Orbánnal kapartatnák ki a forró gesztenyét…

Közös tanácskozást tartottak múlt héten Kolozsváron az erdélyi magyar pártok és nemzeti tanácsok a terrorizmus vádjával elítélt székelyek, a Romániából kiutasított Dabis Attila, valamint a romániai restitúció leállítása ügyében. A Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére összehívott megbeszélésen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői vettek részt.

A tanácskozás után kiadott közös nyilatkozatukban az áll: szolidaritást vállalnak “a koncepciós perek áldozataivá vált” Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal, követelik az ellenük kimondott ítélet haladék nélküli felülvizsgálatát, és az “európai jogrendet meghatározó szellemben történő” megváltoztatását. Továbbá: felszólították a romániai hatóságokat, hogy haladéktalanul töröljék el azt a határozatot, amelynek alapján megakadályozzák Dabis Attilának, a Székely Nemzeti Tanács külügyi titkárának a Romániába való belépését. Leszögezték: a határozat megalapozatlan, bizonyítást nem nyert vádak alapján hozták, és az semmibe veszi az EU szabad mozgást biztosító alapelvét. Ugyanakkor felszólították a roman kormányt, szüntesse be “a restitúciós törvény végrehajtásának a folyamatát gátló, illetve azt visszafordítani szándékozó” politikáját.

Az eset előzménye, hogy Beke Csilla, a bebörtönzött két “székely terrorista” egyikének felesége nemrég nyílt levélben fordult az RMDSZ elnökéhez és törvényhozóihoz, szemükre vetve, hogy szótlanul nézik a magyarellenes jogtiprást. Az asszony felrótta Kelemen Hunor szövetségi elnöknek és az RMDSZ honatyáinak, hogy másfél hónapja, amióta nyári szabadságukat töltik, nem tettek semmit, bár lennének eszközeik a jogsérelmekről tájékoztatni a nemzetközi közvéleményt, a politikai súllyal bíró országok nagykövetségeit.

A történet azt bizonyítja, hogy az összefogás, a közös fellépés csak a diskurzus szintjén működik. Hogy mikor lesz ebből konkrét cselekvés, az nehezen megmondható. Feltehetőleg soha. Gyaníthatóan most is a magyar kormány, személyesen Orbán Viktor közbenjárására számítanak  „érdekvédőink”, amiként a vásárhelyi orvosi egyetem, illetve a római katolikus iskola esetében is.

Amióta a Fidesz-KDNP kiegyezett az RMDSZ-szel, Kelemenék kínosan kerülik a kényes ügyekben való konfrontálódást a román hatalommal, minden kellemetlen probléma megoldását igyekeznek a magyar kormányzatra hárítani.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

egy hozzászólás van

  1. Tiborc panasza, és ami mögötte van

    A fentebb hivatkozott Tiborc panaszában megemlíti az izmaelitákat, a mohamedán “adóbérlőket”. Nos, az idegenek és az izmaeliták helyét az izraeliták foglalták el. Ez a daganat is a nemzet testszöveteiben tenyészik. Sajnos a táptalaj ma sokkal vastagabb, terjedelmesebb. A nyálas, hitvány “magyar” értelmiség alkotja. Ez a csőcselék semmi rokonságot nem mutat a magyar felvilágosodás írói költői nemzedékével. Nem magyar, hanem kozmopolita. Hitvallása az egzisztencializmus, amely félreteszi az essenciát (lényeget) és helyébe az existentiát (létezés) teszi, az önös közömbös létformát. Ez a banda minden rendszer malmán húz, cserébe a véglényként való tengődésért.
    Nincs még egy olyan értelmiség a világon, de Európában biztos nincs, amely ilyen mértékben hazafiatlan lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük