A medvét kilőtték, a prefektust is – az utóbbit képletesen

Valahogy így lehetne röviden és velősen összefoglalni a hétvégén medve-ügyben történteket. Szombaton este egy közel féltonnás állatot gázolt el egy személygépkocsi Székelyföldon, a Szováta és Parajd közötti útszakaszon. Az eset Hargita megye határain belül történt, a gyors és szakszerű közbelépés is az ő illetékességi körükbe tartozott – volna. Csakhogy a közbelépés kimerült abban, hogy a vadásztársaság, a rendőrség és a csendőrség – mit tehetett egyebet? – biztosította a helyszínt, miközben a kilövési engedélyre vártak. A nagyvad eközben közel 20 órán keresztül vonaglott, három törött lábbal vonszolva magát az úttesten – számolt be az esetről a média. Az elsőként a helyszínre érkezett állatorvosnak nem volt altatószere, ezért kénytelenek voltak másikat riasztani.

A hatóságok közben szokás szerint egymásra hárítják a felelősséget. A  környezetvédelmi miniszter szerint egyértelműen a helyi hatóságokat terheli a felelősség amiatt, hogy a medve közel egy napon át szenvedett az úttesten a kilövés előtt. Állítása szerint a vonatkozó kormányhatározat lehetőséget biztosít a helyi hatóságoknak arra, hogy ilyen esetekben – miután felmérték az állat egészségi állapotát – eldöntsék, miként járnak el, nem lett volna szükség a minisztériumhoz fordulni. A miniszter kifejtette: bár a medvét szombat este gázolta el az autó, a szaktárcához csak vasárnap 11 órakor érkezett meg az állat kilövésére vonatkozó igénylés, és 12 órakor kiállították a kilövési engedélyt. “Ebben az esetben sajnos a helyi hatóságok egymásra hárították a felelősséget, és nem léptek közbe, hogy ne fajuljon idáig a helyzet” – nyomatékosította.

Hargita megye önkormányzatának elnöke természetesen próbálta védeni a mundér becsületét. „Nem írja sehol, hogy baj esetén ki lehet lőni a medvét. Egy szigorúan védett fajról van szó. Ha valaki kilőtte volna az este, akkor eljárást indítottak volna ellene. A miniszter mondja meg, hogy hol írja, hogy derogálás nélkül be lehet avatkozni. Nemrégiben egy hajtásban a medve Besztercén egy vadászra támadt. Önvédelemből lelőtte. Eljárást indítottak ellene orvvadászat gyanújával. Ez is hasonló eset” – érvelt a sajtó előtt Borboly Csaba.

„Kérjük a medvekérdésben a beavatkozási folyamat decentralizálást, hogy helyben lehessen döntést hozni, ezért vállaljuk a felelősséget! A parajdi eset jó példa arra, hogy a centralizált rendszer nem működik, ki kell várni az engedélyeztetés folyamatát, és vannak esetek, amikor nem lehet napokat várni, nem lehetnek veszélyben emberi életek, és nem nézhetjük végig az állatkínzást. Ez elfogadhatatlan!” – írta facebook-bejegyzésében a Hargita megyei főember.

A Hargita megyei esetnek lett egy úgymond járulékos áldozata is: a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült, a bukott kormány emberének számító Jean-Adrian Andrei prefektust menesztette a belügyminiszter. A belügyi közleményben az áll: ”a prefektus a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnökeként nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket a probléma hatékony megoldása érdekében, bár a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség időben tájékoztatta az esetről és a sérült állat szenvedéséről”.

Romániában napi rendszerességgel történnek közúti balesetek, amelyek során medvéket ér többé-kevésbé súlyos sérülés. Az emberáldozatok számát már nehéz követni. A védett állatnak nyilvánított barnamedvék – a nyakló nélküli erdőirtás, illetve a védettségből fakadó elszaporodásuk miatt – számukra szokatlan helyeken és módon kénytelenek táplálék után keresgélniük. Ma már olyan nagyobb városban is, mint Marosvásárhely gyakran megfordulnak a medvék. Ha pedig a hasonló portyázások során emberrel találkoznak, akkor nyilvánvaló, ki húzza a rövidebbet.

Az állam, az esztelenül központosított román állam pedig ez esetben is tehetetlen. A hatóságok – amint azt a hétvégi eset is bizonyítja – egymásra mutogatva próbálják hárítani a felelősséget. Arra gondolni sem merek, mi történne egy komolyabb természeti katasztrófa esetén… Hogy egyébről – mondjuk egy migránsinvázióról – most szó se essék.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

egy hozzászólás van

  1. Torkotokon akadt a közigazgatás? Nem olyan egyszerű ám az, mint az árulás és a hátbaszúrás. Vissza Erdélyt!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük