A vásárhelyi focibotrány és a magyar jelölt csekély esélye

A múlt hét híre Marosvásárhelyen: a román korrupcióellenes ügyészség, a DNA hivatali visszaélés miatt vádat emelt a helyi futballcsapat, az ASA támogatása miatt a település első román polgármestere, az ezredforduló óta a város élén álló Dorin Florea és társai ellen. Bár sokan az országos bajnokság végeredményébe való beavatkozásként értelmezik az eljárást, Florea esetleges kiütése a nyeregből elméletileg lehetőséget adna, hogy ismét magyar polgármester vezesse a várost. A helyi viszonyok miatt azonban nagyon is úgy tűnik: az elmélet elmélet marad…

A vád szerint a helyi önkormányzat 2013. júliusában 7,5 millió lej (körülbelül 500 millió forint) támogatást szavazott meg a klub számára, amihez annak, az állam felé fennálló adósságai miatt, nem lett volna joga. Egyébként a DNA éppen az előző bajnoki évad hajrája idején kezdett vizsgálódni, amikor az ASA még a tabella első helyén állt, megelőzve a hivatalos futballvilág által körülajnározott bukaresti Steaua csapatát. Ezért az a közvélekedés alakult ki, hogy az egész egyetlen célt szolgált: nehogy Vásárhelyre – a bukaresti sportsajtó szerint ”magyar városba” – kerüljön a bajnoki cím. Ez végül be is következett, hisz az ASA-nak az utolsó, sorsdöntő mérkőzésen csak döntetlenre futotta, holott feltétlen győzelemre lett volna szüksége a bajnoki cím megszerzéséhez.

A DNA által elindított bűnvádi eljárás feltételezhetően nem ér véget a jövő évi helyhatósági választások időpontjáig – az igazságszolgáltatás malmai Romániában is igen lassan őrölnek –, ami azt jelentené, hogy a liberális párt (PNL) múlt hé­ten el­fo­ga­dott fedd­he­tet­len­sé­gi kri­té­ri­u­mai sze­rint Florea nem in­dul­hat a párt szí­ne­i­ben. Amiként helyettese, a bizalmasának számító, utódlására felépített szintén liberális párti Claudiu Maior alpolgármester sem. Ami egyes értelmezések szerint növelné az előválasztáson kijelölt  magyar jelölt esélyeit.

Soós Zoltán, a vásárhelyi előválasztás győztese - Fotó: Maszol.ro
Soós Zoltán, a vásárhelyi előválasztás győztese – Fotó: Maszol.ro

Azért az előbbi mondat feltételes módja, mert úgy tűnik, az előválasztás körül úgy-ahogy kialakult magyar összefogás szétesni látszik. Egyes vélemények szerint ennek legfőbb oka az RMDSZ, amely kettős játékot játszott: a megyei és városi vezetőség elhitette a kisebbik magyar párt helyi vezetőivel, hogy ha a polgármesterjelölt tekintetében megegyeznek, akkor a közös megyei és városi önkormányzati képvviselői jelöltlisták esetében is egyezség születhet. Eme reményt zúzta szét az országos elnök, Kelemen Hunor ”lecsós” kijelentése, ami azt jelenti: az RMDSZ ellenzi a közös jelöltlisták állítását.

Ezek után nehéz eldönteni: növeli-e az előválasztáson befutó magyar polgármesterjelölt, Soós Zoltán esélyét – aki a Hit Gyülekezetének tagjaként távol áll attól is, hogy a vásárhelyi magyarság egyértelmű támogatását élvezze –, ha a negyedik mandátumánál tartó Florea valóban nem indulhat a PNL színeiben? Merthogy jogerős ítélet hiányában Florea, ha már a PNL nem saját jelöltjeként nevezi be, indulhat akár függetlenként is, esélyei ettől mit sem csökkennek.

Szentgyörgyi László – Marosvásárhely

A vezető fotón Dorin Florea polgármester látható  – Adevarul.ro

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.