Kampány

Kisebbfajta diplomáciai perpatvart kavart az RMDSZ elnökének elmúlt hét végi esete. Történt, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megalapításának harmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségre Ungvárra igyekvő Kelemen Hunort feltartóztatták a határon, ahol közölték vele, hogy másfél évre kitiltották Ukrajnából.

Kelemen azon nyomban beszámolt a sajtónak a történtekről, a hír pillanatok alatt szétterjedt kis magyar világunkban. Az esetre reagált mind a magyar, mind a román diplomácia: az előbbi berendelte Ukrajna budapesti nagykövetét a Külügyminisztériumba, az utóbbi pedig úgy reagált, hogy gyakorlatilag nem reagált. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyarok és románok elleni provokációnak nevezte az esetet, ezzel szemben román kollégája, Teodor Meleșcanu jó balkáni szokás szerint diplomatikusan hallgat.

Az – előre bekalkulált? – eredmény nem maradt el: az RMDSZ elnöke sokak szemében máris mártírként tűnhetett fel. Ami, ismerjük be, nem elhanyagolható előny, különösen nem a választások előtti kampányidőszakban. Mások rengeteget agyalnak azon, hogyan fordítsák maguk felé a gyanútlan választópolgárok szimpátiáját, Kelemen Hunornak pedig lám, csak úgy magától kínálkozott a lehetőség…

Az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva kifejtette: kitiltása hátterében vélhetően a kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai állhatnak. Pedig – és ezt már maga Kelemen mondta – ő soha nem sértette meg az ukrán államot, még akkor sem, amikor két éve – több román képviselőhöz hasonlóan – maga is határozottan szót emelt az anyanyelvű oktatást korlátozó új ukrán oktatási törvény ellen.

Ismerjük – az elmúlt harminc esztendő bőven szolgáltatott példát rá – az RMDSZ kényes, általában magyar nemzeti sorskérdéseket érintő témákban kifejtett állásfoglalásainak, véleményeinek „határozottságát”. Az pedig – mármint a határozottság – mindig addig terjed, ameddig nem sérti a románok, ebben az esetben az ukránok ilyen irányú, mindenesetre túlméretezett érzékenységét. Pont.

Ami számomra nem világos: miért és mikor tiltották ki Kelement Ukrajnából? Az RMDSZ elnöke által elmondottakból annyit tudunk meg, hogy a kitiltása, az útlevelébe beütött pecsét szerint 2020 októberéig szól.Ukrajna bukaresti nagykövete viszont még vasárnap azt állította: Kelemen Hunort már 2017-ben kitiltották Ukrajnából, és beutazását az országba nem először akadályozták meg szombaton. Ezzel szemben Kelemen azt állítja, a legutóbbi húsz évben egyetlen egyszer sem próbált belépni Ukrajnába.

Nos, a két állítás bizony homlokegyenest ellentmond egymásnak. Magyarán: valaki nem mond igazat. Pontosabban: hazudik. Hogy ki, az előbb-utóbb kiderül. De az már senkit sem fog érdekelni. Legalábbis a most folyó kampányra már nem lesz hatással…

 

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Adalék az SZFE-ügyhöz

Bevallom, engem egyáltalán nem lepett meg, hogy a budapesti színház- és filmművészeti egyetem körüli balliberális …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük