Csíki Sört kérek!

Nyert a hazai vagy engedett a multi? – nézőpont kérdése. A lényeg, hogy a hétfőn világgá röppent hír szerint megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken Románia és a Csíki Sör Manufaktúra. A közös közleményben arról szólnak, hogy az elmúlt időszakban folytatott „konstruktív tárgyalások” után mindkét fél érdekének tartja, hogy a Csíki Sör márkanév körüli vitát barátságos úton rendezzék.

„A felek megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon. A megegyezés része, hogy minden peres ügyet a felek egymás ellen megszüntetnek. A mindkét fél részéről tanúsított kompromisszumos kiegyezés után a két cég bizakodóan néz a jövőbe, és ezután több időt és energiát tud arra szánni, hogy építse kapcsolatait a közösséggel, partnereivel, fogyasztóival, és így most már csak arra kell összpontosítani, amihez a legjobban értünk: a sör készítéséhez”- olvasható a közös közleményben.

A sztori jól ismert, röviden összefoglalva az történt, hogy a márkanévhasználati jogon összekülönbözve a Heineken Románia, a közismerten „elfogulatlan” román igazságszolgáltatás segítségével betiltatta a vetélytárs által gyártott Igazi Csíki Sör gyártását. Egy vidéki kisteremelő és egy óriás multicég egyenlőtlen párharca, Dávid és Góliát szimbolikus jelentőségű küzdelme volt. Sokáig minden jel arra mutatott, hogy az összecsapás a szokásos módon, azaz a túlméretezett erő győzelmével végződik. Az esetek 99.99 százalékában így szokott. Ezúttal – óriási meglepetésre! – nem ez történt.

A konfrontációnak váratlanul nagy volt a visszhangja, a Heineken lépése felbolygatta a kedélyeket Magyarországon is, sokan a cég által használt vörös csillag önkényuralmi jelkép volta miatt is háborogtak, sőt a kormány ezt tiltó jogszabályt is kilátásba helyezett, a forgalmazók és a fogyasztók pedig bojkottal fenyegetőztek. Valószínűleg hatott a Heinekenre Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti csíki látogatása is, aki nyomatékosította: „azok a magyar vállalkozások, amelyek bajba kerülnek, számíthatnak a magyar kormány segítségére; azok a multinacionális vállalatok pedig, amelyek egy magyar vállalkozás kárára visszaélnek a hatalmukkal, arra számíthatnak, hogy a magyar kormány fel fog lépni velük szemben”.

Nem vagyok nagy kedvelője az említett italnak, de ezek után, ha megszomjazom – választásomnak semmi köze a minőséghez -, csak Csíki Sört kérek. Az az igazi! Véleményem szerint.

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.