Gyülekezőt fújtak a magyargyűlölők

Hogy milyen a túlhajtott román nacionalizmus, azt tudjuk, naponta tapasztaljuk. Mindennapjaink részeként megpróbálunk együttélni vele. Aztán kinek sikerül, kinek nem… Embere válogatja – természetesen neveltetése, történelmi ismeretei, műveltsége és vérmérséklete függvényében –, ki hogyan találja meg a modus vivendit a tájainkon etnikai felsőbrendűségük okán kivételezettséget élvező, maguknak azt történelmi jussként megkövetelő, minden politikai változások ellenére is elváró román honfitársainkkal. Mindenesetre azt be kell látnunk, tekintve a román történelemoktatás milyenségét, túlzás lenne a gyarmatosítóként viselkedő átlagpolgártól objektívitást, netán empátiát elvárni a magyarokkal szemben. Ilyenre csak igen kivételes emberi erényekkel: műveltséggel, jóindulattal, türelemmel  megáldott emberek képesek. Politikusok csak igen ritka esetben…

Közismert: a kelet-közép-európai térségben Romániánál csak Szlovákia fiatalabb állam, 1859-től létezik. Ezért a nacionalizmus, amelynek jelentős szerepe volt az államalakításban, manapság is igen élénk. Hogy az egészséges nacionalizmus mikor, hogyan hajlik át sovinizmusba, arról sem lenne haszontalan egyszer néhány szót ejteni. Illyés Gyula találó megfogalmazásánál érvényesebben még senki sem foglalta össze a lényeget: “patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért”. Miért írtam le mindezt? Mert úgy látszik, újabb magyarellenes fordulat előtt áll a román politika. Igen, az irány az változatlan, a hasonló fordulatok csak színezik az összképet.

Mire is gondolok? Hát arra, hogy befolyásos politikusok a román sovénnacionalisták gyűjtőpártjává szeretnék tenni a magyargyűlölő Bogdan Diaconu által elnökölt Egyesült Románia Pártját (PRU). Korábban az azóta elhunyt Corneliu Vadim Tudor Nagy-Románia Pártja látta el ezt a szerepet, de amióta kiesett a törvényhozásból, a nagyromán eszme hirdetői a román pártokba szétoszolva fejtik ki „áldásos” tevékenységüket. Az utóbbi időben azonban számos, bűnvádi eljárás alatt álló, ezért pártjában nemkívánatos személynek számító politikus lépett be a PRU-ba, újabb mentelmi joggal is járó parlamenti mandátum reményében. Diaconu szándékának megvalósításában segítségére sietett a médiamágnás, egykori szociáldemokrata képviselő, Sebastian Ghiţă, valamint az egykori kormányfő, a szociáldemokrata párt (PSD) azóta leváltott elnöke, a jogi doktori címétől botrányos körülmények között megfosztott Victor Ponta is. Ez utóbbi szívesen kirúgatná magát a PSD-ből, hogy a magyargyűlölők gyülekezetében, a PRU-ban folytathassa. Egyébként a pártalapító már fel is ajánlotta neki a pártelnöki tisztséget.

Hogy hogyan viszonyul majd mindehhez az RMDSZ? Egyelőre nem tudni. Annak idején egyedül a hasonló nézeteket valló Nagy-Románia Párt volt az egyetlen, amellyel nem voltak hajlandók együttműködni. Victor Pontával viszont nemrég még puszipajtások voltak.

Ez is érdekes

Miféle hídszerep?

Összegyűltek, hogy ne legyenek szanaszét, mármint a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői. Hiába na, amióta …

egy hozzászólás van

  1. Világszerte így van. Nem csak Erdélyországban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.