Tesznek ránk

Amint az előre látható volt, elutasította a luxemburgi székhelyű Európai Unió Törvényszéke a Minority SafePack kezdeményezőinek keresetét. Azaz a fényes tekintetű brüsszeli testület nem tesz lépéseket új uniós jogszabályalkotásra a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmének, illetve az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében. Magyarán: magasról tesznek ránk!

Mit mondjak, egyáltalán nem lepődtem meg a döntésen, hisz mégiscsak csupán holmi őshonos nemzeti kisebbség – a tetejébe: magyar – lennénk, s nem az EU mai vezetői által tenyéren hordozott illegálisan bevándorlók/bevándoroltatottak, netán nemi eltévelyedettek, akarom mondani LMBTQ-közösséghez tartozók. Ez utóbbiaknak kijár minden jog, sőt annál több is, miközben nekünk kuss.

Az eset azt bizonyítja, hogy a jelenlegi helyzet – geopolitikai környülállás, nemzetközi aktuálpolitikai széljárás, belpolitikai erőviszonyok, stb. – nem alkalmas a kérdés rendezésére. Mert rajtunk kívül jelenleg senki sem érdekelt a status quo felrúgásában. Legalábbis senkinek sem fűzödik érdeke hozzá.  Márpedig a nemzeti kisebbségek problémáját megoldani enélkül lehetetlen.

A rendszerváltás utáni  években hallottuk: az erdélyi magyarság gondjainak megoldásához – amelynek egyetlen biztosítéka az önrendelkezés, azaz az autonómia – helyzetteremtő politizálásra van szükség. Ezt pedig tájba simuló politikával, kis lépésekkel – talán van, aki emlékszik még a klasszikusnak számító felszólításra: merjünk kicsik lenni! –, folyamatos önfeladással, kishitűséggel megvalósítani lehetetlen.

Márpedig azzal, hogy úgy próbáljuk elérni céljainkat, hogy közben mindenféle hatalom – bukaresti, brüsszeli: mindegy – érzékenységére tekintettel vagyunk, rendre eljátszuk ritkán adódó esélyeinkt. Mint például Románia NATO-s, illetve EU-s csatlakozása előtt. A mostani eset, a Minority SafePack elutasítása is azt bizonyítja, hogy ez bizony nem működik.

A helyzetteremtő politika első lépéseként, mondjuk ki nyíltan: fel kell adni az oktalan marhára jellemző magatartást, bátran fel kell rúgni a sajtárt! Másként továbbra is magasról tesznek ránk.

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

4 hozzászólás

 1. Látom, mindenkinek elállt a szava. Végre tudomásul kell venni, hogy CSAK magunkra számíthatunk, s aszerint kell cselekednünk!

 2. bozgorgyerek

  Hajrá ,csak már nincs aki felrúgja a sajtárt ,tetszettek volna hamarabb felrúgni ,és nem a transzilvanizmus eszméjével vigasztalódni anno 🙁 Még most is vannak hívei sajnos .

 3. bozgorgyerek

  Amúgy minden szava igaz

 4. Oláh János

  Látom, mindenkinek elállt a szava.
  Pedig ez az egész ügy egyszerűen nem érdekel senkit. Ez a sok, kis kelet-európai, fura nép(ség) az érthetetlen nyelvükkel, fura ruhájukkal, ápolatlan kinézetükkel, lehetetlen ételeikkel, neveletlenségükkel, és akkor jönnek valamilyen száz évvel ezelőtti nemzetközi szerződés körüli vitával??? Ki ph@$2t érdekel ez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük