A Fidesz-támogatásnak is köszönhetően: az RMDSZ simám bejutott a törvényhozásba

Alig zártak a szavazóhelyiségek, máris nyilvánosságra hozták ez első exit poll-adatokat a romániai választások várható eredményeiről. Az egyetlen biztos adat a részvételi arányra vonatkozó, amely az előrejelzések szerint alakult, hiszen a választásra jogosultak 39,49 százaléka adta le voksát. A magyar részvétel nagyjából megegyezett az országossal.

A választás legfőbb eldöntendő kérdése: eléggé nagy arányú győzelmet arat-e a posztkommunista szocdem párt (PSD) ahhoz, hogy kormányt alakíthasson? Továbbá: kerül-e koalíciós partnere egy esetleges kormányalakításhoz? Nos, az exit poll-adatok szerint a PSD a választás egyértelmű győztese, s az egykori kormányfő Tariceanu által elnökölt ALDE bejutásával simán kormány alakíthatnak.

Magyar szempontból a természetesen az RMDSZ választási szereplése volt a legérdekfeszítőbb, pontosabban az, hogy sikerül-e elérnie a pszichológiai 5 százalékos küszöböt. Merthogy a parlamenti jelenlét – a kampányoló magyarországi politikusok mozgósító szándékú riogatása, és a közmédiában elhangzottak ellenére – biztosított volt, az alternatív küszöböt amolyan mentőövként, kiskapuként már jó előre kialkudták maguknka a „szövetségi” politikusok.

Nos, az exit poll-adatok szerint a Fidesz vezető politikusainak beszállása az RMDSZ melletti kampányba eredményesnek bizonyult: a „szövetség” simán vette az akadályt, nem kellett igénybe vennie a számára bevezetett alternatív kiskaput ahhoz, hogy a következő négy esztendőben is jelen legyen a törvényhozásban.

A Digi24 tévécsatorna megrendelésére az IRES közvéleménykutató intézet által készített exit-poll szerint a képviselőházban elnyert szavazatok aránya a következő képpen oszlik meg: PSD – 45,8, PNL – 20,8 USR – 9,2 RMDSZ – 6,7. A szenátus esetében így oszlanak meg a szavazatok: PSD – 45.9% PNL – 20.7% USR – 9.3% RMDSZ – 6,8%. A mandátumok megoszlása a képviselőház esetében: PSD – 45,8%, PNL – 20.8%, ALDE 6.3, USR – 9.2, RMDSZ 6,7%. A mandátumok a szenátusban: a PSD 45,9%, PNL – 20.7%, USR – 9,3%, RMDSZ – 6,8, ALDE – 6.4. A hibahatár 1,6%-os.

Összefoglalva: az új román törvényhozásba öt párt, a posztkommunista szocdem (PSD), a történelmi gyökerű liberális (PNL), a liberálisokból kivált Tariceanu-párt (ALDE), a rendszeridegennek számító Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), valamint az RMDSZ jutott be biztosan. A hatodik, az egykori államelnök, Taian Basascu Népi Mozgalma (PMP) helyzete egyelőre bizonytalan, de tekintettel a Moldovában leadott szavazatokra, szintén esélye van a bejutásra.

A hivatalos végeredmény még sehol, az RMDSZ máris jelezte: részt venne a kormányzásban.

 

 

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

4 hozzászólás

  1. Így helyes: Az RMDSZ máris jelezte, hogy politikai prostituáltként, bármikor bármelyik párttal lefekszik!

  2. Mi van? Az erdélyi székelyek nem vosoltak, csak a romániai magyarok?

  3. voksoltak Bocs…

  4. Az RMDSZ-t,lett volna mód régebben eltávolítani. Senki nem tette,sőt amikor említettem,akkor úgy néztek rám,mint gyújtogató a vizes szénára. Tanultam belőle.
    Most a választások előtt ,a váltás,csak az ellenségeink érdekében állt. Most a választások után adva vagyon a lehetőség,felépíteni egy olyan MAGYAR-SZÉKELY érdek képviseletet,amelyik ütőképes.
    Van rá 4 év. Nagyjából.
    Hajrá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.