Semjén esete az RMDSZ-szel

Ha van valaki az Orbán-kormány jelenlegi tagjai közül, akit az RMDSZ-nek sikerült megdolgoznia, látványosan a maga oldalára állítania, akkor az nem más, mint Semjén Zsolt. A kormány általános miniszterelnök-helyettese és nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli minisztere, a KDNP elnöke legutóbbi év- és helyzetértékelő rádióinterjújában ismét letette a garast a “szövetség” mellett.

Megtette ezt már korábban is, például a 2014-es romániai EP-választások alkalmával, amikor a magyar kormány nevében arra kért minden erdélyi magyart, voksoljon az RMDSZ listájára. Merthogy ezt diktálja a nemzeti érdek. Mit mondjak? Az erdélyi magyarság legfőbb követeléseit – autonómia, önálló magyar tannyelvű állami tudományegyetem stb. – rendre feladó, a román politikai tájba belesimuló RMDSZ-t egy napon emlegetni a nemzeti érdekkel szerintem felelőtlenség. Még a magyar kormány második emberétől is.

Az említett interjúban a miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, mindig a kiegyezés híve volt az RMDSZ-szel, s nemzetpolitikai célja „összeboronálni” az adott nemzetrészben élő magyar politikai szervezeteket. Szerinte ha az RMDSZ esetleg kiesne a bukaresti parlamentből, akkor fennállna annak a veszélye, hogy a magyar értelmiség a román pártokba tagolódjon be, ezért, mivel az erdélyi magyarok a korábbi választásokon úgymond eldöntötték, hogy az RMDSZ a legerősebb, parlamentbe kerülni képes magyar szervezet, az együttműködés „nemzeti parancs”.

Ennyire megváltozott volna az RMDSZ megítélése a magyarországi nemzeti oldalon belül? Kövér László, a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa négy évvel ezelőtt még így vélekedett: „Az RMDSZ vezetése nagyon régóta az MSZP-vel ápolja a legszorosabb kapcsolatot, amiben persze nincs semmi meglepő, hiszen mindkét párt ugyanolyan bolsevik gyökerekből táplálkozik, az erkölcseik, mentalitásuk és érdekeik is közösek. (…) Más kérdés, hogy mint a Baltikumtól a Balkánig terjedő posztszovjet térség leghosszabb időt kormányon töltött pártjának, azaz az RMDSZ-nek a román politikai elithez sikeresen integrálódott „főtisztjei” felelősek az erdélyi magyarság drámai fogyásáért, gazdasági és társadalmi elsúlytalanodásáért és politikai jogai¬nak folyamatos kétségbe vonásáért, megnyirbálásáért, az autonómia célkitűzésének elsikkasztásáért.” Mindezt a Magyar Hírlapban 2012. július 9-én megjelent interjúban mondta az Országgyűlés elnöke.

A Kövér által mondottak mára érvényüket veszítették volna? – kérdezhetné bárki. Esetleg akkorát változott maga a Fidesz, hogy a korábban kifogásoltak ma már egyáltalán nem hatnak zavarólag?

 

Ez is érdekes

A látszat és ami mögötte van

Különös emberfajta a politikus, mindig azt mondja, amit kell, amit lehet,  csak legritkábban és elvétve …

4 hozzászólás

  1. Semjén olyan mint a cukorfüggő óvódás: mindig azt a nyalókát nyalja, amelyik a legközelebb van hozzá.

    • Majdnem. Semjén plagizáló fővadász, bármit és bárkinek nyal, mi fölötte vagy előtte van. Beidegződés…”Az ELTE ezután vizsgálatot indított, és … elkészült jelentésében megállapította a jelentős szövegazonosságot, és kimondta, hogy Semjén Zsolt súlyos szakmai-etikai vétséget követett el.”

  2. Ahogy nézem zsidókáim, Semjén úr úgy ül a lovon,ahogy egy huszárőrmester ülhet. Az pedig a magatok fajtájának SOHA nem fog összejönni.
    Ezt itt az előttem szóló (?) kettőnek szánom. Tudjátok lúdtalpakkal soha nem értitek,mit akar a ló.

  3. Szentgyörgyi úr
    Legyen oly kedves a kérdéseivel megkeresni azokat az embereket,Akik szerepeltek a cikkében. Mert úgy állítani,hogy nem kérdezünk az a blogírók dolga. Ön pedig újságíró.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.