Pontát utolérte a végzete

A hét közepén Victor Ponta román miniszterelnököt utolérte a végzete: közel egy esztendővel az államfő-választáson elszenvedett veresége után kiakolbólították a bukaresti kormányfői székből. A lemondás/lemondatás ürügyeként a múlt pénteki, 32 halálos áldozattal járt bukaresti diszkótűz szolgált – írja elemzésében Szentgyörgyi László újságíró Marosvásárhelyről.

Rámutat: Ponta félreállítása nem ért senkit váratlanul, kisebbfajta csodának számít, hogy csak most következett be. Pártjának, a posztkommunista Szociáldemokrata Pártnak (PSD) elnöke bő egy hónappal történt megválasztása óta csak a megfelelő alkalmat várta, hogy megszabaduljon tőle. Ha nem akaródzott félreállni önként, hát most félreállították. A hivatalos verzió szerint lemondott, de ki hiszi azt el, hogy hirtelen megvilágosodásában, lelkiismeretére hallgatva, önként tette volna… De az utca nyomására sem! Aki erre a lépésre rákényszerítette, maga sem patyolat tiszta: korrupció miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Közismert, hogy Ponta ellen korábbi ügyvédi tevékenysége során elkövetett többrendbeli okirathamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség miatt indult bűnvádi eljárás. Ilyen körülmények között félreállása/félreállítása cseppet sem volt váratlan, az ismert körülmények folytán az európai vezetők által amolyan leprásként került, kiközösített Ponta sorsa már régen megpecsételődött.

A kormányfő lemondásával a politikai küzdelem került előtérbe, a hatalomért folyó harc. Amint mélyül, súlyosbodik a kormányválság, úgy feledkeznek meg az utcai demonstrációk kiváltó okáról, a diszkótűzről. A politikum kétségbeesve, egyelőre csak a háttérben cselekedve próbálja meglovagolni a helyzetet. Annak ellenére, hogy az utcán egyaránt a pokolba kívánják a teljes politikai osztályt. Az egyik hírtelevízió által megszólított tüntető világosan kifejtette: sem a szocikról (PSD), sem a liberálisokról (PNL) nem akar hallani, a csatolt részekről még annyira sem. Ez lenne az utca hangja, csakhát szerda este is országosan alig 60 ezernyien voltak az utcákon. A többiek csendben ültek otthon, s legfennebb a képernyőkön követték az eseményeket.

A helyzet meglehetősen bonyolult, ha cserélődik is a kormánytöbbség, csak azok maradnak a kormánykeréknél, akik korábban már tartották a kezükben az ország sorsát, akik többször is bizonyították már alkalmatlanságukat. A felvetődött variánsok közül a politikai pártok közötti megegyezés alapján felállítandó, a jövő évi választások levezénylésével megbízott szakértői kormány tűnik a legsanszosabbnak. Az előrehozott választások pedig a legesélytelenebbnek.

A tegnap délelőtt kinevezett ügyvivő kormányfő, Sorin Cimpeanu  megbízatása egy hónapra szól. Klaus Johannis államfőnek és a politikai pártoknak addig meg kell egyezniük a következő miniszterelnök személyét illetően. Az új kormány legjobb esetben az egy év múlva esedékes parlamenti választások után felálló kormány megalakulásáig irányíthatja Romániát.

Szentgyörgyi László (Marosvásárhely)

A vezető képen: Victor Ponta felszólal az MSZP 2013-as kongresszusán

Ez is érdekes

Sokan vagyunk vagy kevesen?

Még mindig a romániai népszámlálásról, pontosabban a magyarságnak az előzetes adatokból kiolvasható vészes fogyásáról cikkeznek …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.