Mint a mesében: térdeltek is, meg nem is…

Azt kérdezte az middlesborough-i angol-román barátságos labdarúgómérkőzés előtt az egyik erdélyi magyar hírportál, hogy vajon letérdelnek-e a románok a fekete rasszizmus előtt. A mérkőzést megelőzően Gareth Southgate, a hazaiak szövetségi kapitánya teljesen behódolt az új őrületnek, szinte hűségesküt tett a BLM mozgalom előtt, kijelentvén, hogy ő és csapata teljes mértékben elkötelezett a letérdelés mellett.

Nos, amikor eljött az igazság napja, azaz a vasárnapi összecsapásé, kiderült: az angolok tartották magukat főnökük ígéretéhez – hogy a szokásos, a polkorrekt magatartás jegyében fogant megfelelési kényszeren túl, még mi késztethette a kapitányt erre, nem tudni –: ott térdeltek, mint valami esőcsináló szeánszon a zöld gyepen, s nagyon szerencsétlenül néztek ki. Az egykori  világbirodalmi gőgnek, de még csak az egyszerű alattvalói büszkeségnek sem lehetett még csak nyomát sem felfedezni rajtuk, amint féltérdre ereszkedtek a George Floyd nevű bűnöző emléke előtt.

A románok viszont hozták szokásos formájukat: úgy tettek, mintha igen, holott nem, vagy ellenkezőleg: úgy tettek, mintha nem, holott igen. Mert mi történt? Két focista kivételével, mindenki térdre ereszkedett. Azaz: mivel valószínűleg nem tudták eldönteni, mi a helyes megoldás, úgy jártak el, mint a mesében: térdeltek is, meg nem is… Valószínűleg úgy gondolkodtak: ha a térdelés a helyes, az elvárt, politikailag korrekt megoldás, akkor ők megfeleltek az elvárásoknak, hisz zömük azt tette, amit elvártak tőlük. Ha mégsem, akkor viszont kéznél a mentség: ketten mégiscsak jól cselekedtek… Tőről metszett balkáni diplomácia ez, nem más.       

Ami pedig a két román focistát illeti, bármilyen meggondolásból is cselekedtek úgy ahogyan, azt el kell ismernünk: vállalták tetteik következményeit. A bátorság – reméljük: nem a vak lóé – , amellyel szembementek az árral, mégiscsak elismerést érdemel.

Ez is érdekes

Sokan vagyunk vagy kevesen?

Még mindig a romániai népszámlálásról, pontosabban a magyarságnak az előzetes adatokból kiolvasható vészes fogyásáról cikkeznek …

3 hozzászólás

 1. Mennyi baromság tud elterjedni a világban !
  Volt ugye a miniszoknya a nőknél, ma már minden nő NADRÁGBAN jár.
  Volt a trapéznadrág a férfiaknál, már nem ismerik.
  Ez a térdenállás már csak egy lépés a fejenállástól ! 🙂

  • csakafidesz

   Ez nem divat, hanem gerinc kérdése! Hagyod magad megalázni egy fekete gazember halála miatt, vagy sem. Olyasmi miatt aláznak amiről nem tehetsz és egy másik kontinensen történt. Ha valaki odajönne hozzám, hogy térdeljek le, mert Amerikában a … nem fejezné be a mondatot, hanem a fogát köpné ki.

 2. csakafidesz

  Hülye ember az -akár focista, akár más- aki hagyja magát megalázni egy amerikai bűnöző miatt. Engem nem érdekel ez a gazember. Ha akkor szépen beül a rendőrautóba és nem verekszik, akkor még mindig élne, csak a megérdemelten a börtönben.
  Letérdelni meg a templomban kell és nem a focipályán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.