Székelyföld ostroma

Megszokhattuk, hogy Bukarestben időnként meg-meghúzzák a vészharangot: veszélyben a demokrácia! Igaz, kevesebbszer féltik a demokráciát – hogy mit is értenek ezek az emberek a demokrácián, azt jobb, ha nem firtatjuk –, mint mondjuk a hazát. S mikor a hazaféltés szóba kerül, akkor elsősorban az oroszoktól, meg tőlünk, magyaroktól féltik. Nem tudom, ki hogyan van vele, de számomra például demokrácia-ügyben – megjegyzem: úgy egyébként sem – nem kifejezetten az a mérvadó, amit a Dimbovica partján mondanak.

Néhány évvel ezelőtt, az első marosvásárhelyi székely szabadság napi rendezvény kapcsán például a Székelyföldön akkoriban gyakran megforduló akkori államfő, Traian Băsescu az autonómiával kapcsolatosan fejtette ki igencsak magvas gondolatait. Nem sikerült ugyan annyira frappánsra, mint a már klasszikusnak számító “annyi autonómia jár Széklyudavarhelynek, mint Caracalnak” szentencia, de zért érdemes felidézni. Akkor az Erdélybe látogató magyarországi politikusoknak, kormánytagoknak szólt a kritika, de úgy, hogy az erdélyiek is értsenek a szóból. Băsescu az autonómia fogalmának tisztázására is felszólította a magyar politikusokat, közéleti szereplőket, a székely önrendelkezés követelőit. Sajnos, ezen a téren azóta sem történt semmi érdemleges.  Ami kizárólag az erdélyi magyar politikai osztály sara.

Sokak véleménye szerint Romániában egy, a Román Hírszerző Szolgálatban (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészségben (DNA) gyökerező „nemzetbiztonsági szekta” jött létre, amely szándékosan kompromittálja a politikai intézményeket, és amelynek a legmagasabb kormányhivatalokban is vannak képviselői. „Egy olyan nemzetbiztonsági szektáról van szó, amely átláthatatlan módon akarja ellenőrizni a politikai döntéshozatalt” – vélekedett akkoriban Băsescu. Ami, úgy tűnik, jórészt sikerült is nekik. Mármint az ex-államelnök által “nemzetbiztonsági szektának” nevezett köröknek.

Ha jól meggondoljuk, mindez összecseng a Stefano Bottoni történész által többször kifejtettekkel, miszerint a Székelyföldön a Securitate soha nem volt olyan erős, mint ma a SRI. Ezzel magyarázható a székelyföldi városok vezetőinek tervszerűen végrehajtott – lásd a Dan Tanasa-jelenséget – megvádolása is. Továbbá a “székely terroristák” bebörtönzése. Hogy az egyéb, különösen a visszaszolgáltatott egyházi és magánjavak újraállamosítását célzó törekvéseket ne is említsem.

Ostrom ez a javából.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Marosvásárhely, a süllyedő város

Mielőtt belefognék tulajdonképpeni mondanivalóm kifejtésébe, egy kis múltidézéssel kezdem. Amikor 2000-ben Fodor Imre elveszítette a …

7 hozzászólás

 1. Egyetlen cikkben sem ír, és egyetlen erdélyi magyar politikus sem beszél arról a súlyos tényről, hogy Székelyföldön minden állami intézményt, és céget románok vezetnek.
  Nemcsak a stratégiai inttézményeket, mint a rendőrség, a csendőrség, a prefektúra, a törvényszék, a feljebbviteli bíróság, vezetnek szinte kivétel nélkül románok, de az olyan, kevésbé fontosnak tűnőket is, mint a posta, a bankok, az állami vasútak, a nyugdíjosztály, de még az erdészeti hivatalok, központok is.
  Például itt van a 75 %-ban magyarok lakta Kovászna megye erdészeti igazgatóságainak a listája, az igazgatók és aligazgatók neveivel:
  http://www.rosilva.ro/unitati_silvice/covasna__l_14.htm?fbclid=IwAR1ABi6ssGXl5pMjJu-fQxuBMbgwM24kr-UYk1FAzprCR-GLADfs5TU4RBA
  5-ből 4-nek román a vezetője! És az aligazgatók többsége is román.
  Itt vannak a 84 %-ban magyarok lakta Hargita megye erdészeti igazgatóinak a nevei:
  http://www.rosilva.ro/unitati_silvice/harghita__l_19.htm
  Itt 7-ből 4 román. Itt is több a román igazgató, mint a magyar.

  Normális ez?
  Miért nem mer senki erről írni? Utána lehet nézni a többi intézménynek is, és ott is ugyanez a helyzet.
  Miért nem fordul senki kérdéssel a román államhoz a vezetőink, újságíróink közül, hogy hogyan lehet ma Székelyföldön ilyen helyzet?
  Ez állami rasszizmus!

  Senkit sem érdekel ez a súlyos megsértése a demokráciának, a székelyföldi román térfoglalás ezen kirívó bizonyítéka? Ez a román Apartheid?
  Senkit?

  • Nézz csak utána, hogy a Székelyföld már kezdetektől a “kultúrzónák” közé tartozik, és hogy nem sokkal a békediktátum után már törvény, hogy a vállalatoknál a hivatalos nyelv a román ….

 2. gyurcsányiviktor

  Sajnálom bertán, úgy néz ki nem sokakat, legalább is a hazai döntéshozók közül.
  Inkább elviselik – politikai megfontolásból -, hogy a söpredék román újból és újból belénk rúgjon, kioktasson, le-hontalanozzon, semmint egy jól irányzott tökönrúgással jómodorra idomítsuk a prostituált fajtájukat és visszaszorítsuk eredő helyükre, a dél-balkánra .
  Nem véletlenül mondták ezekről, a román nem nemzet, hanem – a világon az egyik legnépszerűbb – foglalkozás.
  Ne várj semmi jót, amíg a jenkik (oroszok, EU, valamint egyéb más, nagypofájú söpredék) a pártjukat fogják.
  De ne adjuk fel a reményt ! Kitartás, türelem.

 3. Tarján Basáskodótól mit várunk? A magyar külpolitikai propagandának arról kellene szólni, hogy a trianoni utódállamok elvesztették erkölcsi alapjukat a területszerzésre, mert sokkal aljasabbul bánnak a magyarokkal, mint azok ővelük, pedig a kisebb bűnökért minket sújtott a nemzetközi önkény. És emiatt ma is azt hiszik, hogy igazuk van. Azért meri Meciar azt mondani, hogy elmehetnek a magyarok. A tolvaj idegességével, mert attól fél, hogy a lopott földet egyszer vissza kell adni. Az ő rossz közérzetük, félelmük a mi igazságunk legfőbb bizonyítéka.
  Megengedhetetlen ás káros az a gyávaság, amelyet önök tanúsítanak. Ezt a gyávaságot ők önzetlenségként fogják föl, és nem hiszik el. Ki kell mondaniuk: mi nem akarunk háborút, de adjátok meg nekünk azt, amit magatoknak ki-és megköveteltek. Csak az igazság és a becsületes területi és kisebbségi jogrendszer lehet alapja a magyar és az utódállamok jövőjének!
  1996 Demokrata Hetilapban olvasói levélként megjelent!

  E század során bebizonyosodott, hogy az eltérő kultúrák képtelenek közös államban élni. Az eltérő kultúrákat egyesítő államok annál jobban szétválnak, minél erősebbek a kultúrák gyökereik. Az Egyesült Államok arra adott bizonyítékot, hogy a különböző kultúrájú népek békésen, sőt nagyon hatékonyan tudnak együtt élni – ha új környezetbe kerülnek. Ezzel szemben nem képesek közös állami keretben maradni az eltérő kultúrák, ha eredeti bölcsőjükben maradnak. Európa uniós kísérlet?

  • zolatiguszti

   Gyávaság? 20 üzemképes tankunk van. Épp most kezdik feltámasztani a hazai fegyvergyártást.
   Az ország közepén egy atomerőmű amit elég egy rakétával telibe kapni és rögtön lesz bajunk elég.
   A diolomáciai kényszerítés lehetőségei meg kimerültek szinte teljesen.
   Szíjjártó blokkolja a románok Oeced és schengeni tagságát, a ukránok Nato és EU tárgyalásait. Leszarják.
   Ezt pedig azért merik mert az igazi felbújtó mögöttük az USA.Ebben bízik mind a kisebbségi kérdésben meg abban hogy az EU is beleszarik.igazából már ez a jogsértő működés elég ahhoz hogy az egész EU-t ne vegyük túl komolyan csak mint lehetőséget és nevessünk az értékein

 4. Itt kezdődik a demokratikusnak nevezett társadalomberendezkedésű rendszerek farizeizmusa, illetve a társadalomvezetésre gyakorolt destruktív hatása. Ezzel szemben a mai demokratikus jogrendben a hatalmi struktúrák szintjén nem a szellemi, minőségi, hanem a számbeli, mennyiségi fölény érvényesül. Míg a felnőtt szavazóképes lakosság 10 százaléka birtokolja a szellemi értékek 90 százalékát, addig a hatalmi struktúrák döntéshozatalában ezek a szellemi értékek csak 10 százalékot jelentenek. A demokratikus társadalomszervezés mai formájában megfosztja önmagát a szellemi potencia 90 százalékától. Ez nem hasznosul a döntéshozatalban. Érdekes a társadalmat képviselő testület viszonyulása ehhez a helyzethez. A nagy többség nem viszonyul sehogy, mivel nem ismeri az evolúció természetes dinamikáját és így engedi vezetni magát a 90 százaléktól. Aki ismeri a társadalmi evolúció dinamikáját, az felismeri azt, hogy ez ritkán vagy soha nem fedi a választók étvágyát. Azért, hogy megmaradhasson a hatalmi struktúrában.

  a demagóg politikusok igazolják a közéleti emberek meg félemedését. A nép egy töredéke szavazópolgárként a Nép hatalmával ruházza föl magát – s ebbe a keretbe foglaltatik az a csel is, mely szerint az egész közösség érdekei nem egyebek, mint az adott pillanatban a közösséget alkotó tagok érdekeinek összege. Ez a láthatatlan, nem létező közösség ad racionális alapot, legitimitást a kormányzatnak. S ez a “virtuális reprezentáció” olyan doktrína része, sőt alapja lett, amelynek az a feladata, hogy elfogadtassa, elhitesse, hogy mivel a Nép, mint kollektív jogi személy az igazi tulajdonosa a legfelsőbb hatalomnak, mint szavazópolgárok összessége arra is jogosult, hogy megválassza, kik képviseljék őt, kik képviseljék a közérdeket, kik jelenítsék meg a közjót. S ez így van a 18. század végi Anglia, Franciaország, Amerika kormányai esetében – hogyan is lehetne hát másképp minálunk?
  A hatalom képviselőjének nincs olyan rangja és hűbérbirtoka, ami háttérként szolgálhatna ahhoz, hogy lelkiismeretére hallgasson, ne pedig rövid távú érdekeikre. Mivel rövid ideig vannak a hatalomban, s ahhoz, hogy ott legyenek, manőverezniük és manipulálniuk kell a frakciók és érdekcsoportok között, politikájukat pedig úgy kell megvalósítaniuk, hogy, az vonzó legyen a közvélemény csoportjai, hangadói előtt – ugyanakkor viszont nem lehetnek tekintettel a mindennapi élet realitásaira, s nem érdekük ismeretekkel bírni a valóságról.

  A közjó ezen a módon fikcióvá, definiálatlan fogalommá, egyszer-s-minden kori hivatkozási alappá, legitimációs forrássá válik, s annál inkább, minél kevesebb valóságalapja van kiteljesedésének.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük