Szorul a hurok a volt államfő nyaka körül?

Alapfokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Elena Udreát, a Basescu-rezsim üdvöskéjét, az egykori államfő bizalmasát.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2017 májusában emelt vádat Elena Udrea (volt regionális fejlesztési és turisztikai miniszter), Ioana Basescu (az államfő lánya) és Dan Andronic (újságíró) ellen a 2009-es államelnök-választást megelőző kampány finanszírozásával kapcsolatos ügyben – számol be az esetről a román hírügynökség, az Agerpres.

A vádhatóság szerint Traian Basescu a 2009-es választáskor korrupciós ügyletekből, sikkasztásból és adócsalásból származó pénzösszegekből finanszírozta kampányát – pontosabban annak egy részét –, és Elena Udrea közvetítette az illegális úton szerzett pénzek célba juttatását.

Elena Udrea ellen két pert is lefolytattak, ezek egyikében csúszópénz elfogadására való felbujtással, a másikban pénzmosással vádolták, a bukaresti ítélőtábla, az ítéletek összevonásával alapfokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Elena Udrea volt minisztert. Az ítélőtábla ugyanakkor elrendelte egymillió lej elkobzását is Elena Udreától.

Tegyük hozzá rögtön: az ítélet nem jogerős. Ebből következően – legalábbis a romániai gyakorlat szerint – másodfokon akár az előzővel homlokegyenest ellenkező ítélet is születhet.

Ugyanebben az ügyben a volt államfő lányát, Ioana Basescut öt év szabadságvesztésre ítélték sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtás miatt.

Az állítólag titkoszolgálati bekötöttségű Dan Andronic újságírót, akit hamis tanúzás és bűnpártolás miatt küldött bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség, felmentették a vádak alól.

Az eset szerves része annak a bekerítő hadműveletnek, amelynek igazi célpontja nem más, mint az egykori államfő. A jelek szerint szorul a hurok Traian Basescu nyaka körül. Akkor mindenképp, ha az említett ítéletek – a fellebbezések után – jogerőre emelkednek.

Meglepetésekre azért mindenképpen számítani kell, hiszen köztudomású: Romániában semmi sem az, mint aminek látszik.

 

Ez is érdekes

Miféle hídszerep?

Összegyűltek, hogy ne legyenek szanaszét, mármint a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői. Hiába na, amióta …

4 hozzászólás

 1. Pökhendi Arnold

  Jó kis csaj ez az ELena, nem sitten lenne a helye.

 2. Elena, Elena – nomen est ómen. Ám Basescu elleni “bekerítő hadművelet” érdekesen alakulhat, akár egy jó kis krimi is születhet belőle.
  “Romániában semmi sem az, mint aminek látszik.” Sajnos, ez az egész világra érvényes, s egyre jobban!

 3. Pökhendi Arnold

  Jó csaj, kár,hogy sittre kerül.

 4. Jáger László

  Csája néni ni Csája báci együtt mentek vacsorázni
  közöttük ment Csája lánya
  Kilátszott a nagy 3,14 csája….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.