Csíksomlyó nuku?

A csíksomlyói búcsú szerepe a keresztény magyarok lelki, erkölcsi, szellemi megújulásában közismert. Egy ideje, különösen a rendszerváltás után, nemcsak a kárpát-medencei magyarság, hanem a világban szétszórtan élők legfontosabb zarándokhelyévé vált, évente százezrek látogatnak el a Somlyó hegyére.

Ezért üdvözölték szerte a nagyvilágban a magyarok ama 2011-es kezdeményezést, hogy az UNESCO által elismertessék, mint a szellemi- kulturális világörökség részét. A szükséges jelölési dokumentációban az esemény vallásos és kulturális jelentőségét emelték ki. Megjegyzendő: Románia első alkalommal terjesztett az UNESCO elé ilyen jellegű javaslatot. Csakhát nem élnénk Romániában, ha egy hasonló ügyet zökkenőmentesen, simán sikerre lehetne vinni. Ezúttal is az történt, hogy a nemzetközi szervezet kiegészítő iratokat kért, a román illetékesek pedig addig húzták-halasztották a kiegészítést – az RMDSZ épp nem volt tagja a kormánykoalíciónak, így nem sűrgethette meg a folyamatot –, amíg kifutottak a határidőből.

2014-ben aztán, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök minisztersége idején újra beterjesztette a dokumentációt az UNESCO-hoz. Ezúttal is kiegészítéseket kértek: több fényképet, illetve annak bizonyítását, hogy maximális országos védettségnek örvend a búcsú. A kiegészítéseket a nyáron megfelelőnek találták, így már csak a végső szavazáson múlik, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék az UNESCO örökségvédelmi listájára. A döntésre ez év őszén kerülhet sor. Ezek szerint úgy fest, karnyújtásnyira a siker.

Feltéve, ha addig nem vonják vissza a jelölést. Igaz, hogy hasonló még nem fordult soha elő, de Románia esetében – a korlátlan lehetőségek országa! – minden elképzelhető. Merthogy állítólag ezen dolgozik a szakértői kormány kulturális és külügyi tárcája. Miért? – teheti fel bárki a kérdést. A válasz kézenfekvő: merő etnikai indíttatású féltékenységből, irigységből. Úgy látszik, nem tudják elviselni, hogy a magyarok ezen búcsú által is évente bizonyítják, hogy – minden ellenkező irányú igyekezet ellenére – vannak, itt vannak, s a mindenkori román kormányzatnak számolnia kell velük, politikai és egyéb szinten megfogalmazott igényeikkel, követeléseikkel. Még egy ideig…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

2 hozzászólás

  1. A fene egye ki ezeket a bocskorukból. Ha lehet,akkor apránként.

  2. Azért az RMDSZ-hez is lenne néhány szavam. Csak nem nagy nyilvánosság előtt.
    Vélhetőleg már voltak kormányzásban. S nem először.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük