Kapkodás a rajtvonal előtt

Szakított az RMDSZ a román kormánypártokkal – adta hírül a média. „A kormány magatartását elfogadhatatlannak tartjuk, és továbbra is azt várjuk, hogy állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek” – idézik Kelemen Hunort az RMDSZ csütörtöki hírlevelében. Az RMDSZ a helyzet rendezéséig okafogyottnak tekinti a kormánykoalícióval megkötött együttműködési megállapodást.

Bárkiben, aki valamelyest figyelemmel kíséri a romániai politika történéseit, azonnal felmerül a kérdés: miért éppen most?, miért éppen az úzvölgyi temető okán? Valahol azt hallottam, a temető-ügy úgy illik az RMDSZ-hez, mint kesztyű a kézhez… Magam is úgy tartom, hogy minden apró jogsértés esetén fel kell emelnünk a hangunkat, minden igazságtalanságot szóvá kell tennünk. De azért meg kell jegyeznem: a marosvásárhelyi orvosi egyetem körül dagadó botrány, a magyar nyelvű képzés felszámolására irányuló lépések, vagy korábban a szintén vásárhelyi római katolikus iskola újraalapításának elgáncsolása, továbbá a vásárhelyi magyarokat ért folyamatos sérelmek miatt még senkinek nem jutott eszébe – mármint az RMDSZ-ben –, hogy esetleg fel lehetne, kellene mondani a PSD-vel kötött paktumot. Hogy az autonómia törvénytervezetének csuklóból történt elvetését ne is említsem.

Élek a gyanúperrel, ha vasárnap nem tartanának EP-választásokat, a mostani paktumfelrúgásra sem került volna sor. Sőt, tovább megyek: közvetlen kapcsolatot látok az egyezség felrúgása és az Europa FM kereskedelmi rádió által megrendelt, május 2. és 20. között készült országos közvélemény-kutatás adatai között, amely szerint a megkérdezettek alig 3,8 százaléka voksolna az RMDSZ-re. Ami, ha így igaz, azt jelenti, hogy az RMDSZ kimarad az EP-ből.

Ilyenkor jut az ember eszébe, hogy talán kár volt nagy lovon ülve visszautasítani a hárompárti összefogás ötletét, semmibe venni a kicsiny, de mégiscsak létező polgári erők akaratát, lemondani a szavazataikról. Három évtizeden keresztül nap mint nap bizonyítani, hogy a politika ott kezdődik, ahol a tisztesség véget ér.

A középszer arroganciája – amiben főleg a vidéki kiskirályok jeleskednek – előbb-utóbb erodálja a teljes építményt. S akkor már maga Orbán Viktor sem segíthet.  

Ez is érdekes

Ha a zsidókét lehet, az erdélyi magyarokét miért nem?

  Nem tudtam, mi hiányzott még a boldogsághoz, de amióta megjelent a hír, hogy a …

12 hozzászólás

 1. bozgor gyerek

  1 et értek

 2. Egyet értenék,ha nem lenne a kend utolsó mondata!
  Hogy már Orbán Viktor sem segíthet!
  Nekem az a meglátásom,hogy NEM Ő a bűnös abban,hogy a legnagyobb létszámú diaszpóra nem tud segíteni magán.

  • Diaszpóra a jó édesanyád! ERDÉLYIEK vagyunk nem venezuelai magyarok. És a “kend” szó jelentését sem ismered, mégis használod fűre fára, főleg sértegetésre. Különben is mit krákogsz itt névtelenül? Hülye.

   • Zsanér az név?
    Esetleg az aláírásod a hülye az?
    Amúgy a kend a kegyelmedből származik,de pejoratív tartalmat később kapott és joggal.

 3. Szentgyörgyi úr, amit leírt minden szava igaz, sajnos. Magam is egy erdélyi közvéleménykutató intézet kérdezőbiztosa vagyok, még márciusban volt egy felmérésünk ebben a témában. A megkérdezettek többsége voksolás helyett, az otthonmaradást választotta.
  Ha nem jutnak be az sem baj, nem fogunk ezért keserű könnyeket hullatni.

  • Zsanett es a tobbieknek.
   Itt mar nem babra mennek a dolgok. A “hulyek”-re sosem lehet epiteni (lasd csak a XX-szazad tortenelmet). Sokan Orban ellenesek. Majdnem azt mondanam OK. Es utana (the day after)? Lehet hogy egyeseknek ma konveneal, megfelel ez az alaspont, de utana majd azt fogjak mondani … hat nem igy gondoltam!
   Orulnek hogy ha velemenyt akarunk nyilvanitani, teszteljuk le magunkat es mar nezuk meg az IQ – quotientunket. Ha 90 alatti, akkor baj vann!
   Kozbene eszembe jutott az anyukam emlekfuzetjebol, kivet par sor:
   Az elet uja oly ketes es nehez,
   Vezereljen teged egy tulvilagi kez,
   Ha lepsz, jol fontold meg leptedet,
   Mert az eletben, visszalepni nem lehet!

   • “Nézd a világot annyi milliója, s köztük valódi boldog oly kevés. …
    Az élet pályája kétes és nehéz, vezéreljen rajta egy túlvilági kéz. Ha lépsz,
    fontold meg léptedet, mert visszalépned már nem lehet. … Az életnek két ága van
    fájdalom és szeretet, …. E kis vers legyen emlék neked, aki írta nagyon szeret
    téged.”

 4. Ahogyan a nyugati politikai értelmiség elárulta választóit, úgy történt ez keleten is.

  Az egyszerű ember békevágya és ősbizalma a nála tanultabbak iránt,
  párosul a tanult emberek idealizmusával és pozíciót féltő gyávaságával,
  amit kiegészít a média figyelmet elterelő, gyanút eloszlató félrevezetése.

  Az eredmény: értetlen, becsapott, tanácstalan választók és a helyzettel visszaélő gazdasági holdudvar a politikusok körül.

 5. Nem Petru Rares hanem Rares Bogdan! Ha lehetne, es ehetne, ez az illeto naponta 3 magyart sutne a roston es megenne. Koponyeg forgato, aki 2 evel ezelot azt a partot (kepviseloit) amelyet most “kepvisel” lehulyezte, impotenseknek stb.nak nevezte. Nagyon veszelyes, biztos az ellenzekel jol kijonne.

  • Felénk a Bogdan az a halmozottan hátrányos helyzetűek családi neve.
   Éppen nem orsós,vagy csomós,sem nem kolompár,de bogdán.

 6. Maczucza József

  Ölég szarul néz ki a Hunyor a képen, valami gáz van ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük