Kit szolgál az RMDSZ? – a Borbély-ügy tágabb öszefüggései

Az elmúlt hét erdélyi magyar szempontból feltétlen továbbgondolásra késztető híre: a nagyváradi táblabíróság jogerősen két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Szepessy Szabolcsot, volt miniszteri tanácsadót, akit vesztegetésben való közvetítésben találtak vétkesnek, szintén két és fél év letöltendőt szabott ki arra a két vállalkozóra is, akik lakásfelújítással vásárolták meg Borbély László volt román környezetvédelmi miniszter “jóindulatát”.

A DNA befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította Borbély Lászlót is, az RMDSZ “erős emberét”, egyik legbefolyásosabb politikusát, de ellene nem indulhatott bűnvádi eljárás, mert a parlament két alkalommal, 2012 szeptemberében, illetve 2015 márciusában is megtagadta hozzájárulását ehhez.

Fontosnak tartom idézni, hogyan is érvelt ártatlansága mellett akkoriban Borbély. „Ha csak egyszer is beidéztek volna tanúként a DNA-ra, megspórolhatták volna azt, hogy 2010 augusztusától kezdődően 15 személyt két éven keresztül folyamatosan lehallgassanak, és 65-70 tanút beidézzenek. Mindez nagyon sokba kerül az adófizetőknek ahhoz képest, hogy semmilyen bizonyítékot nem gyűjtöttek annak alátámasztására, amivel gyanúsítanak” – mondta a képviselőház jogi bizottsága előtti meghallgatása után.

Nos, az ítélet azt bizonyítja, hogy mégiscsak a vádhatóságnak, s nem Borbélynak lehetett igaza. Ezek után tán lesznek, akik elgondolkodnak majd azon, mennyire hitelesek, az RMDSZ politikusai…

Sokáig abban az illúzióban éltünk, hogy az erdélyi magyar politikus különb, mint a Dimbovita parti, nem süllyedhet le annak szintjére. Egy ideje, különösen, amióta a DNA gőzerővel dolgozik – igaz, a jelek szerint nem mindig politikai megfontolásoktól mentesen választja ki soron következő áldozatát –, már tudjuk: a mieink sem különbek a Deákné vásznánál.

A jogerős ítélet kimondása után, a vak előtt is világos: ha annak idején képviselőtársai nem mentik meg, hanem kiadják az igazságszolgáltatásnak, akkor most Borbély is elítélt lenne… Kíváncsi vagyok, ezek után az RMDSZ bízik-e ártatlanságában?

Az eset úgy hiányzott most, a választások előtt az RMDSZ-nek, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. Mert az ügy kapcsán önként adódik a kérdés: milyen érdekvédelmi és közképviseleti szervezet is az, amelynek ilyen vezetői vannak, mint Borbély? És egyáltalán kinek az érdekeit képviselik? Mert az erdélyi magyarságét – lásd autonómia, önálló állami magyar tudományegyetem, MOGYE, Székelyföldet érintő autópálya, legújabban vásárhelyi római katolikus iskola stb. – aligha.

A válasz egyértelmű, az 1989-es rendszerváltás után eltelt évek tapasztalatai is ezt támasztják alá: a román politikum érdekeit. Ezért is vannak, lehetnek ott a törvényhozásban – az alternatív küszöböt is nekik találták ki –, s csak addig tűrik ott meg őket, ameddig a román politika érdekeit szolgálják.

Véleményem szerint.

Ez is érdekes

Kinek, minek is a csillaga?

Diadalittasan számolt be az erdélyi magyar média arról, hogy magas állami kitüntetésben részesült Markó Béla. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük