A kevesebb több lenne…

Felhívással fordult a Székely Nemzeti Tanács a régió önkormányzataihoz, civil szervezeteihez, hogy az autonómiát szorgalmazó, szimbolikus jelentéssel bíró tüzeket minden székelyföldi településen minél többen gyújtsák meg október utolsó vasárnapján. Szintúgy kérik a keresztény felekezetek gyülekezeteit, hogy október 30-i szentmiséiken, istentiszteleteiken imádkozzanak a területi autonómiáért.

Nem az első hasonló kezdeményezés ez az SZNT részéről, mint ismeretes március 10-én a Székely Szabadság Napjára emlékeznek Marosvásárhelyen, s szerte Székelyföldön. De tartottak már székely menetelést is, szintén az autonómia jegyében. Nem vitatom a hasonló szimbolikus jelentőségű akciók hasznosságát, mert tudom, általuk jutnak a résztvevők olyan erős közösségi élményekhez, amelyek az együvé tartozás érzését erősíthetik bennük. A kérdés: jutottunk-e általuk a célhoz – Székelyföld területi autonómiájához – közelebb? Valljuk be: nem.

Valahogy úgy tűnik, túl sokan tűzték zászlajukra az autonómiát, a székelyföldit is. Elég, ha arra utalok, hogy nemzeti tanácsból is, magát autonomistának tartó pártból is kettő-kettő van. Sőt, ha csak a retorika alapján, de ide sorolhatnók akár az RMDSZ-t is. Mintha túl sok lenne. Hogy az autonómiat legfőbb politikai céljuknak tekintők miért nem egyetlen erős szervezetbe tömörülnek, fel nem foghatom. Nem vagyunk olyan gazdagok nemzeti célokért elkötelezett, kiművelt emberfőkben, hogy megengedhessük magunknak az erők felaprózását. Ismerős a mondás: sok bába közt elvész a gyermek. Nos, huszonhét év telt el a politikai rendszerváltás óta, de egy tapodtat sem kerültünk közelebb a célhoz.

És ezért nem kizárólag az autonómiára, mint az ország feldarabolásához vezető út első stációjára tekintő, s ekként azt hevesen elutasító románság hibáztatható. A legnagyobb mulasztásunk, hogy nem magyaráztuk meg a románságnak, miként is értelmezzük mi, székelyek az autonómia fogalmát. Pedig ezzel kellett volna kezdenünk…

Ez is érdekes

Himnusz a szabadságról

A sors különös kegye folytán érdekes, de inkább értékes élménnyel gazdagodhattam a minap: Budapesttől Kolozsvárig …

16 hozzászólás

 1. Én Erdélyiként soha nem fogom támogatni a székelyeket, ha nem képesek arra, hogy a Pártium autonómiáját támogassák. Túlságosan el vannak foglalva a székelyek magukkal, miközben más Erdélyi tömbmagyarságról elfeledkeznek. Tehát vagy harcolnak mindkét régió autonómiájáért vagy ne kérjenek támogatást maguknak, ha nem képesek mindkettőért ugyan úgy kiállni. (Pártiumban 400.000 magyar él)

 2. Hümmm
  Az a kevés,amit a többiek csinálnak vitt már valami eredményre?
  Csak azért kérdezem,mert napjainkban inkább a hangosabb jut valamihez,nem a csöndben kucorgó.Szerintem a Világ figyelmét inkább hivatott felhívni a látványos Székely megmozdulás.
  Nem gondolok olyan látványos dolgokra,mint amit ajrópa egyes államaiban robbanóanyaggal tettek érzékelhetővé.
  (elég a nem oly távoli Ausztria egyik elszakított részére (Dél-Tirol) tekinteni.)

 3. Amúgy a tárgyaláskor eleve magasabb követelést kell támasztani,mint ami már megfelelhet,hisz a másik fél,meg a fără canelură gondolattal fogja kezdeni.

 4. Annak idején a románok felajánlották Magyarországnak, hogy a határ menti 8 megyét visszaadják, de sajnos Magyarország nem fogadta el, csak úgy mint azt sem, amikor Kárpátalja visszaszerzésére nyílt lehetőség. A székelyek meg csak akkor várjanak támogatást, ha ők is támogatják a másik részen élő tömbmagyarságot. Egyébiránt abban a tudatban vannak, hogy Erdélyben csak az ő személyükben élnek magyarok. És ez sértő az összes Erdélyi magyar emberre nézve…

 5. khm
  Helybeli voltam, szóval van reális rálátásom 🙂

 6. Lehet,hogy harsánynak tűnik,de a háttérben létrehozott mutyi az semmire sem való.
  És cigánnyal tárgyalni,CSAK ! a maximumról kezdésről indulhat. Talán féltávon létrejöhet valami egyezség,de ha erre semmi sem hívja fel a többi ember figyelmét,hát azt nem akarom minősíteni.
  Amúgy SENKI nem állta az útjukat a Pártiumi embereknek,hogy hasonló tettekkel hívják fel magukra a figyelmet.

 7. khm
  Valóban, nem, de a Pártiumi ember minden megmozdulásával/szavazatával támogatja a székelyeket, miközben a székelyek magasról tesznek Erdély más részén élőkre. Érdemes ezért támogatni őket?

 8. Az autonómia eléréséig
  A mindent teremtő Úr Istennel együtt.

 9. Nos tényleg
  Anyám Református,Apám Katolikus
  Nekem mi jutott ?

 10. khm
  Attól tartok nem egészen értem, hogy mit mondasz….de az biztos, hogy ha továbbra is önzően viselkednek a székelyek, akkor az Erdély más részein élő magyarok támogatását elveszítik. Ennek már van sok előjele. A másik dolog: Ha Magyarországon sok helyen kiteszik a székely zászlót, akkor a Pártiumit miért nem?

  • Ennek az lehet az oka,hogy a Partiumi zászlót,nem tetszettek propagálni.

   • Nem, hiszem, hogy propagálás kérdése kéne legyen. Ez csupán jóérzés és szolidaritás kérdése. Azaz, vagy kiállunk mindenki mellett vagy csak az egyik mellett, vagy pedig senki mellett. Jelen pillanatban csak az egyik mellett való kiállás van támogatva. Szégyen gyalázat….

 11. Nem értem,miért nem érti.
  Szégyen és gyalázat,de a Partium zászlaját,sem nem láttuk,s gyanítom alig valaki tud róla. De tessék már meglengetni !!!! Hogy látható legyen !!!! Elférne a polgármesteri hivatalunkon a Székely zászló mellett!!!
  Kapisgálja már?

  • Ezek szerint a többi magyar le van tojva, csak és kizárólag a székelyeket szabad propagálni, mert az PC? Én önnel mindig mindenben egyet értettem. DE ebből nem engedek. Vagy tegyék ki a Pártiumi zászlót is, vagy pedig vegyék le a székelyt is!!! Nem kell egyiket a másik főlé helyezni!!! Az pedig, hogy kicsit kevésbé ismert annak, köszönhető, hogy fiatalabb zászló.(A székely zászló is fiatal, mert még alig pár éves) Egyébiránt ha utána néz a Pártiumi zászlóra már a középkorban is gondoltak és el is tervezték, hogy miként kell kinézzen!!! Nem olyan újkeletű az, mint ahogy ön gondolja!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük