk a mára kialakult, szinte megoldhatatlannak látszó helyzet kialakulásában. Az iskolaalapítást az illetékesek – azaz a helyi önkormányzat – ott és akkor „qúrták” el, amikor figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy ahhoz – az ingatag lábakon álló  helyi háttéralkúk helyett – nem a törvény által világosan körülírt módon alapították újra az oktatási intézményt. Nem mentség, hogy az éppen folyó választási kampány idején életbevágóan fontos volt a gyors sikerélmény.

És végül: nem kerülhető meg a római katolikus egyház felelőssége sem a kialakult helyzetért, hiszen ha anno nem hosszabbítja meg a román főgimnázium bérleti szerződését, akkor talán elkerülhető lett volna mindaz, ami azóta bekövetkezett. Az eset azt bizonyítja, hogy nem lehet egy fenékkel két lovat megülni, stílszerűen: egyszerre két úrnak szolgálni. Még az RMDSZ által (meg)vezetett római katolikus egyházi vezetőknek sem.

Ez is érdekes

Tesznek ránk

Amint az előre látható volt, elutasította a luxemburgi székhelyű Európai Unió Törvényszéke a Minority SafePack …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.