Orbán a király – Romániában is

Nem csitulnak az indulatok a titkosszolgálati bekötöttségű román médiában Szijjártó Péter külügyminiszter hétfői bukaresti látogatása után. Az elsősorban kolozsvári magyargyűlölők egy bizonyos érdekcsoportja irányítása alatt álló Realitatea hírtelevízióban napok óta folyik a sovénnacionalista habverés akörül, hogy a jelenlegi balliberális román kormány, amely, ellentétben a magyarországi balliberális oldallal, a választások után igyekszik a nemzeti érdekeket előtérbe helyezni – a brüsszeli és washingtoni elvárásoknak való megfelelési kényszer szerint eljárók legnagyobb bánatára -, Románia számára hátrányos egyezséget kötött Magyarországgal.

A legélesebb kritikák megfogalmazói azt nehezményezik, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter alig hétórás látogatása eredményeként olyan egyezményt ütöttek nyélbe, ami hátrányosan érinti Romániát.  Az idézett “szakértők” szerint az egyezség értelmében a Fekete-tengerből kitermelendő földgáz a jövőben a magyar vegyipar fejlesztését eredményezi majd, ezzel párhuzamosan a román tönkretételét vonja maga után. Sőt, a Budapestet Kolozsvárral összekötő vasútvonal tervezett kiépítése Erdélyt Magyarországhoz láncolja majd, gyengítve ezáltal Bukarestnek a régióra gyakorolt befolyását, elősegítve Erdélynek  – ha de jure nem is, de facto annál inkább – elszakítását Romániától. Mi több,  igaz, csak ellenőrizetlen hírforrásokra hivatkozva: a Hargita és Kovászna megyékre kiterjedő, különleges jogkörökkel bíró autonóm közigazgatási régióra vonatkozó egyezség “veszélyét” is belengették.

Azt is állítják, hogy Románia viszonzásul nem kapott semmit – a Gozsdu-vagyont például meg sem említették -, ami a sivalkodók szerint az egyezmény román aláírói részéről felér a hazaárulással. Meg aztán miféle arcátlanság, hogy a legfőbb mumus, a valósággal diabolizált Putyin kisöccseként beállított, az európai értékeket semmibevevő, az illiberalizmust hirdető Orbán diktálja Romániában a miheztartást, aki szemtelenségében odáig ment, hogy “csak” a külügyminiszterét küldte ide, miközben ő maga a már említett orosz elnökkel, a V4-ek vezetőivel, valamint legutóbb a frissen megválasztott osztrák kancellárral tárgyalgat. Azt is bűnként rótták fel, hogy a Fidesz legbefolyásosabb politikusai – a miniszterelnök, a törvényhozás elnöke és a külügyminiszter –  mindannyian vidékiek, és szeretik a labdarúgást. Igen, a szerintük kifejezetten prolik által kedvelt focit, s nem az úri sportnak számító teniszt.

Nem úszták meg az erdélyi magyarok – sőt, maga Kelemen Hunor sem, akit Orbán mellett ártatlan és akarat nélküli bábként emlegetnek -, akikről az egyik észosztó úgy vélekedett, hogy mostanig az osztrák-magyar monarchia utáni nosztalgiában éltek, ez határozta meg politikai megnyilvánulásaikat is, de amióta a Fidesz bűvkörébe kerültek, maguk is a kegyetlenül kemény, könyörtelen érdekérvényesítés útját járják.

Mit lehet mondani erre? Bárcsak igazuk lenne!

Ez is érdekes

Tesznek ránk

Amint az előre látható volt, elutasította a luxemburgi székhelyű Európai Unió Törvényszéke a Minority SafePack …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.