Cui prodest?

Amint arról sokan tudomást szerezhettek, a Sky News brit tévécsatorna az elmúlt héten szenzációsnak szánt tényfáltáró riportot sugárzott, amely a romániai fegyverkereskedelemről számolt be. A képsorok szerint a riporternek – aki lehetséges vásárlóként került kapcsolatba velük – símaszkos fegyverkereskedők egy rendszám nélküli terepjáró  csomagtartójából kínáltak fegyvereket megvételre. Az álarcosok a kamera előtt elmondták: az Ukrajnából származó fegyvereket – korlátlan mennyiségben! – bárkinek eladják, aki megfizeti a kért árat.

Ennyi a riportban feltárt történet, amely élénk érdeklődést keltett Romániában mind a hatóságok, mind a lakosság körében. Különösen, hogy igencsak kedvezőtlen fényben tüntette fel a NATO-tag, az USA legfőbb térségbeli szövetségese szerepében tetszelgő Romániát. Amint az várható  volt, a hatóságok azonnal léptek, szerdán a sajtó nyilvánossága előtt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyésze már arról számolt be, hogy azonosították a filmben szereplő gépkocsit és személyeket, és lefoglalták a bemutatott portékát, amelyek nem harci, hanem vadászfegyverek. Az említett főügyész szerint – ezen megállapítását osztja az ügyben megszólaló teljes román média is – a riport előre megírt forgatókönyv szerint zajlott, a “fegyverkereskedők” pedig szerény, fejenként 500 eurós honoráriumért vállalták a közreműködést.

A helyi viszonyokat ismerők számára a történet eddig semmi meglepőt nem mond, a csavar akkor következik be, amikor az illetékes hatóságok nyilvánosságra hozzák, hogy a román fegyverkereskedők magyar nemzetiségűek. Innentől már más síkon fut a történet, az esetről beszámoló média, különösen a hírportálok kommentjei már izzanak a  magyargyűlölettől. A közvéleménykutatók nemrég mutatták ki, hogy a román lakosság legfőbb ellenségének a magyarokat tartja. Ezt tudván a politikum bármikor kijátsza a magyarkártyát, amikor érdekei úgy kívánják. Most, tekintettel az őszi választásokra, újra ennek jött el az ideje.

Ha valakinek eszébe jutna, illetve ideje és pénze is lenne hozzá, hogy a klaszikus cui prodest? kérdésére megkeresse a választ, bizony meglepő következtetésekre juthatna…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Másként nem tehetek

Így esztendő végének közeledtével valami mérlegfélét készültem volna írni, kifejteni gondolataimat arról, miként látom közösségünk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük