Az elvtársak rossz helyen kopognak

Most már valóban gőzerővel folyik a választási kampány, aki ebben netán kételkedett volna, az most meggyőződhetett, hisz lám: a hét végén Erdélyben haknizott az MSZP és miniszterelnök-jelöltje. Egy ideje -pontosabban a 2004. december 5-ei szégyenteljes referendum óta – jelentősen megritkultak az efféle látogatások, akár azt is mondhatnánk, Horn Gyula, sőt Kádár utódai egyenesen kerülik az erdélyieket, s nem kifejezetten a hegyi levegő miatt. Annál inkább az általuk megrontott légkör miatt, amit akkor a magyar-magyar kapcsolatokban előidéztek. S ami a 2010-es választások szinte másnapján, az új Fidesz-KDNP hatalom által meghozott gyors intézkedéssel, a választójog kiterjesztésével kezdett fokozatosan jó irányba változni.

Ilyen előzmények után érkezett Erdélybe Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, ahol előbb Kolozsváron, majd ezt követően Marosvásárhelyen tárgyalt Kelemen Hunor jelenlegi, illetve Markó Béla egykori RMDSZ-elnökökkel, s tartott lakossági fórumot, majd sajtóértekezletet. Az ott elhangzottakból – amelyek őszinteségét illetően, elsősorban az előzmények ismeretében, enyhén szólva igen komoly kételyeim vannak – a következőket sikerült kiszűrnöm: a szocik autonómiapártiak minden értelemben, szerzett jogot pedig – a szavazati jogra gondoltak – nem vesznek el, továbbá tanulnának is az RMDSZ kompromisszumkész, „apró lépések politikájából”, ugyanakkor kampányolnának azért, hogy az erdélyi magyarok regisztráljanak és rájuk szavazzanak.

Meggyőződésem szerint rossz helyen kopognak. Ha annak idején nem mertek volna kicsik lenni, ha nem tagadtak volna meg minket, a történelem szeszélye és a politika árulása folytán határon kívül rekedteket, akkor talán még lehetett volna némi esélyük. Most viszont nincs. S ez még hosszú ideig így lesz. Erre mutatott rá Kelemen Hunor is, aki közölte velük, hogy az RMDSZ a Fidesz-KDNP nemzetpolitikáját jónak és folytatandónak tartja. “Megkérdezték, hogy szerintünk mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom: az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak – idézte fel az RMDSZ elnöke a közös vacsorán elhangzottakat.

Az eset kapcsán kimondható: az MSZP-nek még jó sokáig nincs mit keresnie Erdélyben. Továbbá az is bizonyítást nyert, hogy a Markó Béla volt RMDSZ-elnök által képviselt, kapcsolatai által a magyarországi liberálbolsi oldalhoz kötődő, még mindig komoly erővel és befolyással bíró tábornak is jelentősen meggyengülttek a pozíciói a magyar párton belül.

Ez is érdekes

Tesznek ránk

Amint az előre látható volt, elutasította a luxemburgi székhelyű Európai Unió Törvényszéke a Minority SafePack …

7 hozzászólás

 1. Ami nincs azt ne keresd, tartja a mondás.
  Ez esetben pedig hatványozottan igaz.

 2. Az az aljas balliberális MSZP köpönyegforgatóként a volt SZDSZ-es ,most Együtt csicskájával akik MSZP–sek lerománozták az erdélyi Magyarságot ,ezek is inkább a sorosista muszlim ,lusta ,képzetlen gazdasági migránsaik 100ezreit telepítenék hazánkba.

 3. Hatalmas öngólt lőttek az elvtársak. Ezek után, még azért is a FIDESZ-re szavaz az erdélyi magyarság.

 4. Rabló Idő

  Az MSzP-nek már a neve is kétkulacsosságot sejtet. Mivel az európai szocista pártok kivétel nélkül a birodalmi EU migránspárti hívei, az MSzP csak fügefalevélnek használhat “magyar” jelzőt.

  A vörös szocivalag mindenkinek szemet szúr.

 5. Derszu Uzala

  Hogy egy klasszikust idézzek:”Elkú..tuk.Nem kicsit,nagyon.”

 6. A erdélyiek sohasem lesznek szoci pártik, még akkor sem ha valaha megbocsájtanak az árulóknak. Erdélyben csak a Fidesz vagy a Jobbik nyerhet, utóbbi akkor ha visszatér régi önmagához.

 7. Håt ez kell nekunk?????Nezd meg jol a kepet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.