Kormányválság Romániában – Cîțu örök?

A történet múlt szerdán kezdődött, amikor az USR–PLUS pártszövetség – a Momentum testvérpártja – miniszterei kivonultak a kormányülésről tiltakozásul amiatt, hogy Florin Cîțu miniszterelnök, a beleegyezésük nélkül, napirendre tűzte az 50 milliárd lejes vidékfejlesztési programot.

Az USR–PLUS álláspontja szerint a program kizárólag a vidéki pártklientúra étvágyának kielégítését szolgálja, s nem valami leleményes módon, hisz semmiben sem különbözik attól, ahogyan azt korában a PSD-kormányzat idején tették. Van egy másik aspektusa is az esetnek: a PNL elnökségéért folyó versenyben a miniszterelnök a liberális helyi önkormányzati vezetőket a pénzosztás révén próbálja a maga oldalára állítani Ludovic Orban hivatalban lévő pártelnökkel szemben. A történet másnap folytatódott, amikor a kormányfő hirtelen haragjában menesztette az USR-s igazságügyi minisztert. Erre kiborult a bili, az USR–PLUS bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőzött, ha Cîțu nem mond le. Pénteken aztán be is nyújtották a dokumentumot, amelyet a vadliberálsiok (neomarxisták) mellett a szélsőséges nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – igen, azok, akik az úzvölgyi temetőt „visszafoglalták” – törvényhozói írtak alá.

Amint megszületett a bizalmatlansági indítvány, azonnal elkezdődtek a találgatások annak lehetséges sorsát illetően. A jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett az elfogadásához, a benyújtók mellett, szükséges a PSD törvényhozóinak szavazata is. Csakhogy azt nem adják ingyen. A PSD elnöke bejelentette: céljuk az előrehozott választások kierőszakolása, abba nem partnerek, hogy az USR–PLUS, miután sikeresen megbuktatta Cîțut, visszatáncoljon a kormánykoalícióba. Közben a PNL és a PSD – valamiféle háttéregyezség nyomán – közösen akadályozni próbálják a bizalmatalansági indítvány napirendre tűzését. A PNL a dokumentum aláírásainak hitelességét vitatja, anélkül, hogy az aláírók közül valaki azt kétségbevonta volna. Hétfőn este aztán bejelentették lemondásukat az USR–PLUS miniszterei is. Ezzel legalább 45 napos – ennyi idő áll rendelkezésére, hogy elfogadtassa a parlamenttel a megüresedett miniszteri tárcák betöltésére kiszemelt jelölteket – haladékot adva Cîțunak a kormány élén. Ami éppen elegendő ahhoz, hogy a PNL tisztújító kongresszusa időpontjában még a kormány élén lehessen. Ellenkező esetben győzelmi esélyei a minimálisra csökkennének.

A „csata” végkimenetelét nehéz megjósolni: az is megtörténhet, hogy a bizalmatlansági indítvány elbukik, és Cîţu kormánya megmenekül, de az is, hogy bukik a kormány, és az államfő új kormányfőjelöltet kénytelen javasolni. Ha a liberálisok jelölnek új kormányfőt, könnyen megeshet, hogy ismétlődik a korábbi eset: olyan személyt választanak, aki – ahogy annak idején Cîţu tette –, még a hivatali eskü letétele vagy a parlamenti szavazás előtt lemondana, és második jelöltként ismét Cîţu folytathatná a kormányzást. A kérdés csak annyi: kivel?

A történetből az látszik, hogy tehet bárki bármit, a Iohannis államelnök – és az őt irányítók – jóvoltából Cîţu nélkülözhetetlen. Mondhatnám: Cîţu örök.

Így lenne?

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Harc a koncért: aki bírja, marja…

Tisztújító kongresszust tart szeptemberben a magát jobboldalinak tartó Nemzeti Liberális Párt (PNL). Hogy mitől jobboldali …

3 hozzászólás

 1. Jáger László

  Azkor most Gyurcsány Őszödön az igazságot mondta L vagy hazudott!!!…
  Ezt mindenki másként látja…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 2. Jáger László

  Kocsis Máté már álmában is csak Gyurcsány Ferivel tud álmodni…
  Szinte szerelmes belé….
  Nem tud szabadulni tőle….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 3. Jáger László

  A XXI sz intézet várja a kilőtt szemű tüntetőt személyesen ,vagy fényképét ha lehetséges….
  Nagyon örülnénk neki…..
  csak ennyi
  Barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük