Vona és a székelyek

Nemzeti elkötelezettségű, jobboldali, konzervatív, polgári értékrendet követő emberként kíváncsian vártam, mikor merészkedik újra tájainkra Vona Gábor, a Jobbik elnöke… Merthogy amióta beindította az úgynevezett néppártosodási projektet, bizony került minket, erdélyieket. Megértem őt. Különösen, amióta Szotyori-Lázár Zoltán névre hallgató keresztfia – feltételezhetően a keresztapa által Simicskával kötött üzlet okozta eufóriában – úgy érezte, többé nincs szükségük a határon kívül rekedtek szimpátiájára, ergo: nyugodtan gyalázhatja az erdélyi magyarokat. Abban egyezzünk meg, az ominózus üveggyöngyös kijelentés után, bizony pofa kell ahhoz, hogy a címzettek portájára merészkedjen bárki is. Az állítás Székelyföld esetében különösképpen érvényes.

Mindenesetre a Jobbik valaha nem elhanyagolható bázissal rendelkezett Erdélyben, vezetői, beleértve magát Vona Gábort is, évi rendszerességgel szerepeltek a Magyar Ifjúsági Tanács nyári táborainak meghívott előadói között. Népszerűségük csúcsára a Fidesz-RMDSZ-viszony, legalábbis az erdélyi nemzeti elkötelezettségű polgárok szemszögéből tekintve váratlan és érthetetlen szorosabbra fűzésével párhuzamosan jutottak. Ezt rombolta szét a néppártosodási törekvés, az elvtelen hatalmi ambíciók jegyében azóta is folyó napi politikai gyakorlat. A Jobbik indokolatlan és megmagyarázhatatlan színeváltozása, a politikai vonalvezetés jobboldali ember számára követhetetlen kacskaringói annak a következtetésnek a levonására kötelezték az embereket, hogy ez a Jobbik már nem az a Jobbik, amelyre erdélyi ember számíthat. Hja, a bizalom komoly dolog, azt csak egyszer lehet eljátszani, visszaszerezni aztán szinte lehetetlen.

Vona Gábor erdélyi kampánykörútjára visszakanyarodva: Vásárhelyen sokan – ha azt a kb. negyven érdeklődőt, beleértve az újságírókat lehet soknak nevezni – azt vetették a szemére, hogy befolyásolni próbálja, hogy az esetleges erdélyi magyar szavazatok merre irányuljanak. Hát ha megvan a szavazati jog, akkor már miért ne lehetne kampányolni? Főleg, hogy magyarországi választások következnek. Szerintem inkább az az elfogadhatatlan, amikor a romániai választásokon leadandó voksok tekintetében mondják meg, kire adjuk… Volt erre példa.

Ami pedig a magyarországi ellenzék hasonló kampányakcióit illeti, mondjuk ki: tájainkon még sokáig nincs mit kezdeniük vele,  hisz a Fidesz azzal, hogy biztosította a magyar állampolgárság felvételének lehetőségét, olyan szimbolikus és gyakorlati értékű jóvátételt szolgáltatott a határon kívül rekedtek számára, ami által hosszú időre biztosította népszerűségét. Akiknek meg savanyú a szőlő, azok ne feledjék: a lehetőség számukra is adott volt, csakhát ők e helyett huszonhárom millió román munkavállaló beáramlásának veszélyével fenyegettek.

Vásárhely, nem Hódmező-, hanem Maros- pedig arra lehet kiváló alkalom mind Vona Gábor, mind a többi ide merészkedő balliberális pártvezér számára, hogy esetleg észrevegyék: nem terem babér itt számukra, s ha mégis, csak elvétve…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

8 hozzászólás

 1. Amit a Fidesz a romániai magyarságnak adott,azt az összmagyarság érdekében adta és az anyaország egyetértésével tette. Az,hogy ebből népszerűségnövekedés származik a párt javára ? Ez természetes ! Akik most kénkövet hánynak emiatt,azok maguk is segíthettek volna ( amikor ők kormányoztak) a külhoniakon. A Vona gyerek meg ne csodálkozzon,ha elhajtják,olvasnak és hallanak híreket az emberek ott is. Különösen utálják az olyan “embert” aki egy szájból fúj meleget és hideget !

 2. SZABÓ TIBOR

  Vona össze fog állni Gyurcsánnyal.
  Ezt kell tudni minden magyarnak a Kárpát medencében.
  Kampánya felesleges!

  • vona már rég összefogott gyurcsánnyal és társaival.
   Vonáék a legtöbb helyen ismeretlen jelöltet indítanak egyéniben, vagy vissza fognak lépni az utolsó pillanatban.

 3. Rohadt mocsok hazaáruló és nemzetáruló férgek. Nem volt sikere ennek a csótánynak. Esetleg kinyalhatja fletó seggét és becsókolhat Bernusnak.

 4. Vona már hanyadik ellenzéki politikus, akit az Erdélyiek elhajtanak?

 5. Bálint György: Egy vezér margójára Vona Hitler Vóna? Bizony az!

  „Tudjuk, hogy ez a vezér, éppúgy, mint mozgalma, végeredményben veszélytelen.
  Tudjuk, hogy soha sem fogja megvalósítani a maga programját, és sohasem fogja átvenni, a hatalmat. De azért, ez a „népvezér”, mégsem olyan ártalmatlan, mint amilyennek látszik. Győzni nem fog, de sok kárt okozhat. Vannak vezérek, akiket nagy mozgalom termel ki, és megbízza az irányítással, a hangadással, a felelősség és a cégér vállalásával. Őt nem a mozgalom termelte, sokkal inkább ő termeli a mozgalmat. Őt nem a tömegek emelték az élükre: egyszerűen csak megjelent és tömeget verbuvált maga köré. Őt nem a háttérben meghúzódó, homályban, maradó, nagypénzű érdekképviseletek mozgatják: ő maga az „érdekképviselet”. Az élen is ő van, és háttérben is ő van, a rivalda fényben is ő ágáll, és a sötétben is ő dolgozik. Mindenütt az történik, amit ő akar, mindenütt az ő szándéka érvényesül. Az esetleges kisembereket, akik táborához csatlakoznak, teljhatalommal vezeti. Természetesen: félre. Ők tudják, mire megy a játék, ők nem ijednek meg az „úrellenes” (globalizáció ellenes) jelszavaktól. Külföldi országok hasonló mozgalmainak agitátorai azt mondták, „bizalmasan a népnek”, szükségünk van rájuk: majd ha hatalomra kerültünk, becsapjuk őket. Egy pohár francia pezsgő fölött, bizalmasan összemosolyognak: ők már tudják, ki szokott ilyenkor becsapódni.
  A közkatonák viszont nem tudják. Itt van a mozgalom veszélye. Ez a vezér szabadon
  Használhatja, mindazon demagóg szólamokat, melyekért másokat bezárnának, és megragadják a legszegényebb és politikailag legiskolázatlanabb tömegek fantáziáját. A leendő áldozatokból így hívek lesznek, valószínűleg fanatikus hívek. A maga csinálta vezér tehát veszélyes, és amellett még talán fölényes is: még annyira sem becsüli a magyar népet, hogy gondosabban tévessze meg. Hiszékenynek tarja, azt reméli, még a 40000 holdat (összeprivatizált vagyont) sem fogja észrevenni, a primitív bűvészmutatványok hatása alatt.
  Emlékezete alapján, előkotorta: Békés Gábor (lényegre rövidítve) 1937.

 6. Ennél azért sokkal bonyolultabb most a politikai helyzet Magyarországon, nem biztos, hogy csak fekete és fehér lappal rendelkező pártok vannak! Vona felismerte, hogy radikális pártként soha nem fog hatalomra jutni, ezért váltania kell! Jobbra nem tudott terjeszkedni, ezért balra tolódott el a centralitás jegyében. A legújabb felmérés azt mutatja, hogy helyesen döntött, még akkor is, ha ennek az az ára, hogy a régi hívei zömét elvesztette. A Jobbik minden zavara ellenére, továbbra is jobboldali párt és ha így nézzük, akkor most jutott el először – a “rendszerváltás” óta – odáig a magyar társadalom, hogy közel háromnegyed részben jobbra szimpatizál. Valójában senki sem tudja, hogy Vona átalakulása meddig terjed, ez csak a választások után tudjuk majd meg. Annak viszont nagy a valószínűsége, hogy ilyen szintű erősödést tartva, kiszoríthatja az MSZP-t a parlamentből /Nekik a választási szabályok szerint 10%-os szintet kell produkálni a parlamentbe jutáshoz!/. A LMP-nek egyébként sincs sok esélye, egyedül a DK tűnik stabil befutónak, bár ők meg nagyon kevés helyen indítanak jelöltek az MSZP-vel kötött paktum miatt. De akár az is előfordulhat, hogy csak a Fidesz és a Jobbik kerül be, a balliberális erők meg kiszorulnak a parlamentből Lengyelországhoz hasonlóan. Ez természetesen csak egy helyzetelemzés a részemről, mert az “üveggyöngyözős” hasonlat szerintem is megért volna egy nagy nyaklevest, úgy székelyesen!

 7. Ki vóna a bálvány az ostobáknak! A jelentéktelen ember,

  Ha, jelentős kíván lenni minden aljasságra képes és kényszerül. Ennek érdekében szolgául szegődik, szolgálni akar, hasznossá tenni magát, bizonyítani alkalmasságát, másik, már befutott, hatalomhoz jutott senkinél! Így ment ez a történelemben mindig! A jelentéktelen, felnéz, Istenit, vak, nem bírál! A gazdag, elvehet szegény lányt, a szegény legény, gazdag használt vénséget, özvegyet vesz feleségül! Szolgálataiért, pénztelen világban, földeket, falvakat, várakat kapott, ahonnan aztán ő is rabolhatott! Az újkorban hivatalt, funkciót kapott ahol gazdagodhat, közpénz költése, lopása útján!
  Példaképe a jelentős ember! Hatalma van, biztos okos is! Ezért lesi minden szavát utánozza, később felülmúlni igyekszik, (gazemberségben is!) Kegyeit, bizalmát keresi! Alázatos, behízelgő, minden elképzelhető módon igyekszik hasznossá tenni magát! „hasznos idióta, (egy idő óta, mondják háta mögött, ahol sok szemétről tudnak!)

  Vona ÚR Fasiszta alkat az, amely a végből, hogy kímélet és érzékenység nélkül járhasson el, hajlandó bármiféle célok szolgálatába állni, és bármilyen valóságos vagy ál-ideológiát megtanulni és kiszolgálni, melynek céljait azonban, a maga öncélú elvadultságának a törvényeit követve, minden pillanatban átlépi.”
  Különösebb magyarázat nélkül is érthető, hogy a fasiszta alkatú zsidóknak — a koncentrációs táborok meglehetősen korlátozott lehetősége után — most nyílt először alkalmuk impulzusaik szinte korlátlan érvényesítésére. őket nevezte néhány esztendővel később a Rajk temetés egyik szónoka, a rendszer jellegzetes tolvajnyelvén „a személyi kultusz mocsarából előkúszott szadista bűnözők”-nek. A fasiszta alkat jelenléte egyáltalán nem korlátozódott a politikai rendőrség — a későbbi ÁVH — soraira, bár a leginkább patologikus esetekkel természetesen itt találkozunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük