Csak székely ne legyen!

Vasárnap játszották a Szlovéniában rendezett jégkorong világbajnokság divízió 1/A értékcsoportjában a gyakorlatilag tét nélküli Magyarország–Románia összecsapást. Megjegyzendő: az eredménytől függetlenül a magyar válogatott csapat feljutott az elitkörbe, a román pedig visszaesett egy alsóbb osztályba. A mérkőzés után a román csapat gerincét alkotó székely sportolók – a 22-es keretben, a hat (orosz, ukrán, szlovák) honosított mellett, három román és tizenhárom székely hokis játszott – a piros-fehér-zöld együttes tagjaival és a közönséggel együtt elénekelték a székely himnuszt is. Ami gyakorlatilag kiverte a biztosítékot a román politikum, média és társadalom sovénnacionalizmusra fogékony részében.

A sportsajtó például „felháborító jelenetként”, „botrányos pillanatként” jellemezte a Ljubljanában történteket, hőstettként kiemelve azt, hogy a három román nemzetiségű hokis nem csatlakozott az éneklőkhöz. Beszámoltak arról is, hogy Románia jégkorong-válogatottjának gerincét székelyföldi játékosok alkotják, a többségük a bajnok Csíkszeredai Sportklubot képviseli, ugyanakkor Magyarország válogatottjában is szerepeltek erdélyi származású hokisok, hárman éppen csíkszeredai születésűek, de nem mentek el szó nélkül a térség, az „úgynevezett” Székelyföld autonómiatörekvései mellett sem. A különböző hírtévék azonban nem elégedtek meg ennyivel, kemény magyarellenes hangulatkeltésbe csaptak át, egyes megszólalók megtalálták az összefüggést is az orosz–ukrán konfliktus és a hoki-botrány között: mindkettő hátterében az Erdély elcsatolását szándékozó Putyin–Orbán-egyezséget vélték felfedezni.

Megszólalt a román miniszterelnök-helyettes is, aki miután azt próbálgatta bizonyítani, hogy temesváriként mennyire jellemző rá a tolerancia, végül keményre váltott, amiért a székely legények merészelték a székely himnuszt elénekelni. „Ez sértés és a tisztelet szégyentelen hiánya Romániával, a románokkal és a trikolórral szemben” – minősítette a hokisok „gyalázatos gesztusát” a tolerancia-bajnok román miniszterelnök-helyettes. Hozzátéve, hogy szigorú megtorló intézkedéseket vár a szakszövetségtől.

Nem maradhatott ki a sorból örök barátunk, Dan Tanasa, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője sem, aki – miután közösségi oldalán egy fényképet posztolt, amelyen Tánczos Barna látható, amint a vasárnapi magyar–román hokimérkőzésen a magyar szurkolók körében mutatkozik – a környezetvédelmi miniszter azonnali menesztését követelte. „Tánczos Barna gesztusa a román nemzettel szembeni sértésnek minősül” – írta bejegyzésében Tanasa. „Miközben a román államtól kapja a fizetést” – tette hozzá. Miközben román kenyeret eszik – ezt már magam tettem hozzá.

Az eset nem tesz mást, mint a régi mondást igazolja: annál románabb a román, mennél inkább gyűlöli a magyarokat. Mert székelyek ugye nincsenek…

 

Ez is érdekes

Hogyan, merre tovább?

Sokan felteszik manapság a kérdést: mi vár, várhat ránk – anyaországi, illetve határon kívül rekedt …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.