Szabadlábon a „székely terroristák”?

Jó  hír járta be a magyar glóbuszt: feltételesen szabadlábra helyezhetik a koncepciós per áldozataiként börtönben sínylődő székely fiatalembereket.

„A terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáról döntött a Brassói Bíróság. Székelyföld-szerte többször is tüntettek, kérve a terrorper elítéltjeinek szabadon bocsájtását. A szerdán, illetve csütörtökön kimondott elsőfokú ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az ítéletek nem jogerősek, a hivatalos közlés utáni három napban az ügyészség fellebbezést nyújthat be ellenük” – áll az MTI hírében.

Mint ismeretes Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi vezetőit 2018. július 4-én – megjegyzem: koholt vádak alapján – ítélte egyenként öt év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, a vád: terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás.

Mielőtt átadnánk magunkat az örömnek, jegyezzük meg: a fiatalemberek 2020 májusa óta már négy alkalommal kérték a feltételes szabadlábra helyezésüket. Beke István eddigi kéréseit rendre elutasították a bíróságok. Szőcs Zoltán szabadon bocsátását pedig két esetben, az ügyészség fellebbezése után, másodfokon akadályozta meg a törvényszék.

A dolgok logikájából adódóan – mint már jeleztem: koncepciós perrel van dolgunk – valószínűleg most sem lesz másként: az ügyészség újfent fellebbezni fog. A végső döntés – bár vannak még csodák – könnyen előrelátható. Vigasztalásként: hét hónap múlva amúgy is lejár a büntetésük… És akkor utólag nem kell senki előtt hálálkodniuk.

Az eset rávilágít arra a védtelenségre, kiszolgáltatottságra, amivel közösségünk tagjai a hasonló esetek előtt állnak, áldozatul odavetve mindenféle titkos és nem titkosszolgálati cselszövésnek. És nem segíthet rajtuk sem politikai közbenjárás, sem diplomáciai erőfeszítés.

Ez is érdekes

Sokan vagyunk vagy kevesen?

Még mindig a romániai népszámlálásról, pontosabban a magyarságnak az előzetes adatokból kiolvasható vészes fogyásáról cikkeznek …

4 hozzászólás

 1. Egy róluk szóló másik cikk alá pontosan ezt jeleztem, hogy félő az ügyészség újabb lépése. Ám azzal tökéletesen egyetértek, hogy: “Az eset rávilágít arra a védtelenségre, kiszolgáltatottságra, amivel közösségünk tagjai a hasonló esetek előtt állnak, áldozatul odavetve mindenféle titkos és nem titkosszolgálati cselszövésnek.”
  Sajnos, mint az Anyaországiak közül is sokan, ezt fel sem tudják mérni, mert nem élik át nap mint nap 24 órájában.

 2. Ha minden valós alap nékül megtehetik ezt a román hatóságok ( ráadásul álságos módon törvényekre és titkosszolgálatra hivatkozva !) , nyilvánvalóan erődemonstráció ,megfélemlités céljából élvezettel döngölhetnek földbe bárkit ,-nos, akkor az összes létező nemzetközi fórum elé kell vinni ezt a példátlanul aljas eljárást.

 3. Biztos van a románoknak is
  valamilyen Achilles pontjuk
  amivel meg lehetne zsarolni
  őket hogy a fiuk kiszabaduljanak.

 4. VAN ISTEN, CSAK EGYRE TÖBB A DOLGA, ÁM MA KISZABADULTAK A FIÚK!!!
  Sok boldogságot, jó egészséget Nekik!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.