A magyar kérdés

A nemzeti kisebbségek helyzetének megoldásával kérkedett nemrég egy magát baloldalinak tartó román EP-képviselő. Nem elszigetelt esettel van dolgunk, hisz román politikus, felelős állami tisztségviselő mind ezt mantrázza, különösen a messziről jöttek, az itteni viszonyokat nem ismerők előtt. Igaz, előfordul az is, hogy ismerik a helyzetet ugyan, de aktuálpolitikai megfontolásból, pillanatnyi politikai érdekből átsiklanak felette. „Nekünk Romániában pozitív tapasztalataink vannak a nemzeti kisebbségek ügyének kezelését illetően” – jelentette ki Doru-Claudian Frunzulică (PSD) az EP november 30-i plenáris ülésén.

Az idézett állítást nyílt levélben cáfolta Tőkés László EP-képviselő, aki a következőket írja: “Romániai magyarként ezúton vagyok kénytelen az erdélyi magyar közösség nevében cáfolni a posztkommunista román többségi hatalom ezen nemzetiségi doktrínáját és felhívni a nemzetközi figyelmet a romániai magyarok helyzetének megoldatlan voltára”. Tőkés egyebek mellett azzal érvel, hogy a romániai magyarok csak akkor tudnák méltányolni a december 1-jei román nemzeti ünnepet, ha Románia betartaná azt az 1918-ban, Gyulafehérváron vállalt kötelezettségét, hogy a területéhez csatolt Erdélyben garantálja a magyarság „teljes nemzeti szabadságát”.

A trianoni békediktátum, az ország szétdarabolása óta hányszor hallottuk már felelősnek mondott román politikustól, hogy Romániában a magyar kérdés megoldottnak tekinthető. Miközben tudva tudjuk, hogy az állításnak éppen az ellenkezője igaz. Bár az tagadhatatlan, hogy a mindenkori román hatalom – a két világháboró közötti ugyanúgy, mint az azt követő nacionál-kommunista, s a jelenlegi “demokratikus” – folyamatosan arra törekszik, hogy végérvényesen megoldja. Csakhogy számukra akkor tekinthető végérvényesen megoldottnak a magyar kérdés, ha már egyáltalán nem létezik magyar Romániában.

Nos, az ugyan még távol van, de köztudottan arra felé haladnak a dolgok. Hacsak valami – mondjuk: autonómia – közbe nem jön…

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

2 hozzászólás

  1. bozgor gyerek

    Sajnos nem jön közbe autonómia, és mikor már egyetlen magyar sem lesz Erdélyben akkor is ellenségként fognak tekinteni Magyarországra mint lehetséges veszély forrására mindaddig amíg létezik magyar állam.A probléma rendszerfüggetlen mindegy az államforma (királyság,fasiszta diktatúra,népköztársaság,szocialista köztársaság,….vagy demokrácia) ez a rideg valóság amivel szembe kell nézni. 🙁

  2. bozgor gyerek

    Tisztelet a reménykedőknek ,küzdőknek,és hiábavaló áldozatot vállalóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük