Vihar a biliben

Újabb fejezetéhez érkezett a román belpolitikában megszakítás nélkül folyó kötélhúzás, iszapbírkózás természetesen a hatalom – értsenek ez alatt bármit – minél teljesebb birtoklásáért: ez esetben azért, hogy ki irányítsa a híres-hírhedt korrupcióellenes ügyészséget, a DNA-t. A konfliktus még abból az időből ered, amikor az előző államelnök, Traian Băsescu a NATO rendelkezésére bocsátotta Romániát, az amerikai katonai jelenléttől remélve az ország biztonságának garantálását, határainak védelmét – kitől is? – elsősorban az ősellenségnek számító Oroszországtól, amellyel szemben irracionális félelmet és zsigeri gyűlöletet érez a románok többsége. A sorban – számos felmérés adatai igazolják ezt – mindjárt mi, magyarok következünk, legalábbis ami a gyűlöletet illeti.

Az amerikaiak, egyébként teljesen érthető módon, nem bíztak a kétkulacsosságáról ismert román politikai elitben, s úgy döntöttek, lecserélik, az irántuk teljes hűséget fogadókkal helyettesítik azt. Ismert a mondás: a mi korruptjaink jobbak, mint az ők korruptjaik. Erre természetesen a korrupció elleni küzdelem mutatkozott a legkézenfekvőbb megoldásnak, ezért állíttatták a saját emberüket, Laura Codruța Kövesit a DNA élére. Be is indult a korruptak üldözése, kezdetben válogatás nélkül indították az eljárásokat a hatalom és az ellenzék politikusai ellen. Csakhogy rövidesen homok került az addig olajozottan működő gépezetbe: az ügyészség és a legfőbb hírszerző szolgálat vezetői összefogva maguk kezdtek diktálni, ők döntötték el, kivel kell leszámolni, kivel nem. Megteremtették, vagy inkább tökéletesítették a “deep state”, a titkos hatalom gépezetét.

Csakhogy a balliberális, PSD−ALDE-kormányzat egy idő után – nem, nem önzetlenségből, hanem amikor legfőbb vezetői, név szerint a posztkommunista alakulat elnöke, a képviselőház feje, Liviu Dragnea, illetve a liberális pártelnök, Călin Popescu-Tăriceanu is a célkeresztbe került, kiadta a parancsot Kövesi kilövésére. Ez a brüsszeliták és az USA, valamint a szolgálatukban álló román politikai erők szemében megbocsáthatatlan bűnnek számít. Érdekes képlet alakult ki Romániában, hisz a nemzeti érdekek védelmében a posztkommunista PSD áll ki a leginkább – megjegyzem: itt az internacionalista kommunisták is nemzetiek, sőt sovénnacionalisták voltak elsősorban –, míg a globalizmust a jobboldal, valamint a liberális államelnök, a Merkel-támogatta Klaus Iohannis szolgálja.

A DNA körüli konfliktus jelenlegi állása szerint Kövesi és a támogatói – beleértve Brüsszelt és Washingtont is – egyelőre vesztésre állnak. Mint ismeretes, Tudorel Toader igazságügyi tárcavezető februárban jelentette be: megkezdik Laura Codruța Kövesi tisztségből való visszahívási eljárását. Április közepén Iohannis azt közölte: nem hagyja jóvá az igazságügyi miniszternek a korrupcióellenes főügyész visszahívására vonatkozó javaslatát, ami által alkotmányjogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között. A kormány kifogását az Alkotmánybíróság megvizsgálta és úgy döntött: Iohannisnak menesztenie kell Kövesit a DNA éléről.

Az alkotmánybírósági döntés tüntetéseket provokált országszerte. A brüsszeli befolyásnak engedő politikusok és a szolgálatukban álló média szítja a hangulatot, az általuk manipulált “tömegek” tüntetgetnek, de úgy fest, egyelőre nem sok sikerrel. Marad-e Kövesi vagy sem, a lényeg nem változik: Románia Európa egyik, ha nem a legkorruptabb országa. Az volt a múltban, az jelenleg, s marad minden bizonnyal a jövőben is.

Ez is érdekes

Székely István levelét megírta, avagy vakvágányon az erdélyi magyar politika

Történt, hogy Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, ha jól értelmezem, valamiféle párbeszédet …

egy hozzászólás van

  1. Remélem leváltják Laura asszonyt és hivatali visszaélés miatt börtönbe is vetik. Gyalázat amit a magyar önkormányzati vezetőkkel művelt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük