Friss bejegyzések

Frusztrált nagyrománok

Megszokott jelenség, hogy vannak ilyen-olyan vezető tisztségeket betöltő román emberek, akik a hatalom feltétel nélküli védettségét élvezik: tegyenek bármit, kövessenek el bármilyen törvénytelenséget, hajuk szála sem görbül. Mindez elsősorban Erdélyre jellemző, különösen a magyarok által is sűrűn lakott vidékekre.                                                              

A minap számolt be a helyi magyar média, hogy rövid „száműzetés” után visszakerült a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség élére a „székely ízeket” tagadó, egyébként magyarellenes intézkedéseiról elhíresült Mircea Diacon. Lemondását a háromszéki magyar politikai vezetők kérték, mert rendszeresen túllépte a hatáskörét, ittasan előbb kocsmai verekedést kezdeményezett, majd balesetet okozott, az ügyészség azonban nem emelt vádat ellene. „Barátunkat” múlt év decemberében mozdították el a háromszéki fogyasztóvédelem igazgatói székéből, de inkább felfelé buktatták, semmint eltávolítsák a „rendszerből”. Több mint valószínű, eszük ágában sem volt a magyar lakosság zaklatásában kiváló érdemeket szerzett „szakembertől” megszabadulni. Rövid brassói és besztercei kitérő után most újra Sepsiszentgyörgyről zaklathatja a magyarokat.

A másik eset azé a Sebastian Cucoș főrendőré, aki a csendőrség vezérkari főnökeként személyesen irányította a június 6-ai úzvölgyi eseményeken a pogromban résztvevő románokra vigyázó rendfenntartó erőket. Sőt, emberünk a helyszínre érkező –irányított, szállított – focihuligánokkal is kiválóan szót értett. Akárhonnan is nézzük, kulcsszerepet játszott – kinek a megbízásából? – az eseményekben. Mint ahogyan a tavaly augusztusi bukaresti tüntetés kíméletlen szétverésében is.

Az eddigiekből is kitűnik, vannak, akik kiemelt szerepet játszanak a magyarok megfélemlítésében, közvetve szülőföldjükről való elűzésében. Mielőtt bárki is elhamarkodott következtetések levonásával, felelőtlen általánosítással vádolhatna, hadd emlékeztessek: jövőben lesz harminc esztendeje, hogy az ismert szekus eszközökkel – diverziókeltés, a magyarellenes hangulat felsrófolása, stb. – kirobbantották a marosvásárhelyi pogromot, amelynek következményeként egyesek szerint 1o, míg mások szerint 15 ezer magyar hagyta el a „frontvárost”, zömük az anyaországban keresett és talált menedéket.

Hogy például a magyar szimbólumok és nyelhasználat ellen keresztes hadjáratot folytató Dan Tanasa mögött kik állnak, kik szolgáltatják neki a muníciót, azaz az információkat, és kik látják el számtalan perében a jogi képviseletet, az is jól sejthető.

Bárki kérdezhetné: miért ez a velünk szembeni ellenséges magatartás, elszántság a barátainknak aligha nevezhetőkben? Talán akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha azt mondjuk: a sovénnacionalista románok körében elfogadhatatlan, hogy száz esztendővel utána, hogy Erdélyt Romániához csatolták, mi még közel másfél milliónyian itt vagyunk. Mi több, magyarul beszélünk, érzünk.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hulljon a férgese!

Romániában ez idő tájt csúcsokat döntöget a napi koronavírus-fertőzéses esetek száma. Mennél több tesztet végeznek, …

24 hozzászólás

 1. Jáger László

  Nincs mást tenni
  Éljen a magyar-román örök és +bonthatatlan barátság!!
  csak ennyi…
  barátilag

 2. Itt az ideje, hogy a magyar állam az Usa, Oroszország és Kína barátságát kihasználva visszavegye Erdélyt, vagy legalábbis a magyarok lakta részét. Ez lenne a legméltóbb emléke Trianonnak.

  • Nem kell a visszacsatolás. Legyen független állam. Ne kelljen már ideoda csatolgatni

  • Az USA most haverja a románoknak, mert Romániába telepített fegyverrendszereket, használhatja Konstancát.
   Az oroszok nem komálják őket, de Ukrajna nagyobb falat.
   Kína meg nem ártja bele magát nyíltan egy ilyen ügybe, de titokban sem: aki velünk jóban van, az minimum a rosszallásra számíthat 7 államtól.

  • Nyúljás pacal

   Logikus, csak azt nem tudom, hogy míg mi a barátság okán visszavesszük, addig szőröstalpúék mit csinálnak ?

 3. Nem kell Erdély vissza. Legyen független állam és ne ismét ideoda csatolt.

 4. Jáger László

  Emlékezzünk Trianonra és horthy miklósra aki aláírta a békeszertződést…..
  No és a román hadseregre aki felszabadította Budapestet a tanácsköztársaság uralmától…..
  csak ennyi barátilag
  J.L.

  • Tehetős Totó

   Ne provokálj oláj ádzsent, mert kilóg a büdös bocskorod,s a szaros jágeralsód a farmer alól. Foglakozz a karakali rémmel, s a még rémisztőbb hatósági hozzáállással, hiszen minden pénzt felemészt a magyarellenes harc és saját állampolgárait képtelen megvédeni a fanarióta államhatalom.

  • Csak úgy barátilag , rosszindulatú komment és a történelmi tényeket is meghamisítja ! 1. A Trianoni békeszerződést nem Horthy M. írta alá ! 2.a román hadsereg nem felszabadította hanem kirabolta Budapestet A román megszálló hadsereg teljes gyárakat szerelt le és szállított haza ,jelentős gabonakészleteket és állatállományt szállított el a MÁV-tól elkobzott vagonokon több mint 1140 mozdonnyal vontatva , valamint 2000 személygépkocsit és 40000 tehergépkocsit vettek el ,csak a csepeli Weis Manfréd művekből 536 esztergapadot , 85 köszörűgépet és 1846 tonna egyéb anyagot loptak el , becslések szerint 1,5 milliárd aranykorona értéket szállítottak ki miközben a felszabadítók szerepében tetszelegtek ! Mindez nem történhetett volna meg az ANTANT segítsége nélkül , ugyanis Románia régóta készült Magyarország megszállására és erre az I. világháborút lezáró fegyverszünet bátorította fel melynek a rendelkezéseit az olaszoknak kellett közvetíteniük de a románok ezt megakadályozták ! ; ugyanis a román hadsereg bevonulását az ANTANT kifejezetten megtiltotta !

  • zolatiguszti

   Hol írta alé Horthy vagy bárki a Trianoni diktátumot? Két államtitkár ment ki mert senki se vállalta.
   A Tanácskormány utáni kormány nem a Huszár kormány volt? Akkor ki alól szabadított fel bennünket a romén haderő? Lopni jöttek ide is. Ha nincs egy USA tiszt elviszik a Nemzeti Múzeum értékeit is.Csak nem adták oda a Tiszáig az országot nekik.

 5. Kallotomcat

  Logikus! Szerintem a felsorolt országok közül egy se a barátunk, magas ívben tesznek ránk, gyalogok vagyunk a “nagy sakktáblán”. Sajnos….

 6. Mi is emlékezzünk Károlyi Mihályra, aki tehetetlenkedésével bátorította az országrablókat, hagyta szétverni a magyar állam hatalmát; Lindner Bélára, aki hagyta teljesen szétzülleni a hadsereget, majd Belgrádban dísztemetést kapott Titótól; Kun Bélára, aki aláásta kommunista haverjaival a magyar államot már 1918-ban. Utána mindhárman külföldre pucoltak.

  • Jágernek üzentem.

  • Nyúljás pacal

   És emlékezzünk azokra az erdélyi “nemes” emberekre is, akik többnyire Párizsban elkártyázták és elqrvázták az ősi birtokot, így kerülhettek román tulajdonba.

   • Ez jelentéktelen terület volt 1918-ig. Utána pedig hatalmas területeket vett el már a román állam a magyarságtól. “Az 1921. évi földtörvény Erdélyre vonatkozó szabályai a magyar nagy- és középbirtokosok, valamint a kisebbségek közintézményei ellen irányultak. A magyar egyházak birtokállományának 84,5 százalékát, a székely közbirtokosságok legelőit, erdeit kisajátították, sőt a székelyek számára fontos jövedelmet adó ásványvízforrásokat is államosították. Ezenkívül 1918 és 1940 között, elsősorban az Astra Bank segítségével, hatalmas összegekkel támogatták a Székelyföldön földet vásárló románokat.” Főleg tehát 1918 után. Amit elkártyáztak, ehhez képest jelentéktelen volt. Ez is afféle “urbánus” legenda a gyökér magyar nemességről. Arról hallgatni szokott a fáma, kiknek a kezébe is kerültek a nemesi földek – hát azoknak, akiknek volt pénze. Verstanden? Meg hogy kik is voltak a földbérlők. Erről persze Jancsó is hallgat, mint postás a jetiről.

 7. Hogy lehet az, hogy egy ilyen magyar közösségben tud llétezni ez a kétt szemét román oláh mint Mircea Diacon vagy Sebastian Cucos, hogy nem fordul meg ezek gyomrában a Székely kacor, hogy kimernek még menni az utcárai, hogy megismerjék a magyarok Istenét.

 8. Nyúljás pacal

  Megszokott jelenség, hogy vannak ilyen – olyan vezető tisztségeket betöltő magyar emberek, akik a hatalom feltétel nélküli védettségét élvezik: tegyenek bármit, kövessenek el bármilyen törvénytelenséget, hajuk szála sem görbül.

 9. Bodonyi András

  A hatalom az okosól fél, nem az erőstől.

 10. A tények kedvéért
  1.
  A Securitate ill utódja él és virul. Az ún. magyarellenes akciók állandóak, lásd. pl. pápalátogatás, úz völgyi temető v. honvéd craiova meccs. Aki érintett, itt volt az érti.
  Ebből éltetik, táplálják a nagyromán identitást. Három emberöltő alatt rengeteg romániai magyart beszerveztek, sőt a kishazában is számos, akár közimert ügynökük dolgozik.

  2. Történelmi tény: Magyarország nem volt soha Erdély jó gazdája. Erdély sikeres jövőjének kulcsa aterületi és közigazgatási autonómia. Volt száz év román uralom, az eredmény magáért bészél. Jöjjön hát az autonómia.

  • Az a helyzet, hogy Magyarország alig-alig volt egyáltalán gazdája Erdélynek, nagyjábó a mohácsi vész előtt. aztán a saját gazdája lett, a XVII. szátad végétől a kiegyezésig külön kormányozták (ha emlékszik történelemből ’48-as követelés volt: Únió Erdéllyel!)

 11. TS 2019-08-08 : 10:20
  “hallgat, mint postás a jetiről.”
  Márpedig ahogy láttuk abban a jelenetben a postás pénzért hallgat a jetiről. 🙂
  Ezzel csak azért nem érthetek egyet,hiszen a jancsó,az ingyen is hallgat,mert annyira utál Minket. Nem tehetek róla,de Én sem szeretem,ahogy az “alkotásait” sem.

  • Igaz, hogy ingyen is hallgat, de a pénzt sem vetette meg. Milyen költségvetéssel készült a két megalomán színes “történelmi” filmje? (Allegro barbaro, Magyar rapszódia)? Akkori milliárdokért!

   Jancsó papánál mindig jön a geróf, és értelmesen magyarázza a napszámosoknak, hogy miért nem tud több fizetést adni. Földbérlőt soha nem látunk, pedig (főleg a Tiszántúlon) a nagybirtokok jelentős részét ők kezelték.

 12. A Jancsó név zavaró lehet keresztnév nélkül, mert volt Jancsó Benedek, aki Erdély történetét megírta, kissé más szemüvegen – az érintettek szemüvegén -keresztül, mint a nevezetes akadémiai háromkötetes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük