Friss bejegyzések

Frusztrált nagyrománok

Megszokott jelenség, hogy vannak ilyen-olyan vezető tisztségeket betöltő román emberek, akik a hatalom feltétel nélküli védettségét élvezik: tegyenek bármit, kövessenek el bármilyen törvénytelenséget, hajuk szála sem görbül. Mindez elsősorban Erdélyre jellemző, különösen a magyarok által is sűrűn lakott vidékekre.                                                              

A minap számolt be a helyi magyar média, hogy rövid „száműzetés” után visszakerült a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség élére a „székely ízeket” tagadó, egyébként magyarellenes intézkedéseiról elhíresült Mircea Diacon. Lemondását a háromszéki magyar politikai vezetők kérték, mert rendszeresen túllépte a hatáskörét, ittasan előbb kocsmai verekedést kezdeményezett, majd balesetet okozott, az ügyészség azonban nem emelt vádat ellene. „Barátunkat” múlt év decemberében mozdították el a háromszéki fogyasztóvédelem igazgatói székéből, de inkább felfelé buktatták, semmint eltávolítsák a „rendszerből”. Több mint valószínű, eszük ágában sem volt a magyar lakosság zaklatásában kiváló érdemeket szerzett „szakembertől” megszabadulni. Rövid brassói és besztercei kitérő után most újra Sepsiszentgyörgyről zaklathatja a magyarokat.

A másik eset azé a Sebastian Cucoș főrendőré, aki a csendőrség vezérkari főnökeként személyesen irányította a június 6-ai úzvölgyi eseményeken a pogromban résztvevő románokra vigyázó rendfenntartó erőket. Sőt, emberünk a helyszínre érkező –irányított, szállított – focihuligánokkal is kiválóan szót értett. Akárhonnan is nézzük, kulcsszerepet játszott – kinek a megbízásából? – az eseményekben. Mint ahogyan a tavaly augusztusi bukaresti tüntetés kíméletlen szétverésében is.

Az eddigiekből is kitűnik, vannak, akik kiemelt szerepet játszanak a magyarok megfélemlítésében, közvetve szülőföldjükről való elűzésében. Mielőtt bárki is elhamarkodott következtetések levonásával, felelőtlen általánosítással vádolhatna, hadd emlékeztessek: jövőben lesz harminc esztendeje, hogy az ismert szekus eszközökkel – diverziókeltés, a magyarellenes hangulat felsrófolása, stb. – kirobbantották a marosvásárhelyi pogromot, amelynek következményeként egyesek szerint 1o, míg mások szerint 15 ezer magyar hagyta el a „frontvárost”, zömük az anyaországban keresett és talált menedéket.

Hogy például a magyar szimbólumok és nyelhasználat ellen keresztes hadjáratot folytató Dan Tanasa mögött kik állnak, kik szolgáltatják neki a muníciót, azaz az információkat, és kik látják el számtalan perében a jogi képviseletet, az is jól sejthető.

Bárki kérdezhetné: miért ez a velünk szembeni ellenséges magatartás, elszántság a barátainknak aligha nevezhetőkben? Talán akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha azt mondjuk: a sovénnacionalista románok körében elfogadhatatlan, hogy száz esztendővel utána, hogy Erdélyt Romániához csatolták, mi még közel másfél milliónyian itt vagyunk. Mi több, magyarul beszélünk, érzünk.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Bozgorozni szabad?

Hétfőtől három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik Romániában a cigányellenes megnyilvánulásokat – hogy mi …

24 hozzászólás

 1. Jáger László

  Nincs mást tenni
  Éljen a magyar-román örök és +bonthatatlan barátság!!
  csak ennyi…
  barátilag

 2. Itt az ideje, hogy a magyar állam az Usa, Oroszország és Kína barátságát kihasználva visszavegye Erdélyt, vagy legalábbis a magyarok lakta részét. Ez lenne a legméltóbb emléke Trianonnak.

  • Nem kell a visszacsatolás. Legyen független állam. Ne kelljen már ideoda csatolgatni

  • Az USA most haverja a románoknak, mert Romániába telepített fegyverrendszereket, használhatja Konstancát.
   Az oroszok nem komálják őket, de Ukrajna nagyobb falat.
   Kína meg nem ártja bele magát nyíltan egy ilyen ügybe, de titokban sem: aki velünk jóban van, az minimum a rosszallásra számíthat 7 államtól.

  • Nyúljás pacal

   Logikus, csak azt nem tudom, hogy míg mi a barátság okán visszavesszük, addig szőröstalpúék mit csinálnak ?

 3. Nem kell Erdély vissza. Legyen független állam és ne ismét ideoda csatolt.

 4. Jáger László

  Emlékezzünk Trianonra és horthy miklósra aki aláírta a békeszertződést…..
  No és a román hadseregre aki felszabadította Budapestet a tanácsköztársaság uralmától…..
  csak ennyi barátilag
  J.L.

  • Tehetős Totó

   Ne provokálj oláj ádzsent, mert kilóg a büdös bocskorod,s a szaros jágeralsód a farmer alól. Foglakozz a karakali rémmel, s a még rémisztőbb hatósági hozzáállással, hiszen minden pénzt felemészt a magyarellenes harc és saját állampolgárait képtelen megvédeni a fanarióta államhatalom.

  • Csak úgy barátilag , rosszindulatú komment és a történelmi tényeket is meghamisítja ! 1. A Trianoni békeszerződést nem Horthy M. írta alá ! 2.a román hadsereg nem felszabadította hanem kirabolta Budapestet A román megszálló hadsereg teljes gyárakat szerelt le és szállított haza ,jelentős gabonakészleteket és állatállományt szállított el a MÁV-tól elkobzott vagonokon több mint 1140 mozdonnyal vontatva , valamint 2000 személygépkocsit és 40000 tehergépkocsit vettek el ,csak a csepeli Weis Manfréd művekből 536 esztergapadot , 85 köszörűgépet és 1846 tonna egyéb anyagot loptak el , becslések szerint 1,5 milliárd aranykorona értéket szállítottak ki miközben a felszabadítók szerepében tetszelegtek ! Mindez nem történhetett volna meg az ANTANT segítsége nélkül , ugyanis Románia régóta készült Magyarország megszállására és erre az I. világháborút lezáró fegyverszünet bátorította fel melynek a rendelkezéseit az olaszoknak kellett közvetíteniük de a románok ezt megakadályozták ! ; ugyanis a román hadsereg bevonulását az ANTANT kifejezetten megtiltotta !

  • zolatiguszti

   Hol írta alé Horthy vagy bárki a Trianoni diktátumot? Két államtitkár ment ki mert senki se vállalta.
   A Tanácskormány utáni kormány nem a Huszár kormány volt? Akkor ki alól szabadított fel bennünket a romén haderő? Lopni jöttek ide is. Ha nincs egy USA tiszt elviszik a Nemzeti Múzeum értékeit is.Csak nem adták oda a Tiszáig az országot nekik.

 5. Kallotomcat

  Logikus! Szerintem a felsorolt országok közül egy se a barátunk, magas ívben tesznek ránk, gyalogok vagyunk a “nagy sakktáblán”. Sajnos….

 6. Mi is emlékezzünk Károlyi Mihályra, aki tehetetlenkedésével bátorította az országrablókat, hagyta szétverni a magyar állam hatalmát; Lindner Bélára, aki hagyta teljesen szétzülleni a hadsereget, majd Belgrádban dísztemetést kapott Titótól; Kun Bélára, aki aláásta kommunista haverjaival a magyar államot már 1918-ban. Utána mindhárman külföldre pucoltak.

  • Jágernek üzentem.

  • Nyúljás pacal

   És emlékezzünk azokra az erdélyi “nemes” emberekre is, akik többnyire Párizsban elkártyázták és elqrvázták az ősi birtokot, így kerülhettek román tulajdonba.

   • Ez jelentéktelen terület volt 1918-ig. Utána pedig hatalmas területeket vett el már a román állam a magyarságtól. “Az 1921. évi földtörvény Erdélyre vonatkozó szabályai a magyar nagy- és középbirtokosok, valamint a kisebbségek közintézményei ellen irányultak. A magyar egyházak birtokállományának 84,5 százalékát, a székely közbirtokosságok legelőit, erdeit kisajátították, sőt a székelyek számára fontos jövedelmet adó ásványvízforrásokat is államosították. Ezenkívül 1918 és 1940 között, elsősorban az Astra Bank segítségével, hatalmas összegekkel támogatták a Székelyföldön földet vásárló románokat.” Főleg tehát 1918 után. Amit elkártyáztak, ehhez képest jelentéktelen volt. Ez is afféle “urbánus” legenda a gyökér magyar nemességről. Arról hallgatni szokott a fáma, kiknek a kezébe is kerültek a nemesi földek – hát azoknak, akiknek volt pénze. Verstanden? Meg hogy kik is voltak a földbérlők. Erről persze Jancsó is hallgat, mint postás a jetiről.

 7. Hogy lehet az, hogy egy ilyen magyar közösségben tud llétezni ez a kétt szemét román oláh mint Mircea Diacon vagy Sebastian Cucos, hogy nem fordul meg ezek gyomrában a Székely kacor, hogy kimernek még menni az utcárai, hogy megismerjék a magyarok Istenét.

 8. Nyúljás pacal

  Megszokott jelenség, hogy vannak ilyen – olyan vezető tisztségeket betöltő magyar emberek, akik a hatalom feltétel nélküli védettségét élvezik: tegyenek bármit, kövessenek el bármilyen törvénytelenséget, hajuk szála sem görbül.

 9. Bodonyi András

  A hatalom az okosól fél, nem az erőstől.

 10. A tények kedvéért
  1.
  A Securitate ill utódja él és virul. Az ún. magyarellenes akciók állandóak, lásd. pl. pápalátogatás, úz völgyi temető v. honvéd craiova meccs. Aki érintett, itt volt az érti.
  Ebből éltetik, táplálják a nagyromán identitást. Három emberöltő alatt rengeteg romániai magyart beszerveztek, sőt a kishazában is számos, akár közimert ügynökük dolgozik.

  2. Történelmi tény: Magyarország nem volt soha Erdély jó gazdája. Erdély sikeres jövőjének kulcsa aterületi és közigazgatási autonómia. Volt száz év román uralom, az eredmény magáért bészél. Jöjjön hát az autonómia.

  • Az a helyzet, hogy Magyarország alig-alig volt egyáltalán gazdája Erdélynek, nagyjábó a mohácsi vész előtt. aztán a saját gazdája lett, a XVII. szátad végétől a kiegyezésig külön kormányozták (ha emlékszik történelemből ’48-as követelés volt: Únió Erdéllyel!)

 11. TS 2019-08-08 : 10:20
  “hallgat, mint postás a jetiről.”
  Márpedig ahogy láttuk abban a jelenetben a postás pénzért hallgat a jetiről. 🙂
  Ezzel csak azért nem érthetek egyet,hiszen a jancsó,az ingyen is hallgat,mert annyira utál Minket. Nem tehetek róla,de Én sem szeretem,ahogy az “alkotásait” sem.

  • Igaz, hogy ingyen is hallgat, de a pénzt sem vetette meg. Milyen költségvetéssel készült a két megalomán színes “történelmi” filmje? (Allegro barbaro, Magyar rapszódia)? Akkori milliárdokért!

   Jancsó papánál mindig jön a geróf, és értelmesen magyarázza a napszámosoknak, hogy miért nem tud több fizetést adni. Földbérlőt soha nem látunk, pedig (főleg a Tiszántúlon) a nagybirtokok jelentős részét ők kezelték.

 12. A Jancsó név zavaró lehet keresztnév nélkül, mert volt Jancsó Benedek, aki Erdély történetét megírta, kissé más szemüvegen – az érintettek szemüvegén -keresztül, mint a nevezetes akadémiai háromkötetes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük