Szép volt, fiú!

Határozottan tette helyére a dolgokat a rasszizmussal megvádolt román nemzetközi játékvezető ügyében Bölöni László egykori román válogatott labdarúgó, jelenleg a görög Panathinaikosz szakvezetője a bukaresti Adevarul által készített interjúban.

Mint ismert a Párizsban rendezett múlt heti Paris Saint Germain-Istanbul BB BL-mérkőzésen Sebastian Coltescu a török csapat neki beszóló kameruni másodedzőjének  kiállítását kérte. A játékvezető kérdésére, hogy ki a vétkes, Coltescu azt válaszolta, hogy „az a fekete”. Akkor szabadultak el az indulatok, feltehetően azért, mert a román negru (fekete) kifejezés igencsak hasonlít az angol nigger-re. A csapatok nyilván a PC viselkedés jegyében levonultak a pályáról, a mérkőzés félbeszakad, s csak másnap folytatták, igaz, már nem román játékvezetőkkel. Időközben az is kiderült, a török cserepadon keményen cigányozták a román játékvezetőket, de az a jelek szerint nem zavart senkit.

Bölöni védelmébe vette a közellenségnek kikiáltott játékvezetőt, kijelentvén: a nyilvánvaló félreértésen túl, a sértő szándéknak semmi jelét nem fedezte fel, márpedig arra utaló jeleknek mind a hangnemben, mind a testbeszédben lenniük kellett volna. Érdekes párhuzammal is élt: ha egy köztudomásulag égimeszelőkből álló kosárlabdacsapat bizonyos tagját törpének nevezve különböztetik meg a többitől, azt sem sértő szándékkal teszik.

Az egykori BEK-győztes labdarúgó elítélte a román hivtalosságok – sportminiszter, szakszövetségi elnök – szolgalelkű viszonyulását is, akik a megfelelési kényszernek engedve, nem álltak ki az indokolatlanul rasszizmusal vádolt játékvezető mellet.

Akkor viszont cinkosan hallgattak, amikor tavaly, a Román Kupa döntője után, amelyen a Steaua utódjának tekintett FCSB a Sepsi OSK ellen nyert, a fővárosi csapat játékosai a szurkolókkal együtt lelkesen üvöltözték a „ki a magyarokkal az országból” szerű rigmusokat. Hiába hívta fel a labdarúgó-szövetség elnökének figyelmét a jogsérelemre, az még mindig adósa a válasszal, mondta az egykori klasszis.

Bölönivel ellentétben a PC-követelményeknek  megfelelően értékelte a történteket az RMDSZ által az Országos Diszkriminációellenes Tanács élén tartott Asztalos Csaba, aki egyértelműen rasszista megnyilvánulásként ítélte el az esetet.

Igen, arról az Asztalosról van szó, aki a gyergyóditrói pékségben kirobbant etnikai színezetű munkakonfliktusban a székelyek ellen foglalt állást, s aki nem állt ki sem magyar nyelvhasználat miatt meghurcolt székelyföldi polgármesterek, sem a „székely terroristák” mellett, ezzel szemben – mi is  várható egy vérliberálistól? – elítélte a magyar kormány migránsellenes politikáját.

Ez is érdekes

A politikai borbolyizmusról

Új fogalom született: a politikai borbolyizmus. Elismerem: nem valami tudományos meghatározás, de úgy vélem, annál …

4 hozzászólás

  1. Ott is jelen vannak még a régi rendszer pribékjei.

  2. Ja hogy a Csauseszku rendszer pribékjei.
    Akik jelen vannak még az RMDSZ-ben.

  3. A rmdsz sikerének van alapja.

  4. Bölöni László szerencsére kemény legény, nem meghátrálós. Neki is sok lehet az irigye, inkább erről lehet szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.