Kövesi célkeresztben

A korrupció (a latin corruptio, romlás, rontás szóból) vagy megvesztegetés olyan t0rvénybe vagy közerkölcsbe  ütköző cselekedet, aminek során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttatásra való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat. Attól függően, hogy milyen pozícióban van az előnyhöz juttató, beszélhetünk például politikai, közigazgatási, rendőri, katonai vagy gazdasági korrupcióról. (Részlet a Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.)

Szinte senkit sem lep meg Erdélyben, hogy a régi-új román hatalom célkeresztjébe került a korrupcióellenes ügynökség, a híres-hírhedt DNA, s főleg annak vezetője, Laura Codruta Kövesi. És most nem arra célzok, hogy a könyörtelen, élet-halál küzdelemben maga a posztkommunista PSD elnöke, Liviu Dragnea is személyesen érintett, hisz korrupció miatt már felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, sőt, egy másik további ügyben is folyik eljárás ellene. Inkább arra, hogy a korrupció elterjedése miatt bárki, aki felvenné vele a harcot, mindenütt komoly érdekeket sért. Mert itt is ismerik a mondást, hogy “a mi korruptjaink jobbak – még jó, hogy nem azt állítják, becsületesebbek – , mint a ti korruptjaitok”. Ebből következően, elsősorban a járulékos veszteségek okán, Kövesinek is számos ellensége termett mindkét politikai oldalon.

Külső megfigyelő számára úgy tűnhet, mintha vallásháború dúlna az országban: a DNA-vezér feltétlen hívei és engesztelhetetlen ellenségei csapnak össze nap mint nap, az álláspontok közeledésére, netán kiegyezésre, megbékélésre egyelőre nem látszik esély. Tisztázatlan az USA szerepe a hirtelen támadt korrupcióellenes hevület szításában: sokan úgy vélik, a NATO kelet-európai terjeszkedésével felértékelődött Románia geopolitikai jelentősége, csakhogy a washingtoni politikacsinálók feltehetőleg nem bíznak meg a román politikai osztályban, ezért a korrupcióellenes küzdelem által próbálják eltávolítani, a maguk embereivel helyettesíteni azt.

A Kövesire zúdított össztűz egyes vélemények szerint kizárólag a PSD-elnök Dragnea politikai ambícióinak útjában álló, folyamatban levő DNA-kivizsgálások elhárítását, megszüntetését célozza. A kormányoldalt eme igyekezetében az ellenzék bizonyos, korrupciós ügyekben szintén érintett része is támogatja, hisz nekik is megvannak a maguk “áldozataik”. Ahogyan az általában lenni szokott, a túl nagy hatalom, különösen, ha illetéktelenek kezében összpontosul, komoly kockázatokkal jár. Ez történt a DNA esetében is, amely a legfőbb hírszerző szolgálattal, a SRI-vel karöltve egy ideje teljesen ellenőrzése alá vonta a román politikai életet. Ez idő szerint nem a “szolgálatok” állnak politikai irányítás alatt, hanem fordítva, a politika működik a “szolgálatok” óhaja szerint. Ennek akar most véget vetni a PSD-kormány.

Kérdés: lesz-e ehhez elég ereje? Ez egyelőre igencsak kétséges, hiszen a héten éppen a romániai korrupcióellenes küzdelem legfőbb támogatója, Hans Klemm amerikai nagykövet biztosította feltétlen támogatásáról Kövesit.

 

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

egy hozzászólás van

  1. Romániában gyilkos háború zajlik a hatalomért, az emberek feje fölött. Követhetetlen, ki kivel van és miért külzd.
    Végül úgyis egy IMF-es e-mail címről jövő utasításokat fognak végrehajtani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.