Orbán is látja…

Hát persze, hogy látja. Vaknak kellene lennie, hogy ne lássa, vagy liberális, rózsaszín szemüveggel szemlélnie a világot. Ez a veszély – szerencsénkre! –, nem fenyeget. A hétfői nagyköveti értekezleten a miniszterelnök Magyarország és a szomszédos államok viszonyát értékelve mutatott rá, hogy Romániában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben, háttérbe akarják szorítani a magyar kisebbség politikai vezetőit, amit megfelelő súllyal szóvá kell majd tenni. Mit mondjunk? Várjuk, hogy szóvá tegyék…

Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa szombati, marosvásárhelyi ülésén Kelemen Hunor is megállapította: az elmúlt időszakban megrendült az erdélyi magyar közösség biztonságérzete. A korábban ismert, de kezelhetőnek gondolt magyarellenesség új köntösben jelent meg, és felerősödött. Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön a korrupcióellenes harc jegyében „úgy fejezték le a közösséget” – azaz úgy függesztették fel tisztségükből a magyar polgármestereket –, hogy sehol sem tűnt megalapozottnak a korrupció gyanúja. Az természetes, hogy a szervezet szolidaritást vállal a meghurcolt polgármesterekkel, az már nem, hogy ezt a teljes erdélyi magyarság számára szinte kötelezővé tett szolidarítást, mint politikai tőkét próbálja bevetni a választási kampányban.

Ezek szerint nagy bajban van az RMDSZ. A választások közeledtével vezetői ugyan görcsösen próbálják az erő látszatát kelteni, magabiztosnak tűnni. Hangoskodnak is gyakran, de csak úgy, mint az erdőben elcsatangolt gyermek: a maguk bátorítására. Kincstári optimizmusuk, a politikai ráolvasás sem sokat segít, még a 85 százalékos támogatottságuk révedt zsolozsmázása sem, mert gyakran elbizonytalanodnak. És nem ok nélkül: a legutóbbi felmérés szerint alig 3 százalékos támogatottságuk nem sok jóval kecsegtet, ha nincs az előre kialkudozott alternatív küszöb biztonsági hálója, most sokan kétségbeesve kapkodnának fűhöz-fához.

És mialatt az RMDSZ az erdélyi magyarság feltétel nélküli támogatását várja, azalatt vezetőik – Verestóy Attila a szenátusban, Kelemen Hunor a tévében – a magyarellenes uszításban élenjáró, egykori Szeku-ügynök érdekeltségébe tartozó és végrehajtás alatt álló tévécsatorna mellett állnak ki – úgymond a sajtószabadságot féltve.

Itt bizony valami nem passzol. Még a meghurcolt polgármester, a csíkszeredai Ráduly Róbert szerint sem, aki úgy fogalmazott: az RMDSZ szétesett.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Kit érdekel?

Péntek hajnalban egy közúti ellenőrzés során ittas vezetésen kapták Oltean Csongor ifjúsági államtitkárt. Az esetről …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük