Politikai válságba sodródhat Románia

Nem mondok újat azzal, ha kijelentem: Európa e tájékán igencsak mozgalmas a politikai élet, egymást követik az események, nincs idő unatkozásra – legalábbis az újságírók nem panaszkodhatnak hasonlókra. Aztán, hogy mindez valójában nem több a média számára kreált, felszínés eseménysornál, a Balkánra jellemző színes vásári forgatagnál, levantei szemforgatásnál, keleti vétetésű képmutatásnál, magyarán: árulások sorozatánál, nos, az már más lapra tartozik. A színes felszín mögött mindig ott húzódik a mindenáron kielégítendő hataloméhség. Ez esetben is.

A posztkommunista PSD kiütéses választási győzelme után nem várt akadályok gördültek a kormányalakítás elé: a PSD-ALDE szociálliberális szövetség által javasolt török-tatár Sevil Shhaidehet Iohannis államelnök elutasította. Döntését ugyan nem indokolta, de a sajtó szerint az ok a szír férj személye lehet, aki az Aszad-rezsim közvetlen munkatársaként nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet Románia számára. Bár az is igaz, amikor a Ponta-kormány miniszterének nevezték ki Shhaidehet, ilyen irányú aggodalmak nem fogalmazódtak meg… Egyébként az általános megítélés szerint a felfüggesztett börtönbüntetése miatt hasonló tisztség viselésétől eltiltott Dragnea mindössze amolyan politikai stróman szerepet szánt Sevil Shhaidehnek.

Jelen állás szerint a labda a PSD térfelén pattog, ha eleget tesznek Iohannis kérésének, akkor újabb személyt javasolnak a kormányfői tisztségre. Valószínűleg ezt teszik majd, hisz fölényes választási győzelmüket nem kockáztathatják egy politikai válság kirobbantásával, amely újabb választás kiírását vonná mag után. Egyelőre folyik a kötélhúzás, a politikai sakkjátszma Dragnea és Iohannis állemelnök között. Jelenleg ott tartanak, hogy a PSD megvillantotta az alkotmánybírósághoz való fordulás lehetőségét, a forrófejűek közül sokan akár az államelnök tisztségéből való felfüggesztésének lehetőségével is számolnak.

Egyelőre megmondhatatlan, hogyan zárul majd a meglehetősen szövevényes ügy, annyi azonban biztos: a mostani állás szerint a PSD, ha nem is Sevil Shhaidehban, de Iohannisban mindenképpen “törököt fogott”.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Kit érdekel?

Péntek hajnalban egy közúti ellenőrzés során ittas vezetésen kapták Oltean Csongor ifjúsági államtitkárt. Az esetről …

egy hozzászólás van

  1. Igazi postkomm-cia-fszb-mit-stb. stb. saga, Romániát éppen háromfelé tépik.
    Ausztria marad a merkeli vonalon, Románia pedig a posztkomcsin.
    A két kő között pedig mi, magyarok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük