Bozgorozni szabad?

Hétfőtől három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik Romániában a cigányellenes megnyilvánulásokat – hogy mi tekinthető annak, azt nyilván a hatóság mondja meg –, miután az államfő kihirdette a tavaly decemberben elfogadott törvényt. A jogszabály szövege szinte szóról szóra megegyezik a 2018-ban hozott, az antiszemitizmust tiltó törvényével.

A törvénytervezetet előterjesztői – többségük a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozója, de köztük van az RMDSZ egyik képviselője, név szerint Kulcsár-Terza József is – a romákkal szembeni előítéletek, a közösség megbélyegzése és kirekesztése, a kettős mérce alkalmazása miatt tartották indokoltnak a szerintük a cigánysággal szembeni gyűlöletkeltés visszaszorítását és megelőzését elősegítő jogszabályt.

Cigányellenesnek, a romák elleni gyűlölködésnek minősül ezentúl minden olyan fizikai vagy szóbeli megnyilvánulás, amely a romák, a roma közösségi és egyházi intézmények, roma vezetők, roma civil szervezetek, roma hagyományok vagy a romani (cigány) nyelv ellen irányul. Továbbá büntetendő a romaellenes szervezetek létrehozása, azok pénzelése. A törvény ugyanakkor büntetlenséget biztosít azoknak, akik elkövették ugyan ezeket a bűncselekményeket, de – még a hatósági leleplezés előtt – feljelentik a romaellenes szervezkedés többi résztvevőjét.

A történet kapcsán felvetődik a kérdés: hogyan lehetséges, hogy jogszabály szükségeltetik egy olyan jelenség – mondjuk ki: xenofóbia, magyarán: idegengyűlölet – visszaszorításához, amit normális körülmények között az emberi jóérzés tilt? S ha már a zsidózás, cigányozás törvény által tiltott, akkor az „amit törvény nem tilt, az szabad” elv alapján a niggerezés, a buzizás szabad?

A címben megfogalmazott kérdésre visszatérve: igen, ezek szerint bozgorozni még bátran lehet. A közéletben, a politikában, a médiában, a lelátókon, az utcán, a munkahelyeken, az iskolákban, mindenhol… Sőt, bizonyos körökben egyenesen kötelező! Jelen körülmények között ehhez kell a legkevesebb bátorság.

Sem törvény, sem jó ízlés nem tiltja…

 

Ui. Egyetlen kérdésem lenne: meddig kell várnunk az RMDSZ hasonló, a magyarellenes megnyilvánulások visszaszorítását célzó törvénykezdeményezésére?  

Ez is érdekes

Sokan vagyunk vagy kevesen?

Még mindig a romániai népszámlálásról, pontosabban a magyarságnak az előzetes adatokból kiolvasható vészes fogyásáról cikkeznek …

3 hozzászólás

  1. Csak nem bántalom érte az egész Nyugat-Európában – életmódjuk miatt – megvetetteket? Kolozsvárra ment-jövet megnéztük a cigány “elit” városállamát. Még oly ízléstelen, gusztustalan házakat/palotákat ritkán látni. De ha csak ez lenne a baj!
    Ez a törvény is a székely/magyaroknak folyamatosan fricska része, hiszen már törvényi szinten is havonta van támadás.

  2. csakafidesz

    Bozgorozni? Hogyne, természetesen szabad. Sőt ezt el is várják mindegyik romántól..

  3. Itt tévedés van, mert a bozgorok a románok a Székely területeken, mert a bozgor szó az hazátlanokat jelenti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.