Könnyű Katát táncba vinni…

Kongresszust tartott az RMDSZ az elmúlt hét végén, fennállása óta immár a tizenharmadikat. A partiumi megyeszékhelyen, Zilahon úgymond stratégiai dokumentumot, új alapszabályzatot és programot fogadtak el.

A magyar párt vezetői szükségét érezték összefoglalni a “szövetség” prioritásait, sürgősebb teendőit, sőt konkrét intézkedéseket is javasoltak. Mint például a nyelvi jogok bővítését, a kisebbségi törvény beterjesztését, a Mikó Imre jogszolgálat megerősítését, a külföldi lobbi állandósítását, stb. Módosították az alapszabályzatot is, amely megerősíti a nők képviseletét az RMDSZ testületeiben, továbbá rögzíti, hogy biztos befutó parlamenti helyet kell biztosítani a szórványmagyarság képviselőjének. A programot illetően az ifjúságot a szülőföldön való letelepedésre ösztönző intézkedéseket helyezik előtérbe – legalábbis ez áll a hivatalos dokumentumban.

Ami azon túl történt, az röviden a követekezőképpen foglalható össze: a fesztivizmus jegyében zajló kongresszus külsőségeiben semmiben sem tért el az előzőektől, üres lózungok, politikusi nagyotmondások, felelőtlen triumfalizmus kísérte. “Iránymutatónak” hirdették ugyan, de a korábbi tapasztalatok alapján kimondható: ennek is feltételezhetően annyi eredménye lesz majd, mint a két évvel ezelőtt nagy garral bejelentett “újratervezésnek”, azaz semmi. Magyarán: marad minden a régiben, illetve úgy, ahogyan azt a román politikát háttérből irányítók jónak látják. Mert ne feledjük, az RMDSZ politikai mozgásterét a román oldalon határozzák meg. Bárhogyan is fáj, ki kell mondanom: aki ezt nem hajlandó tudomásul venni, az vagy balek, vagy áruló.

Csak emlékeztetni szeretnék arra, hogy a rendszerváltás óta eltelt huszonnyolc év alatt az autonómiához egy lépéssel sem kerültünk közelebb, amiként a magyar tannnyelvű önálló állami tudományegyetemhez sem, hogy a magyar nyelvű orvosképzés megoldatlanságáról szót se ejtsek. Az RMDSZ érdekérvényesítő erejéből még arra sem futja, hogy egy felekezeti középiskola, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyét megoldja.

Egyvalami konstans az RMDSZ-ben: a román hatalomból való részvállalás vágya. És akkor igen finoman fogalmaztam, mert írhattam volna azt is, hogy a konclesés. Erre a posztkommunista PSD elnöke, Liviu Dragnea is ráérzett, amikor kormányra invitálta a “szövetséget”. Kelemen egy kicsit még ódzkodik, kérelteti magát, de mindez csak látszat, valójában igen örül az újabb “lehetőségnek”… Mintha az lenne az erdélyi magyar választópolgár egyetlen célja, hogy az RMDSZ politikusait a román kormányba juttassa.

Történik mindez a nemzetpolitikát irányító miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt által Zilahon is egekig magasztalt összefogás jegyében…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Marosvásárhely a mennybe megy?

Nem mondok újat azzal, ha azt állítom: Marosvásárhely lakossága állandó robbanásveszélyben éli mindennapjait. A ketyegő …

2 hozzászólás

 1. A dolog egyszerű: Ahvinniemi AAlund szigetén van svéd egyetem kórház iskola közigaztatás tehát teljes kétnyelvű autonómia a finnországi svédeknek.
  Alto Adige Süd Tyrol ban ahol a hires Ötzi van van német iskola egyetem közigagatás sajtó tehát teljes autonómia a németosztrák olaszoknak.
  Ugyanez a helyzet Mallorcán Catalunyában ahol a katalán nyelv hivatalos szintén teljes autonómiával. Spanyolországban még több is van Euskura vagyis Baszkföldön vannak baszk iskolák sajtó rádió főiskola. ezenkivül még gallego nyelvnek is vannak különlehes jogai ami tulajdonképpen spanyolországi portugál nyelvjárás.
  A franciáknál nincsenek ilyen jogok de Britanniában legalább is a welszieknek van rádiójuk TV jük estleg iskoláik és sajtójuk is.
  Nem tudom viszont hogy a németországi frizeknek ami tulajdonképpen holland vagy a dánoknak van e valmilyen kisebbségi jogaik.
  Nagyon rossz mega helyzete a lapp sami népnek akik eredetileg négy országban éltek és vándoroltak Orosz Finn Svéd Norvég. Ezeket még mindig elnyomják.
  Tehát több európai államban teljesen elfogadott a teljes nemcsak kulturális de politikai igazságszolgáltatási autonómia.
  És az autonómiák miatt még egyik állam sem szűnt meg bár a katalánok megpróbáltak kiválni.
  Más nagyon apró kisebbségeket is segitenek túlélni például a romansch vagy a többi kis néptöredékek nyelveit főleg az Alpokban például a friuli.

  ha a románok magukat kulturnépeknek képzelik és európaiaknak akkor nincs semmilyen érvük megtagadni a magyaroktól az autonómoát az iskolákat az egyetemeket stb. Vagya templomokat magyar misét a csángóknak.
  Ebben az Egyház is bűnös nemcsak a román állam.

  • Maximálisan egyet értünk. Viszont az RMDSZ-t le kell cserélni más pártra, mert eddig a majd’ 30 év alatt semmit nem tettek, amiből egy kis haszon származott volna. Minden választáskor igérgetnek, de soha nem valósítanak meg semmit. Én már nagyon régóta nem szavazok rájuk, és minden ismerősömet arra bíztatom, hogy más magyar pártokra szavazzon, mert azok még nem korruptak és pénzhajhászok és hatalommániások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük