Maffiaállam

Megbolydult darázsfészekhez hasonlatos a román politikai élet, amióta a szökésben levő Sebastian Ghiță üzletember sorozatban hozza nyilvánosságra a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóhelyettesét, Florian Coldeat, illetve a Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) főügyészét, Laura Codruta Kövesit érintő vádjait. Ghiță az érdekeltségéhez tartozó hírtelevízióban több bűncselekmény elkövetésével vádolja kettejüket, bár az általa felsorolt úgynevezett terhelő bizonyítékok hitelessége kapcsán számos kérdés merül fel. Mindenesetre, ha állításainak csak elenyésző része igaz, máris elegendő a bizonyíték ahhoz, hogy levonjuk a következtetést: Románia maffiaállam.

Az ügy körül rengeteg a homály, tisztázatlanság, amelyek arra intenek mindenkit, hogy a kellő körültekintéssel közeledjen hozzá. Elsőként vegyük magát a vádak megfogalmazóját, akinek személye nem sok bizalmat gerjeszt a szemlélőben: a mondhatni semmiből feltűnt, gyanús körülmények között meggazdagodott üzletember – a titkosszolgálati megrendelések nem mindenki számára hozzáférhetőek –, majd botcsinálta, szélsőséges nézeteket valló politikus, egyben médiaguru Sebastian Ghiță  nem az a személy, akiről a hitelesség szobra megmintázható volna. Felemelkedésében meghatározó szerepe volt a SRI-nek, gyakorlatilag a szolgálat találta ki, rossz nyelvek szerint fedett ügynökként tevékenykedett.

A szépen ívelő pálya azonban hirtelen megtört, Ghiță ellen vizsgálat indult – az 1300 oldalas bűnvádi iratcsomó szerint többek között megvesztegetéssel, zsarolással, befolyás vásárlásával, titkosnak minősülő információk nyilvánosságra hozatalával gyanúsítják –, s mivel a december 11-ei választásokon nem jutott mentelmi joggal járó parlamenti mandátumhoz, a választások szinte másnapján nyomtalanul eltűnt. Hogy miként sikerült kereket oldania, kivonnia magát a rendőrségi felügyelet alól, s észrevétlenül Jordániába (?) utaznia, nos, az már felveti a bűnpártolás gyanúját bizonyos intézmények részéről.

Videoüzeneteiben emberünk azzal vádolja a SRI alvezérét, hogy a DNA vezetőjével, Laura Codruța Kövesivel együtt az irányításuk alatt tartják a román igazságszolgáltatást, kényük-kedvük szerint gyártanak hamis bizonyítékokat, vádolnak meg politikusokat, üzletembereket, gyakorlatilag maguk irányítják az országot. Ghiță szerint az államfőt is kezükben tartják, azzal zsarolják Klaus Iohannist, hogy bűnvádi eljárásokat indíttatnak ellene, valamint felesége ellen. Az üzletember azt állítja: a SRI igazgatóhelyettese annak idején letartóztatással fenyegette meg Victor Ponta korábbi miniszterelnököt is, ha erőlteti a Brassó-Comarnic autópálya megépítését.

A videosorozat hetedik része után már lépni kényszerült a SRI igazgatója: felfüggesztette tisztségéből a szolgálat operatív vezetőjét, ameddig az ügyében indított vizsgálat le nem zárul.

Az eset, ha megoldatlan marad – már hogyan hihetnénk, hogy megoldanák, hisz ez az elhallgatott, az eltemetett problémák hona, valóságos minthaország –, a földig rombolhatja a lakosság igazságszolgáltatás iránti maradék bizalmát, teljességgel hitelteleníti az eddigi felemás korrupcióellenes lépéseket. És főleg: lehetőséget nyújt az összes eddig elítélt korrupt politikusnak és üzletembernek, hogy ezentúl mártírként, a rendszer áldozataként tüntesse fel magát.

Ha viszont a vádak csak részben is igazak, akkor Románia maffiaállam.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Marosvásárhely a mennybe megy?

Nem mondok újat azzal, ha azt állítom: Marosvásárhely lakossága állandó robbanásveszélyben éli mindennapjait. A ketyegő …

2 hozzászólás

  1. Ezen nem csodálkozhatunk….

  2. Ez itthon is előállhat, ha G. Lajos elkezd a HírTv-ben konkrétumokról beszélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük